Milyonlarca Sürücüyü İlgilendiriyor: Bu Parayı Yatırmayanlar 13 Bin TL Ceza Ödeyecek

Milyonlarca Sürücüyü İlgilendiriyor: Bu Parayı Yatırmayanlar 13 Bin TL Ceza Ödeyecek
Eski tip B sınıfı ehliyete sahip vatandaşlar için yeni ehliyete geçişlerde son tarih 31 Aralık 2024 olarak belirlenmiş durumda. Yalnızca 15 TL verilerek yapılacak bu işlemin zamanında uygulanmaması halinde sürücüler 12.978 TL para cezası ödemek zorunda kalacak.

Geçtiğimiz yıl itibarıyla sona erdirilmesi düşünülen eski tip ehliyetler, covid sürecinde yaşanan gecikmeler nedeniyle 31 Aralık 2024 tarihine kadar geçerli kabul edilmişti.

Bu yılın sonu itibarıyla tüm ehliyetlerin yenilenmesini zorunlu tutan bakanlık, eski türden ehliyetlerin yeni versiyonuna çevrilmesi için 15 lira bedel belirledi. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden dakikalar içerisinde yapılacak işlemle ehliyetler yenilenebilirken, bu durum için randevu zorunluluğu bulunuyor.

YAPTIRMAYANLARA 12 BİN 978 TL PARA CEZASI KESİLECEK

Ehliyetini bu tarihe kadar yenilemeyen ancak trafikte araç kullanmaya devam eden kişiler içinse kesilecek ceza tutarı 12 bin 978 TL olarak belirlendi. Söz konusu hareketin tekrarlanmaması amacıyla tespit edilen ilk ihlalin ardından trafik polisleri, eski tip ehliyete el koyacak.

lira7.jpgEHLİYET YENİLEME İÇİN GEREKLİ BELGELER

Ehliyet yenileme işlemi için sürücülerin bazı belgeleri hazırlaması ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden randevu alması gerekiyor. İşte yenileme işlemi için gerekli olan belgeler:

  • Kimlik kartı veya pasaport
  • Güncel biometrik fotoğraf
  • Geçerli bir sağlık raporu
  • Kan grubu belgesi (Sağlık raporunda belirtilmişse gerekli değil)
  • Mevcut ehliyet
  • Adli sicil kaydı
  • Yenileme ücreti olarak ödenmesi gereken 15 TL (12 TL harç ve 3 TL değerli kağıt bedeli dahil)

Bu belgelerle randevu gününde ilgili kuruma başvurulduğunda, ehliyet yenileme işlemi gerçekleştirilebilecektir. Unutmayın, eski tip ehliyetlerle 2024 sonrası trafikte yakalanmanın cezası oldukça yüksek ve bu cezaların ilerleyen yıllarda daha da artması beklenmektedir.