Milli İstihbarat Akademisi'nin Aşırı Sağa Dikkat Çektiği Avrupa Raporu'nda Türkiye Detayı!

Milli İstihbarat Akademisi'nin Aşırı Sağa Dikkat Çektiği Avrupa Raporu'nda Türkiye Detayı!
Milli İstihbarat Akademisi, AP seçimlerine dair raporunu yayımladı. Merkez partiler oy kaybederken, aşırı sağ yükseliyor. Türkiye ile ilişkilerde güvenlik boyutu öne çıkacak.

Milli İstihbarat Akademisi, Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerine dair raporunu yayımladı. Raporda, merkez partilerin oy kaybedeceği, aşırı sağın ise sandalye sayısını artıracağı belirtildi.

"MERKEZ PARTİLER OY KAYBEDECEK"

Raporda, AP seçimlerinin Avrupa Birliği içindeki dengeleri ve transatlantik ilişkileri etkileme potansiyeline dikkat çekildi. Kovid-19 pandemisi ve Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Avrupa’daki siyasi iklimin değiştiği vurgulandı. Avrupa ülkelerinde aşırı sağın yükseldiği hatırlatıldı.

"AŞIRI SAĞ PARTİLER, DAHA FAZLA PAZARLIK GÜCÜNE KAVUŞABİLİR"

Rapor, şu anda aşırı sağ partilerin Avrupa’da on ülkede iktidarda veya koalisyon ortağı olduğunu belirtti. Anketlere göre, merkez sağ ve sol partilerin oy kaybedeceği öngörülüyor. Buna karşılık, aşırı sağ ve radikal partilerin sandalye sayılarını artırması bekleniyor.

Aşırı sağ partilerin, toplam 720 sandalyenin yüzde 25’ini elde etmeleri durumunda bile AP’de çok etkili olmaları beklenmiyor. Bunun nedenleri arasında "güvenlik kordonu" ve "iç entropi" gibi mekanizmaların rol oynadığı ifade edildi.

TÜRKİYE'YE ETKİLERİ

Rapor, AP seçimlerinin Türkiye ile ilişkilerine de değindi. Aşırı sağ grupların Türkiye karşıtı tavırlarının daha baskın olduğu belirtildi. Göç, üyelik müzakereleri, Gümrük Birliği ve vize serbestisi gibi konularda Türkiye’ye zorlayıcı adımlar atma ihtimalinin arttığı vurgulandı.

NATO VE GÜVENLİK BOYUTU

Raporda, Rusya'nın Ukrayna’yı işgali sonrası Doğu Avrupa ülkelerinin NATO ile dayanışmayı artırdığı belirtildi. AP içindeki siyasi grupların artan NATO vurgusuna dikkat çekildi. Bu durumun, Türkiye’nin kıtanın güvenliği hususunda öne çıkmasına neden olabileceği belirtildi.

Son dönemde Türkiye'nin, Romanya, Polonya ve Macaristan’a silah ihracatının hızla arttığına dikkat çekildi. Bu durumun, yakın gelecekte Türkiye-Avrupa ilişkilerinde güvenlik boyutunun öne çıkacağını gösterdiği ifade edildi.

Kaynak:AA