Mezuniyet töreni yasak dinlemedi: ODTÜ mezunları yine yürüdü

ODTÜ'de resmi tören yapılmamasına karşı öğrenciler, akademisyenler ve mezunlar kendi olanaklarıyla tören düzenledi. Mezunların taşıdıkları pankartlarda üniversite yönetimine ve iktidara yönelik mesajlar dikkat çekti.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) rektörlüğün önceki yıllardaki gibi protesto olmaması için Devrim Stadyumu'nda yapılmasını yasaklamaya çalıştığı mezuniyet töreni engel tanımadı. Resmi tören yapılmamasına karşı öğrenciler, akademisyenler ve mezunlar kendi olanaklarıyla mezuniyet törenini düzenledi.

Bazı pankartların girişi polis tarafından engellendi

whatsapp-image-2022-08-06-at-20-19-57-3.jpeg

ODTÜ’de rektörlük tarafından Devrim Stadyumu'nda yapılması “güvenlik” bahanesiyle yasaklanmaya çalışılan mezuniyet töreni, öğrencilerin, akademisyenlerin ve mezunların ortak iradesiyle gerçekleştirildi.

whatsapp-image-2022-08-06-at-20-39-39-1.jpeg

Öğrencilerin, Devrim’de mezuniyet talebi hem tüm bölümlerin açıklamalarıyla hem de siyasi partilerin, mezun dernekleri ve toplulukların sosyal medya paylaşımlarıyla desteklenmişti. Rektörlük mezuniyet töreni için kampüse girişte “birinci derece aile yakını” sınırlandırması getirirken, üniversitenin A1 ve A4 kapılarında polis konuşlandırıldı. Mezuniyet töreni için hazırlanan bazı pankartların kampüse girişi polis tarafından engellendi.

whatsapp-image-2022-08-06-at-20-19-57-4.jpeg

Sloganlar atıldı, pankartlar yine dikkat çekti

Ancak mezuniyet törenine öğrenciler, aileler, akademisyenler ve mezunları katılımı kitleseldi. Törende sık sık “Verşan Kök ODTÜ'ye rektör olamaz” sloganları atıldı. Tören ABB'nin Melih Gökçek döneminde ODTÜ ormanının bir kısmını katlederek başlattığı Rant Yolu projesinin yeniden başlatılmasına karşı "Mansur Yavaş bize karşı Melih Gökçek olmak istiyorsa biz de onun karşısında Kavaklık direnişi olacağız!" sözlerinin yer aldığı tepki mesajıyla başladı. Ardından ODTÜ Eşli Danslar Topluluğu'nun gösterisi ile devam eden tören saat 17.00 civarında geleneksel açılış konuşmasıyla resmen başlamış oldu.

whatsapp-image-2022-08-06-at-20-25-37.jpeg

Ardından yıllardır gelenek hale gelen mezuniyet yürüyüşü yapıldı. Bölümler halinde yürüyen mezunların taşıdıkları pankartlarda üniversite yönetimine ve iktidara yönelik mesajlar dikkat çekti.

whatsapp-image-2022-08-06-at-20-39-39.jpeg