Metin Lokumcu davası ertelendi

Metin Lokumcu davası ertelendi
Artvin’in Hopa ilçesinde, polis müdahalesinde biber gazı nedeniyle yaşamını yitiren Metin Lokumcu'nun ölümüne ilişkin dava ertelendi.

Artvin’in Hopa ilçesinde, dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2011’de kente yaptığı ziyaret sırasında yaşanan polis müdahalesinde biber gazın sebebiyle yaşamını yitiren öğretmen Metin Lokumcu’nun ölümüne ilişkin açılan davanın dördüncü duruşması bugün görüldü. Bir sonraki duruşma 1 Temmuz 2022 tarihinde görülecek.

CHP'li vekillerin davaya katılma talepleri reddedildi.

'Emri kaymakam verdi'

Kimlik tespitlerinin ardından başlayan soruşturmada savunması alınan Erzurum Çevik Kuvvet Amiri Erol Dancan savunmasında "Erzurum’dan 74 kişi ile birlikte hareket ettik. Bir gün önce Hopa’ya vardık. Orada bir otele yerleştik. İlçe Emniyet Müdür ilke temas kurduk. Sonra bize mitingden söz ettiler. Miting alanına gittik orayı kontrol ettik. Ertesi gün belirtilen saatte görev aldım. Bir basın açıklaması yapıldı. İlçe Emniyet Müdür bazı anonslar yaptı. Bu anonsların ardından grup dağılmayınca kaymakam bey bir müdahale emri verdi. Emir bana Fatih Ünlü tarafından iletildi. Rahmetlinin ölüm haberinin ardından olaylar daha yükseldi. Olay bundan ibaret" dedi.

Duvar'da yer alan habere göre Darcan daha sonra, Metin Lokumcu’yu görmediğini televizyondaki haberlerden onu tanıdığını söyledi. Darcan, Hopa’da o gün polislere taş, kaldırım taşı pet şişe atıldığını iddia etti, “Biz ondan sonra gaz kullandık” dedi.

Sanık polis ısrarla, gaz kullanmadıklarını iddia etti. Kendisine gösterilen fotoğraflarda kendi grubunun gaz kullandığı görülüyor. Sanık polis daha sonra, “Suçsuz olduğuma inanıyorum” dedi.

Metin Lokumcu’nun ailesinin avukatlarından Sercan Aran, sanığa soru sordu. Fotoğraflar üzerinden yöneltilen sorulara sanık Darcan, “Biz böyle gaz kullanmadık. Bu kişi kim hatırlamıyorum” yanıtını verdi. Hâkim, fotoğrafı göstererek, “Bu gazı kullanan sizin ekipten mi?” diye sordu. Sanık, “Büyük ihtimal arkadaşlarımızdan ama net yanıt veremem” dedi.

Sanık polis hâkimin sorularına daha çok, “Bilmiyorum, hatırlamıyorum, bizden değil” savunması yaptı. Lokumcu ailesinin avukatlarından Sercan Aran, “Siz biz gaz atmadık diyorsunuz. Sizin etrafınızdaki gazlar için. O zaman bu gazları kim atmıştı? Siz atmayın yapmayın gazın ortasında kalıyoruz demediniz mi?” diye sordu. Sanık polis, “Onlara emirleri onların müdürleri verdi. Bilmiyorum” diye yanıt verdi.

Avukat Nagihan Bulduk, sanığa “Sizin ekipten önce gaz atan oldu mu?” diye sordu. Sanık Darcan, “Hayır” dedi. Bulduk, “O zaman ilk siz gaz attınız” dedi. Sanık Darcan, “Evet” diye yanıt verdi.

Avukat Bulduk, “Bir gün önce yapılan planlama toplantısına katıldınız? Bu gazı kimin atacağına kim karar verdi?” diye sordu. Sanık Darcan, “Belki öncesinde karar verilmiştir” dedi.

Avukat Meriç Eyüboğlu, “Erzurum’un gazı bitince diğer illerden gaz istenmiş, doğru mu?” diye sordu. Sanık Darcan, “Hayır” dedi kabul etmedi. Eyüboğlu, bu bilginin telsiz konuşmalarında ve İçişleri Bakanlığı’nın raporunda yer aldığını söyledi.