Kastamonu'yu sağanak vurdu, uyarı geldi: Üst katlara çıkın! Samsun ve Amasya'dan acı haberler peş peşe geldi

Kastamonu'nun Bozkurt ve İnebolu ilçesinde kuvvetli yağış nedeniyle dere suları yükseldi, iş yeri ve evleri su bastı. İnebolu Kaymakamı, alt katlarda oturanların üst katlara çıkması konusunda uyardı. Samsun'un Ladik ilçesinde ve Amasya'da sele kapılan 2 kişi hayatını kaybetti, kayıp bir kişi aranıyor.

Meteorolojinin "turuncu kod" uyarısında bulunduğu Kastamonu'nun kuzey kesimlerinde geceden itibaren etkili olan şiddetli yağışlar İnebolu ilçesinin merkezinden geçen İnebolu Çayı'nı taşma noktasına getirdi.

İnebolu Çayı'nın taşma tehlikesi nedeniyle Karayolları, DSİ, İnebolu Belediyesi ve Özel İdare ekipleri gece boyunca dere kenarlarında önlem aldı. Sel suları dere kenarlarında hasara neden oldu. İsmetpaşa ve Abdurrahmanpaşa caddelerinde meydana gelen hasar nedeniyle ulaşım tek şeritten sağlanmaya başlandı.

1.jpg

Yaşanabilecek olumsuzluklara karşı ilçeye AFAD ve UMKE ekipleri sevk edildi. İlçedeki tüm okullarda eğitim öğretime 1 gün ara verildi.

İnebolu Kaymakamı Ahmet Vezir Baycar, dün akşamdan bu yana şiddetli yağışla karşı karşıya kaldıklarını belirtti.

Devam eden yağışlar nedeniyle İnebolu Çayı'ndaki su seviyesinin oldukça yükseldiğini bildiren Baycar, "Önlem olarak dere kenarlarına taşlarla set oluşturduk. Terminal Köprüsü'nün üzerinden suyun geçişini engellemek için orada biriken malzemeleri, molozları iş makineleriyle temizlemekteyiz." dedi.

aa-20230605-31337955-31337938-kastamonunun-inebolu-ilcesinde-siddetli-yagis-nedeniyle-okullar-tatil-edildi.jpg

'VATANDAŞLAR ÜST KATA ÇIKSIN'

Vatandaşlardan duyarlı olmalarını isteyen Baycar, "Tedbir olarak da vatandaşlarımızın muhakkak duyarlı olması, alt katlarda oturan vatandaşlarımızın üst katlara çıkması, işi olmayan vatandaşlarımızın dere kenarında bulunmamasını rica ediyoruz. Okullarımızı pazartesi itibariyle tatil ettik. Özellikle dere kenarındaki iş yerlerimizin de tehlike geçene kadar açılmamasını özellikle istirham ediyorum. İnşallah tedbirlerimizle beraber bu afeti herhangi bir sıkıntı olmadan atlatacağız." diye konuştu.

kastamonuda-taskin-alarmi-6480-dhaphoto5.jpg

KARA YOLUNUN BİR KISMI ÇÖKTÜ, ULAŞIM AKSADI

Yükselen sel suları dere içinde ve İnebolu Çayı kenarından geçen İnebolu-Kastamonu kara yolunda hasara yol açtı.

Kara yolunun bir kısmı çökerken ulaşımda zaman zaman aksama yaşandı. Gece saatlerinde kara yolunun bir şeridi ulaşıma kapatıldı. Sabah saatlerinde yol kontrollü olarak tekrar ulaşıma açıldı.

İnebolu Mecit Çetinkaya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bahçesi sular altında kaldı. Bahçe mazgallarının tıkanması nedeniyle biriken sular okulun duvarı kırılarak tahliye edildi.

YAĞIŞ DEVAM EDECEK

Kastamonu Valiliği'nden yapılan açıklamada, Kastamonu ve çevre illerde bugün saat 15.00 sıralarına kadar gök gürültülü sağanak beklendiği belirtilerek; ani sel, su baskını, yıldırım, ulaşımda aksamalar, yerel dolu, yağış anında kuvvetli rüzgar ve heyelan risklerine dikkat çekildi.

Hava Forum adlı meteoroloji sayfasında yayınlanan bir görüntüye göre, Kastamonu'da İnebolu Çayı kenarından geçen kara yolunun çökmüş hali kameraya yansıdı.

SAMSUN'DA SELE KAPILAN BİR KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Samsun’un iç kesimlerinde sağanak yağış etkili oldu. Aniden bastıran yağış, su baskınları ve sele neden oldu. Selin yüksek kesimlerden önüne kattığı toprak, ilçe merkezini çamura buladı. Sel nedeniyle bazı araçlar ilerlemekte güçlük çekti. Evlerin ve işyerlerinin giriş katlarında su baskınları yaşandı.

aa-20230604-31334421-31334416-samsunun-ladik-ilcesinde-saganak-sele-neden-oldu.jpg

İlçedeki sağanakta hayvanlar da sele kapılarak öldü. Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (SASKİ) ve Ladik Belediyesi ekipleri iş makineleriyle bölgede temizleme çalışmaları başlatıldı. SASKİ, 35 personel, 4 vidanjör, 2 kombine, 3 traktör, biri paletli 2 kamyon ile bölgede temizlik ve vatandaşlara yardım çalışması başlattı.

samsunun-ladik-ilcesinde-sel-1-olu-2-1778-dhaphoto1.jpg

Samsun'un Ladik ilçesine bağlı Alıçlı Mahallesi'nde etkisini gösteren sağanak yağmur sele neden oldu. Birçok hayvanın öldüğü sel sırasında, hayvanlarını köprüden geçirmek isterken dengesini kaybederek düşen Şükrü Köksal, taşkınla birlikte sürüklendi. Köylülerin çabaları sonucu sel sularının içerisinden çıkarılan Köksal hayatını kaybetti.

samsunda-cadde-ve-sokaklar-gole-dondu-ladik-ilcesinde-egitime-ara-verildi-6918-dhaphoto1.jpg

İSTİNAT DUVARI ÇÖKTÜ, 5 ARAÇ ALTINDA KALDI

Canik ilçesinde Uludağ Mahallesi, Mahmudiye Caddesi'nde bir apartmanın otoparkının istinat duvarı çöktü. Park halindeki 5 araç, istinat duvarının altında kaldı. İhbar üzerine bölgeye polis, itfaiye ve AEFAD ekipleri sevk edildi. Bölgede geniş güvenlik önlemi alındı.
samsunda-cadde-ve-sokaklar-gole-dondu-egitime-ara-verildi-3-6333-dhaphoto1.jpg

BİRÇOK İLÇEDE OKULLAR TATİL EDİLDİ

Samsun'da etkili olan sağanak nedeniyle bazı ilçelerde eğitime ara verildi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Ladik ilçesinin ardından Atakum, İlkadım, Canik ve Tekkeköy ilçelerinde de eğitime bir gün süreyle ara verildiği duyuruldu.

samsunda-cadde-ve-sokaklar-gole-dondu-egitime-ara-verildi-4-8334-dhaphoto3.jpg

LADİK'TE METREKAREYE 40 KİLOGRAM YAĞIŞ DÜŞTÜ

Samsun’da etkili olan sağanağın neden olduğu sellerde Ladik, Canik, İlkadım, Atakum ve Tekkeköy ilçelerinde birçok ev ve iş yerini su bastı. Ladik ilçesinde metrekareye 97 kilogram, Samsun kent merkezine ise 40 kilogram yağmur düştü.

samsunda-cadde-ve-sokaklar-gole-dondu-egitime-ara-verildi-4-8334-dhaphoto1.jpg

YOLLAR ULAŞIMA KAPANDI

Samsun'un Kavak, Bafra ve 19 Mayıs ilçelerinde de sağanak yağış etkili oldu. Şiddetli yağış nedeniyle yollar çöktü, tarım arazileri su altında kaldı.

dha-3ac3f7d2b7358b8839875127390297a4-3.jpgKavak ilçesi Adnan Menderes Caddesi'nde bir inşaatın istinat duvar çökünce yol kenarındaki kaldırım kaydı. Ekipler bölgeye müdahale etti.

dha-3ac3f7d2b7358b8839875127390297a4-2.jpg

Bafra ilçesinde de sel nedeniyle 3 mahalleye ulaşımı sağlayan grup yolu kapandı. Ozan Mahallesi girişinde köy grup yolunu bağlayan köprü, taşkın nedeniyle su altında kaldı.

dha-3ac3f7d2b7358b8839875127390297a4-4.jpg

AMASYA’DA SEL SULARINA KAPILAN OTOMOBİLDEKİ 2 KİŞİDEN BİRİNİN CANSIZ BEDENİ BULUNDU

Amasya'da dün akşam saatlerinde etkili olan sağanakta sel sularına kapılan otomobildeki 3 kişiden 2’si kayboldu. Sel sularına kapılan 2 kişiden birinin cansız bedenine bugün ulaşıldı.

dha-060174d41884285421452a7e060135af-2.jpg

Merkeze bağlı Kızılkışlacak köyü yakınlarına dün pikniğe giden Serkan (33) ve Zilal Şahin (30) çifti ile arkadaşları Murat Ekşi (38) yağmura yakalandı. Aniden bastıran sağanak nedeniyle 3 kişi, korunmak için 05 AAD 046 plakalı otomobillerine bindi. Ancak şiddetli sağanak sele neden oldu, otomobil suya kapıldı. Serkan Şahin araçtan kendi imkanlarıyla çıkıp, kurtuldu. Murat Ekşi ve Zilal Şahin ise sürüklenen araçla birlikte gözden kayboldu. İhbar üzerine bölgeye çok sayıda ekip sevk edildi.

amasyada-sel-sularina-kapilan-otomobildeki-2-kisi-kayboldu-4952-dhaphoto1.jpg
Hava muhalefeti nedeniyle arama çalışmaları bugüne bırakıldı. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte AFAD, jandarma, İl Özel İdare, DSİ ve Samsun su altı arama kurtarma ekipleri kayıp 2 kişinin bulunması için çalışma başlattı.

Su altı arama kurtarma ekipleri Murat Ekşi'nin cansız bedenini yaklaşık 150 metre uzaklıktaki sulama göletinde buldu.

Zilal Şahin'i arama çalışmaları sürüyor.

SİNOP'U SAĞANAK VURDU, VALİLİKTEN YENİ UYARI GELDİ

Sağanak yağış nedeniyle kent merkezindeki cadde ve sokaklarda su birikintisi oluştu. Bazı ev ve iş yerlerinde su baskınları yaşandı. Sinop Valiliği'nin sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada, kent genelinde bugün ve yarın kuvvetli ve gök gürültülü yağışların devam edeceği belirtilerek, vatandaşların sel, su baskını, yıldırım, dolu ve heyelan gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olmaları istendi. Valilik açıklamasında 5 Haziran Pazartesi günü Ayancık ve Türkeli ilçelerinde taşımalı eğitime 1 gün ara verildiği belirtildi.

6.jpg

Kaynak:AA

Etiketler :