‘Meral Akşener, iktidarın 3 ezberini bozdu’

Fikret Bila, İYİ Parti lideri Meral Akşener'in, "Cumhurbaşkanlığına aday değilim, başbakanlığa talibim" açıklamasını değerlendirdi. Bila, "Sayın Akşener, iktidarın üç ezberini bozdu bu açıklamasıyla" diyerek üç maddeyi açıkladı.

Halktv.com.tr yazarı gazeteci Fikret Bila, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in Halk TV Genel Yayın Yönetmeni Suat Toktaş'ın 'Liderler Söyleşisi' programında yaptığı “Ben Cumhurbaşkanı adayı değilim. Bunu net bir şekilde söylüyorum. Ben başbakanlığa adayım" açıklamasını değerlendirdi.

 

Halk TV'de Sorel Dağıstanlı ile Haberler'de değerlendirme yapan Bila, "Sayın Akşener'in siyasette iktidarı ve muhalefeti ile durumu yeniden değerlendirmesi gereken önemli açıklamalar yaptı" dedi.

"Sayın Akşener, iktidarın üç ezberini bozdu bu açıklamasıyla" diyen Bila şunları söyledi:

Bunlardan birincisi Cumhur İttifakı'nın sürekli gündemde tuttuğu 'Millet İttifakı içinde adaylık yarışı var, birbirlerine düştüler' gibi kavga izlenimi yaratıyorlardı. Akşener dünkü açıklamasıyla bu tezi çürüttü.

İkincisi iktidarın sürekli söylediği 'CHP'nin HDP'yi meşru görmesi üzerine İYİ Parti buna tepki gösterir Millet İttifakı dağılabilir' deniliyordu. Sayın Akşener HDP'nin nasıl bir meşruyet taşıdığını tarif ederek bu tezi de çürüttü. İktidar artık bunu da kullanamaz. Bu kozu da elinden aldı sayın Akşener, Erdoğan ve Bahçeli'nin.

'İktidar yeniden düşünecek'

Üçüncü olarak ise, iktidar tarafından sürekli 'CHP, İYİ Parti, HDP, PKK yan yana. İYİ Parti, İmralı ve Kandilli ile işbirliği yapıyor' suçlamasını yapıyorlardı. Sayın Akşener dünkü açıklamalarıyla bu tezi de çürüttü. İktidarın elinden üç kozu da aldı. İktidarın artık yeniden bir oyun kurması gerekiyor. Sayın Akşener iktidarın mevcut planını bozmuş oldu. Şimdi iktidar yeniden düşünecek. Sayın Akşener iktidarı büyük sıkıntıya sokarken, Millet İttifakı'nı rahatlattı.

 

 

'Geçiş döneminde Akşener'in bir başbakan gibi çalışma olasılığı çok artmıştır'

Akşener'in açıklamalarından anlıyoruz ki Cumhurbaşkanlığına aday değil. Aday kim olacaksa geçiş döneminin cumhurbaşkanı olacak. Sayın Akşener şu an Anayasada yok ama fiilen başbakanlık yapabilir geçiş sürecinde. Sayın Kılıçdaroğlu, 'Erdoğan gibi bir cumhurbaşkanı olmayacak bizim cumhurbaşkanımız' dedi. Geçiş döneminde Akşener'in bir başbakan gibi çalışma olasılığı çok artmıştır. Geçiş döneminde Cumhurbaşkanı sanki parlamenter Cumhurbaşkanıymış gibi davranacak, sayın Akşener de kurulacak kabineye başkanlık ederken süratle parlamenter sisteme geçişi sağlayacaklar.