Melih Bulu görevden alındı

Melih Bulu görevden alındı
Boğaziçi Üniversitesi'nin tartışmalı rektörü Prof. Dr. Melih Bulu görevinden alındı. Melih Bulu'nun 2 Ocak 2021'de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından üniversite dışından rektör atanmasına yönelik tepkiler sonrası başlayan gösterler 7.5 aydır devam ediyordu

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğüne atandığı günden bu yana hakkında protestolar düzenlenen kayyum Melih Bulu'nun görevden alınmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.  Melih Bulu'nun yerine atama yapılmadı. 

Boğaziçi Üniversitesi'nin Rumeli Hisarı'ndaki merkez kampüsünde akademisyenlerin Melih Bulu'ya tepki amacıyla tuttukları nöbet dün de devam etmişti. 

Ötre yandan çıkarılan başka bir kararnameyle İstanbul Arel Üniversitesi rektörlüğü görevine Prof. Dr. Ahmet Ercan Gegez atandı.  

195 gün sonra görevden alındı

Prof. Dr. Melih Bulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2 Ocak 2021 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan kararnamesi ile Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü görevine getirilmişti.

Bulu'nun göreve atanmasının ardından, rektörün seçimle belirlenmesini isteyen öğrenci ve akademisyenler Boğaziçi Üniversitesi'nde protesto gösterileri düzenlenmeye başlamıştı. Üniversitedeki protestolar aylardır devam ediyordu.

Melih Bulu, 195 gün sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından görevden alınırken, henüz yerine herhangi bir atama yapılmadı.

'Seçim yapılsın'

Bulu'nun görevden alınmasıyla 6 aydır kayyum rektöre karşı direnen Boğaziçililer yeni rektör için seçim istedi. Boğaziçi Dayanışması'nın açıklamasında "Bir geceyarısı atanan kuklanın, başka bir geceyarısı görevden alınması bir kazanımı değil, yalnızca yönetememe krizini ve sarayın acziyetini ifade eder! Taleplerimizi tekrarlıyoruz: Bütün bileşenlerin dahil olduğu rektörlük seçimi yapılana, BULGBTİ+ Kulübü tekrar açılana ve diğer demokratik taleplerimiz karşılanana kadar mücadeleye daha kararlı bir biçimde devam edeceğiz! Altı ayı aşkın süredir sürdürdüğümüz mücadelemizin yalnızca Melih Bulu'ya karşı olmadığını, tüm kayyumlar gidene kadar mücadeleye devam edeceğimizi vurguluyor ve hepinizi #TümKayyumlarGidecek diyerek sesimizi büyütmeye çağırıyoruz." denildi.

Boğaziçililer, "İlk günden itibaren direnişimizin kişilerle değil, tepeden inme atamalar ve kayyum düzeniyle ilgili olduğunu tekrarlıyoruz! Bütün üniversitelere ve belediyelere atanan kayyumlara karşı mücadelenin tavizsiz bir çizgide devam etmesi gerektiğini savunuyoruz! Melih Bulu'nun yerine atanacak, Boğaziçi içinden veya dışarıdan yeni bir kayyumu kabul etmiyoruz. Üniversitenin tüm bileşenlerini seçime çağrıyoruz." dedi.

Bulu'nun göreve atanmasının ardından, rektörün seçimle belirlenmesini isteyen öğrenci ve akademisyenler Boğaziçi Üniversitesi'nde protesto gösterileri düzenlenmişti. Protestolara diğer üniversitelerden de destek gelmişti.

Akademisyenlerin protestoları, her gün rektörlük önünde sürüyordu.

Erdoğan ne demişti?

Melih Bulu'ya ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan daha önce yaptığı bir açıklamasında, "Peki 'Melih bey kimdir, nedir?' diye baktığımız zaman; Melih Bey iki farklı üniversitede rektörlük yapmış bir insan. ODTÜ'den gelme, Boğaziçi ile ilişkileri olan bir insan. Ve alanında başarılı olan bir arkadaş. Melih Bey, Boğaziçi'ni ayağa kaldırma iddiasıyla göreve gelmiş bir arkadaşımız. Televizyon kanallarında 'Melih Bulu istifa etmelidir' diyorlar. Yürekleri yetse 'Cumhurbaşkanı da istifa etsin' diyecekler" ifadelerini kullanmıştı.

 

Etiketler :