Marmara Denizi'nde deniz salyası istilası artarak devam ediyor

Tekirdağ'ın Marmara Ereğlisi ve Şarköy ilçeleri sahilinde görülen deniz salyası denizde kirliliğe neden olurken, balıkçıların da ağlarını yırtıyor. Peki deniz salyası neden oluyor, canlılar için tehlikeli mi ve ne zaman geçer?

Tekirdağ'ın Marmara Ereğlisi ve Şarköy ilçeleri sahilinde görülen deniz salyası denizde kirliliğe neden olurken, balıkçıların da ağlarını yırtıyor. Bölge balıkçıları deniz salyası nedeniyle denize açılamadıklarını ve sezonu erken kapattıklarını söyleyerek yetkililerden deniz salyasının oluşumun nedeninin araştırılmasını istiyor.

Marmara Denizi'nde bu yıl ilk şubat ayında görülen ve 3 ay etkili olan deniz salyası bugünlerde Tekirdağ sahillerinde yeniden görülmeye başlandı. Marmara Ereğlisi ve Şarköy ilçelerinde görülen deniz salyası deniz üzerinde oluşturduğu kirlilik nedeniyle vatandaşı tedirgin ediyor. Balıkçıların balık ağlarını yırtmasıyla "kaykay" adını verdikleri deniz salyası, uzun zamandır etkili olmasıyla balıkçıların bölgede sezonu erken kapatmasına neden oldu. Deniz salyası su üzerinde oluşturduğu tabakayla sahillerde kirliliğe neden olmasıyla dikkat çekiyor.

dha-a6f844f8131ad0d35c3a02f7843c5c40-7.jpeg

'Yetkililerden bir araştırma bekliyoruz' 

Tekirdağlı balıkçılardan Hüseyin Oğuz, deniz salyası nedeniyle denize ağ atamadıklarını ve bu nedenle çok zor durumda olduklarını belirterek, "Denize ağ atamıyoruz. Salyadan ağlar çok çamur olduğu için ne balık vuruyor ne geliyor. Balıkçılarımız mağdur durumda. Bir çapariye gidiyoruz oradan ekmeğimizi çıkarmaya çalışıyoruz. Yetkililerden bir araştırma yapmasını istiyoruz. Daha öncede oluyordu bu kay kay dediğimiz ancak bu yıl haddinden daha da fazla. Burada bu yıl gırgırlarımız bile balıkçılık yapamadı, Karadeniz'e gitti" dedi.

dha-a6f844f8131ad0d35c3a02f7843c5c40-2.jpeg

 

Müsilaj ( Deniz salyası) nedir? Müsilaj neden olur?

Müsilaj, bitkilerde ve bazı mikroorganizmalar tarafından üretilen kalın, yapışkan bir maddedir. Biyolojik ve kimyasal birçok koşulun bir araya gelmesiyle oluşan müsilajın oluşabilmesi için suyun çok sıcak ve durgun olması gerekiyor.

Özellikle Marmara Denizi'nde sıkça görülmeye başlanan müsliaj mevsim normallerinden yüksek olan sularda oluşur. Fitoplankton dediğimiz bitkisel canlıların aşırı çoğalması ve buna bağlı olarak bakteriyel aktivitelerin artmasıyla oluşur.

dha-a6f844f8131ad0d35c3a02f7843c5c40-6.jpeg

Neden Marmara Denizi'nde sık rastlanıyor? 

Müsliaj'ın oluşmasının birinci nedeni; Marmara Deniz'inde bir süredir sıcaklığın normalde olması gerekenden 2-3 derece yüksek olması. 

İkincisi nedeni ise azot-fosfor gibi organizmaları besleyen maddelere ihtiyaç duyuyor. Bu ihtiyaç denize verilen atıklardan yoğun şekilde sağlanıyor. Marmara'da yüksek miktarda azot-fosfor yükü var. Bu nedenle Marmara'da yoğun şekilde görülmeye başladı. 

Müsliaj'ın oluşmasını ortam hazırlayan bir diğer neden ise iklim değişikliğinin de etkisiyle denizde yaşanan durgunluk. 

dha-a6f844f8131ad0d35c3a02f7843c5c40-3.jpeg

Deniz canlıları için tehlikeli mi?

Müsilajın oluşmasında etkili olan bazı türler, toksin içerdikleri için solungaçla, nefes alan bazı canlılar için tabii ki risk oluşturuyor. Ancak bu tip canlılar genellikle bu tehlikeyi sezdikleri zaman, bu bölgeden kaçarlar. Bu da canlılarda ve biyo çeşitlilikte azalmaya neden olur. 

Deniz salyası ne zaman biter?

Marmara Denizi'nde görülen deniz salyasının sona erebilmesi için öncelikle hava koşullarının normal düzeye gelmesi gerekiyor. Meteorolojik olaylar genellikle anlık olaylar olduğu için bu tip yapıların artması ya da oluşması ise uzun ve sürekli olaylar sonucunda gerçekleşiyor. 

DHA

 

Etiketler :