Manavgat alevlere teslim: 3 kişi yaşamını yitirdi

Antalya'nın Manavgat ilçesinde dün başlayan yangına müdahale sürüyor. Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, yangının kontrol altına alındığını belirtirken ‘Akseki’de devam eden bir yangın var’ dedi. 3 kişinin yaşamını yitirdiği yangında 18 köy ve mahalle boşaltıldı. Oymapınar Barajı'nda mahsur kalan 10 kişi kurtarıldı. 122 kişinin etkilendiği yangında, 58 kişi hastanede tedavi altında.

Antalya Manavgat'ta dün öğle saatlerinde Yeniköy, Sarılar, Baraj ve Gebeci bölgelerinde dün aynı anda 4 noktada başlayan ve gece de devam ederek, ilçe merkezi etrafındaki birçok mahalleye yayılan yangınla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli açıklama yaptı. Yangın bölgesinde olan Bakan Pakdemirli'ye Antalyalı bakanlar Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da eşlik etti. Ayrıca hem AKP hem de CHP, MHP ve İYİ Parti'li milletvekilleri yangın bölgesine geldi.

Helikopterle bölgede incelemede bulunan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Valisi Ersin Yazıcı ve AKP Antalya Milletvekili İbrahim Aydın ile birlikte Yangın Komuta Merkezi'nde son durumla ilgili bilgileri paylaştı.

whatsapp-image-2021-07-29-at-10-01-41.jpeg

Kalemler Mahallesi

 

13 ilde 41 yangın: 10 orman yangını devam ediyor 

Bakan Pakdemirli, 28- 29 Temmuz'da 13 ilde toplam 41 orman yangın çıktığını belirterek, "Bunların 31 tanesi kontrol atında, 10 yangını da kontrol atına alma çalışmaları devam etmekte. Devam eden yangınların il- ilçe dağılımları, Adana Karaisalı, Pozantı ve Kozan'da üç ayrı noktada yangınlar devam ediyor. Osmaniye Kadirli'de bir yangın var. Antalya Manavgat yangınımız kontrol altında ancak gece saatlerinde Akseki'de çıkan bir yangın hala devam ediyor. Kayseri Yahyalı'da bir yangın ve Mersin Aydıncık ilçesinde bir yangın ve yeni aldığımız bir habere göre Silifke ilçesinde de bir yangın devam ediyor. Silifke'deki yangının yüksek gerilim hatlarından olduğu düşünülmekte" diye konuştu.

manavgattaki-buyuk-yanginda-2nci-gun-bir-mahalle-daha-bosaltildi-8287-dhaphoto1.jpg

'Akseki'de 1 ölü'

Yangınları kontrol altına almak için 3 uçak, 29 helikopter, 458 arazöz ve 1832 personelin görev yaptığını açıklayan Pakdemirli, "Maalesef bir kaybımız var, Antalya'nın Akseki ilçesi Kepezbeleni Mahallesi'nde 82 yaşındaki bir vatandaşımız vefat etmiştir. Başımız sağ olsun. Buradan özellikle yangın bölgelerindeki vatandaşlarımıza tekrar sesleniyorum; uyarıları mutlaka dikkate alsınlar, uyarıları boşa yapmıyoruz. Elbette malımız önemli ama hiçbir şey canımızdan daha önemli değil. Burada önemli olan önceliğimiz mal güvenliğinden önce can güveliği olması lazım. Maalesef burada Kepezbeleni boşaltılırken evinde yalnız kalan bu amcamız maalesef vefat etti. Lütfen anonslara ve bu konudaki çağrılara mutlaka kulak asmamız, uymamız gerekiyor" dedi.

Ölü sayısı 3'e yükseldi

Bakan Pakdemirli, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Maalesef Antalya Değirmenli Mahallesi Delioğlanlı mevkiinde ikamet eden iki vatandaşımızı kaybettik. Başımız sağ olsun. Ailelerine ve sevenlerine sabırlar diliyorum" dedi. 

Mahsur kalan 10 kişi kurtarıldı

Manavgat Oymapınar Barajı'nda 10 kişinin mahsur kaldığı bilgisi olduğunu da kaydeden Bakan Pakdemirli, "Hayati tehlikeleri yok, restorancı oldukları tahmin ediliyor. Yine burada anonslar yapıldı, maalesef orada kalmışlar. Helikopterle bu arkadaşları alıp getirme imkanımız maalesef yok, helikopterler şu saat itibarıyla havada çok zor duruyorlar. Sabah yönetim helikopteriyle de biz uçuşta bayağı güçlük çektik. Su atar helikopterlerimiz de sabahın ilk saatlerinden itibaren çalışıyorlar ama tüm bu coğrafyalarda hava araçları zorlukla faaliyetlerine devam edebiliyor. Oymapınar Barajı'nda mahsur kalan vatandaşlarımız konusunda da hem ambulansımız hem de AFAD ekibimiz yolda. Yol açık onları oradan tahliye etme niyeti içindeler" diye konuştu.

Manavgat Kaymakamı, "Oymapınar Barajı'nda mahsur kalanlar kurtarıldı" açıklamasını yaptı. 

'58 vatandaşımızın tedavileri devam etmektedir'

AFAD'dan Manavgat'taki yangına ilişkin yapılan açıklamada, "3 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 122 vatandaşımız etkilenmiştir. 58 vatandaşımızın tedavileri devam etmektedir" denildi.

Manavgat'taki Oymapınar köyünde bir ev alevlere teslim oldu

 

18 köy ve mahalle boşaltıldı 

Yangınlar nedeniyle Antalya'da 18 köy ve mahalle, Adana Kozan'da 6 köy, Pozantı'da 5 köy, Mersin Aydıncık ilçesinde 5 köyün boşaltıldığını da dile getiren Pakdemirli, "Tabi ki buradaki önceliğimiz yerleşim yerleri. Bazı alanların yandığı ve yanmaya devam ettiğini göreceksiniz ama önemli olan yerleşim yerleri ve birinci önceliğimiz cana herhangi bir şey gelmemesi. Yangın sebebiyle ilgili çok yönlü soruşturmalar devam ediyor. Rüzgarın çok yönlü, nemin düşük olması işimizi zorlaştırıyor" dedi. 

Yerleşim yerlerine müdahalenin ardından yangınların kontrol altına alınması konusunda çalışmaların devam ettiğini söyleyen Bakan Pakdemirli, şunları kaydetti: 

"Elbette yangınların tespiti son derece önemli ama şu anda tespitten çok yangınların kontrol altına alınması, cana ve mala zarar gelmemesi konusunda arkadaşlarımız çalışıyorlar. Tüm kamu kurumları destek veriyor hepsine teşekkür ediyoruz. Şu an itibarıyla çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah yangınları kontrol altına almaya başladıktan sonra da bilgi vermeye devam edeceğim. Hava koşulları işimizi çok zorlaştırıyor ama burada en önemlisi çağrılarımıza vatandaşımızın uyması ve boşaltılması gereken yerlerin boşaltılması konusunda çağrımızı tekrarlıyorum. Şu an itibarıyla önemli bir yerleşim yeri tehdidi, önemli bir cana yönelik tehdit yok. İlerleyen saatlerde rüzgarın yönünün değişmesiyle beraber ek tedbirler alma ihtimalimiz olabilir."

manavgattaki-buyuk-yanginda-2nci-gun-bir-mahalle-daha-bosaltildi-8287-dhaphoto2.jpg

Manavgat'ta dün öğle saatlerinde Yeniköy mahallesinde başlayan ve büyüyerek 4 farklı noktada gün boyu ilerleyen yangına müdahale devam ediyor. Gece boyunca esen şiddetli poyraz nedeniyle alevler Ulukapı Sülek Mahallesin'e kadar geldi. Yangının ilk çıktığı noktaya 25, Manavgat merkeze ise 4 kilometre uzaklıktaki mahalle jandarma ekipleri tarafından boşaltıldı. Alevlerin ortasında kalan evlerdeki vatandaşı jandarma ekipleri siren çalarak uyarıp tahliye etti. Bazı çiftçiler küçükbaş hayvanlarını sürü halinde önüne alarak mahalleden kaçtı.

manavgattaki-buyuk-yanginda-2nci-gun-bir-mahalle-daha-bosaltildi-8287-dhaphoto5.jpg

Manavgat merkeze yaklaşan alevler nedeniyle gökyüzü de kızıla döndü. Otomobilleriyle alevlerden kaçan vatandaş, mahalle girişinde Manavgat merkeze yakın bir noktada bekletiliyor. Gözyaşıyla yanan evlerini uzaktan izleyen mahalle sakinleri ise Manavgat merkezin alevlere teslim olmasına çok az kaldığını söyledi. Turizm çalışanı Hasan Ünal, yangının gece saatlerinden itibaren hızla Manavgat merkeze doğru ilerlemeye başladığını söyledi. Yangının ilk çıktığı nokta olan Yeniköy mahallesine 25 kilometre uzaklıktaki Ulukapı Sülek Mahallesi'nde oturan Ünal, “Çocuklarımı ve eşimi aracıma aldım. Tüm mahalleleri dolaştım. İnsanları uyardım. İshak Saidi bölgesinde yangının olduğunu söyledim. Kimse beni dinlemedi. Kornaya bastım ama kimse kalkmadı. Kalksalardı herkes bir yerden tankerle su sıksaydı yangın bu kadar ilerlemezdi. Burası Manavgat merkeze 4 kilometre uzaklıkta. Yarım saate merkeze iner” dedi.

Yangının başladığı yerle Ulukapı Sülek Mahallesi arasında 25 kilometrelik mesafe ve bir ırmağın geçtiğini anlatan Mustafa Ay, “Buraya gelen yangın sanırım Akseki tarafından geldi” dedi.

whatsapp-image-2021-07-29-at-10-01-41-1.jpeg

Ahırdaki hayvanlarını son anda kurtardığını gözyaşlarıyla ifade eden Galip Kara, “Evden kaçtım ben. Ahırdaki hayvanlarımı salıverdim. Eşimi ve çocuklarımı alıp kaçtım. Canımızı zor kurtardık. En son tepeden baktığımda mahalle komple yanıyordu. Yangın Manavgat merkeze geliyor” diye konuştu.

Geceyi ayakta ve uykusuz geçirdiğini gözyaşlarıyla anlatan Ayşe Güven, evine alevlerin henüz ulaşmadığını ancak ulaşacağı korkusu yaşadığını sözlerine ekledi. Yangın nedeniyle daha önce boşaltılan Çolaklı, Evrenseki, Yeniköy, Kalemler mahallelerinde birçok eve hasar görmüştü.

Gece yarısından sonra bir noktada daha yangın çıktı 

Manavgat'ta dün 4 ayrı noktada başlayıp hızla yayılan yangına gece boyu ekipler müdahaleyi sürdürürken, komşu ilçe Akseki'ye bağlı Kepezbeleni Mahallesi'nde ise saat 01.30 sıralarında başka bir orman yangını çıktı. Şiddetli rüzgarın etkisiyle büyüyen yangın, Manavgat ilçesinde bulunan Oymapınar Barajı çevresindeki mahallelere sıçradı. Yangın nedeniyle birçok mahalle boşaltılırken, vatandaşlar gece yarısı aniden gelen yangın nedeniyle büyük ve küçükbaş hayvanlarını alamadan can havliyle evlerini boşalttı.

manavgattaki-buyuk-yanginda-2nci-gun-bir-mahalle-daha-bosaltildi-2-5643-dhaphoto7.jpg

Evler boşatıldı

Manavgat Kaymakamı Mustafa Yiğit, bütün ekiplerin gece yarısında Güzelyalı ve Saraçlı mahallelerine sevk edildiğini belirterek, "Tedbir amacıyla ilçemizin Karavca, Güzelyalı, Gebece, Saraçlı, Aksaz, Demirciler, Aşağı Işıklar, Bucakşeyhler, Yeniköy mahalleleri tamamen Çeltikçi ve Ulukapı mahallerinde ise bazı evler boşaltıldı" dedi.

Manavgat Oymapınar yolu trafiğe kapanırken, yangın Bucakşeyhler Mahallesi'nde birçok eve zarar verdi. Bölgede bulunan bir firmanın deposu tamamen yanarken, bölgede bulunan bir safari firmasına ait parkta çok sayıda aracın zarar gördüğü belirtildi.

Boşaltılan Oymapınar Mahallesi'nden olduğunu söyleyen Bayram Ali, "Oymapınar'ın girişi ve çıkışı yandı. Baraj gölü kenarındaki evler yandı. Köye girişi kapattılar. Köyün yüzde 90'ı dün geceden tahliye edilmişti ama mahsur kalanlar oldu" diye konuştu.

Yangın Manavgat Şelalesi'ne yaklaştı

Yangın, Manavgat Şelalesi'ne de 3 kilometre kadar yaklaştı. Yangını söndürmek için havadan ve karadan müdahale ediliyor. Yangının nedeniyle oluşan küller şiddetli rüzgarla birlikte Manavgat şehir merkezine ulaşırken, Manavgat Şelalesi'ne girişler kapatıldı. Oymapınar ve Manavgat barajlarında elektrik üretimi durduruldu, kapakların kapatılmasıyla da Manavgat Irmağı'nda su seviyesi düştü.

İnsansız helikopter kullanılıyor 

Üzerinde bulunan yüksek çözünürlüklü termal kamera ve sensörlerle kontrol noktasına destek sağlamak üzere geliştirilen insansız helikopter, Manavgat yangını ile mücadelede kullanılıyor. Havada 8 saate kadar kalabilen ve gelen talebe göre anlık görüntü aktarımı yapabilen insansız helikopter, saatte 160 kilometre hıza ve 20 bin feet yüksekliğe çıkabiliyor. 2,5 senedir devam eden Ar-Ge projesi sonunda gelişitirilen insansız helikopter, yangın koordinasyon merkezine anlık görüntü aktarıyor ve yangının gidişatına dair sıcak bölgelerle ilgili detaylı bilgileri yangın kontrol merkezi ile anlık paylaşıyor.

whatsapp-image-2021-07-29-at-10-01-42-1.jpeg

Daha önce de 2 büyük yangın çıktı 

Öte yandan Manavgat'ın Bucakşeyhler Mahallesi'nde 2007 yılında çıkan orman yangınında 950 hektar ormanlık alan yanmıştı. Yangının olduğu bölgede bulunan eski manken Tuğba Özay'ın çiftliği de hasar görmüştü. Taşağıl Mahallesi'nde, 31 Temmuz 2008 tarihinde çıkan ve 5 gün sonra kontrol altına alınabilen Taşağıl orman yangını, Türkiye'nin en büyük orman yangını olarak tarihe geçmişti. Manavgat ve Serik ilçeleri sınırlarında 16 bin hektar ormanlık alanın kül olduğu yangında yüz binlerce ağaç ve canlı yok olmuştu. Yangının hemen sonrasında bölgede, Orman Genel Müdürlüğü'nce (OGM) içinde yangına dayanıklı türlerin de olduğu ağaçlandırma çalışması başlatılmıştı. Türkiye'nin en büyük orman yangınını hafızalarda tutmak amacıyla Taşağıl'da bir merkez oluşturulmuştu. Köprülü Kanyon rafting merkezlerinin de bulunduğu alanda, yangına ait acı fotoğrafların yanı sıra yangında kaybedilen 13 ağaç türüne ait sembolik mezarlar yapılmıştı. Ağaç mezarlığında, orman yangınında yok olan kızılçam, fıstık çamı, zeytin, sandal, defne, zakkum, akça ağaç, selvi, mezarlık selvisi, keçi boynuzu (harnup), mart mersini, çitlenbik ve diken ardıç mezarı bulunuyordu.

 

Etiketler :