Mahkumlar oy kullanabilir mi? Askerler oy kullanabilir mi? Cezaevinde olanlar nasıl oy kullanacak? Kimler oy kullanamaz?

Mahkumlar oy kullanabilir mi? Askerler oy kullanabilir mi? Cezaevinde olanlar nasıl oy kullanacak? Kimler oy kullanamaz?
14 Mayıs'ta gerçekleştirilecek olan Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Seçimleri heyecanla bekleniyor. Vatandaşlar 'cezaevinde olanların ve askerlerin oy kullanıp kullanmayacağını merak ediyor. Mahkumlar oy kullanabilir mi? Askerler oy kullanabilir mi?

14 Mayıs'ta yapılacak olan Cumhurbaşkanı Seçimi ile 28'inci Dönem Milletvekili Genel Seçimlerine sayılı gün kala kimlerin oy kullanıp kullanamayacağı merak ediliyor. Peki Mahkumlar oy kullanabilir mi? Askerler oy kullanabilir mi? Cezaevinde olanlar nasıl oy kullanacak?

Cezaevinde olanlar nasıl oy kullanacak?

YSK'nın tutuklu ve hükümlülerin oy kullanmasına ilişkin kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Tutuklu ve hükümlülerle ilgili kararında, kasıtlı suçlardan dolayı cezaevinde bulunan hükümlülerin oy kullanamayacağı, seçimlerde ceza infaz kurumlarındaki seçmen niteliğine sahip tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlü olanların oy kullanabileceği belirtildi.

Ayrıca kararda, cezaevlerindeki tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlü olanların, cezaevinin bulunduğu seçim çevresinde oy kullanabileceği ifade edildi.

Asker oy kullanır mı?

Oy verme günü itibariyle silahaltında olan er ve erbaşlara ilişkin bilgiler, Millî Savunma Bakanlığı Askeralma Genel Müdürlüğünden, askeri öğrenciler, yedek subay öğrencilere ait bilgiler de Milli Savunma Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünden alınır ve bu kişilerin seçmen kütüğündeki kayıtları dondurulur. Askerliği nedeniyle daha önceden kayıtları dondurulanlardan oy verme günü itibariyle terhis olacaklar var ise kayıtları "Oy Kullanabilir" hale getirilir.

Oy verme günü itibariyle askerlikten terhis olan ya da asteğmenliğe nasbedilen ancak silahaltında bulunmaları nedeniyle askı listesinde kaydı bulunmayan ve yine aynı nedenle kayıtları dondurulmuş bulunan Türk vatandaşları, listelere yazılmak veya seçmenlik durumunu oy kullanabilir duruma getirebilmek için askı süresi içinde terhis belgesi veya askerlik şubesince verilen belgenin veya görev belgesinin ibraz edilmesi şartıyla ilgili ilçe seçim kurulu başkanlıklarına başvurabilirler.

Kimler oy kullanamaz?

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) oy kullanamayacakları şöyle sıraladı:

1. Silâhaltında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları (her ne sebeple olursa olsun, izinli bulunanlar da bu hükme tabidir),

2. Askeri öğrenciler,

3. Ceza infaz kurumlarında hükümlü olarak bulunanlar

Etiketler :