Mahkeme Maslak 1453 projesinin planlarını iptal etti: Bakanlık tekrar yaptı

Mahkeme Maslak 1453 projesinin planlarını iptal etti: Bakanlık tekrar yaptı
İnşası sırasında tartışma yaratan Ağaoğlu Maslak 1453 projesinin imar planları mahkeme tarafından iptal edildi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı imar planlarını tekrar yaptı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, iş insanı Ali Ağaoğlu’nun Sarıyer’e inşa ettiği ve imar planları mahkeme tarafından iptal edilen Maslak 1453 projesinin planlarını bazı değişikliklerle tekrar yaptı. Planda bölgede yapılaşmanın tamamlandığının altı çizilerek planın amacının “yaşayanların mağdur olmasının engellenmesi” olduğu vurgulandı. Proje günlerce tartışma yaratmış, tepki çekmiş ve çok kez davalık olmuştu.

İş insanı Ali Ağaoğlu, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ve Emlak Konut işbirliğiyle İstanbul, Sarıyer’de Fatih Ormanı’nın yanına Maslak 1453 projesini inşa etti. Proje tepki çekti ve günlerce tartışma konusu oldu. Söz konusu alan askeri alandı. İçişleri Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı tarafından 2008 yılında yapılan protokol ile TOKİ’ye devredildi. Bu bölge daha sonra TOKİ tarafından ‘Gecekondu Önleme Bölgesi’ ilan edildi. Söz konusu alanla ilgili projenin yapılmasının önüne açan imar planları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı. Alanda şuan 1 – 44 kat arası 36 bloğun bulunduğu Ağaoğlu Maslak 1453 konut projesi yer alıyor.

‘Kentin kullanımına açıldı’

Projenin bulunduğu alanın son imar planları mahkeme tarafından 2021 yılında iptal edildi. Bölge plansız kaldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı dün bölgeyle ilgili yeni bir plan yaparak askıya çıkardı. Planın açıklama raporunda mahkemenin iptal gerekçeleri sıralanarak “Planlama alanında inşa faaliyetler tamamlanmıştır. Tamamlanan kısımlar kentin kullanımına açılmış olduğundan planlama alanında yaşayan nüfusun mağdur edilmemesi gerekmektedir. Bu kapsamda söz konusu plan ilgili mahkeme kararının iptal gerekçelerinin yerine getirilmesi maksadıyla hazırlanmıştır” denildi.

maslak-1453.png

‘Üniversite planlama konusu değil’

Raporda imar planı iptal gerekçeleri olarak özetle “belediye hizmet alanının ne amaçla kullanılacağının belirtilmemesi, planlarda özel üniversite alanı fonksiyonu yer almamasına karşın uygulamada alanda özel üniversite alanı bulunması, sağlık tesisi alanının yönetmeliğin öngördüğü standartları sağlamadığı” sıralandı. Raporda karar doğrultusunda bazı değişikliklerin yapıldığı da belirtildi. Buna göre değişiklikler incelendiğinde belediye hizmet alanı yükseköğretim alanı olarak belirlendi. Raporda Ticaret+Konut+Turizm alanında özel üniversite yapılmasının planlamanın konusu olmadığı, uygulamanın konusu olduğunun belirtilmesi dikkat çekti. Sağlık tesisi alanına ilişkin bir ifade yer almadı.

Kaynak:halktv.com.tr

Etiketler :