'Maarif'e neden 500 milyon lira fazla kaynak aktarıldı?'

'Maarif'e neden 500 milyon lira fazla kaynak aktarıldı?'
CHP'li Karabıyık, MEB bütçesinden Türkiye Maarif Vakfı'na kaynak aktarılmasını Meclis'e taşıyarak Milli Eğitim Bakanı Özer'e sordu: 2022 yılı MEB bütçesinden, öngörülen tutardan yaklaşık 500 milyon lira fazla kaynak aktarılmasının nedenleri nelerdir?

Türkiye Maarif Vakfı’na 2022 yılında Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bütçesinden 1,87 milyar TL'ye kadar kaynak aktarılabilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, 26 Mayıs'ta yürürlüğe girdi. Bu yıl aktarılan kaynak, geçen yıla göre; yüzde 52 oranında artırıldı. CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, TBMM'de MEB kaynaklarından Türkiye Maarif Vakfı'na aktarılan kaynaklara ilişkin Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Karabıyık, önergesinde "25 Mayıs tarihli Resmî Gazete’de yayınlanan karar ile Türkiye Maarif Vakfı’na 1 milyar 871 milyon 857 bin Türk lirasına kadar kaynak aktarılmasına imkân tanınmıştır. 2022 yılına ait Millî Eğitim Bakanlığı bütçesinden Türkiye Maarif Vakfı’na 1 milyar 389 milyon 323 bin TL aktarılması planlanmıştır. Yapılan planlamaya göre yaklaşık 500 milyon TL fazla para Türkiye Maarif Vakfı’na aktarılmaktadır" ifadelerine yer verdi.

Karabıyık, Bakan Özer’e yönelttiği sorular ise şunlar:

  • Türkiye Maarif Vakfı’na kuruluşundan bu yana yıllar bazında ne kadar kaynak aktarılmıştır?
  • Türkiye Maarif Vakfı’na yıllar içerisinde aktarılan kaynakların nerelere kullanıldığı bilinmekte midir?
  • Türkiye Maarif Vakfına ait kaç eğitim kurumu ve yurt bulunmaktadır?
  • 2022 yılı MEB bütçesinden, öngörülen tutardan yaklaşık 500 milyon lira fazla kaynak aktarılmasının nedenleri nelerdir?
  • MEB bütçesinde artış yapılması planlanmakta mıdır?

Ne olmuştu?

Türkiye Maarif Vakfına kaynak aktarılması hakkındaki kararın yürürlüğe konulmasına ilişkin karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayınlanan kararda, "Bu kararın amacı; yurt dışında insanlığın ortak birikim ve değerlerini esas alarak örgün ve yaygın eğitim hizmetleri vermek ve geliştirmek amacıyla okul, eğitim kurumu ve yurtlar gibi tesisler açmak, yurt içi de dahil olmak üzere bu kurumlarda görev alabilecek eğitmenleri yetiştirmek, okul öncesi eğitimden üniversite eğitimine kadar tüm eğitim süreçlerinde burs vermek, bilimsel araştırma-geliştirme çalışmaları ile yayınlar yapmak ve yeni metotlar geliştirmek ve faaliyet gösterdiği ülkenin mevzuatına uygun diğer eğitim faaliyetlerini yürütmek amacıyla kurulan Türkiye Maarif Vakfına kaynak aktarılmasıdır" ifadelerine yer verildi.

Buna göre, Türkiye Maarif Vakfı’na, vakfın amaçlarını gerçekleştirmek için yapacağı hizmetlere ilişkin giderlerin karşılanmasına yönelik olarak, 2022’de Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden 1 milyar 871 milyon 857 bin Türk lirasına kadar kaynak aktarılabilecek.

MEB bütçesinden Türkiye Maarif Vakfı'na kaynakMEB bütçesinden Türkiye Maarif Vakfı'na kaynak

Kaynak:ANKA

Etiketler :