Kuş Cenneti Cehenneme Dönüyor!
İzmir İnciraltı'nda bulunan Çakalburnu Dalyanı, flamingolar da dahil olmak üzere yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Fakat son yıllarda artan deniz kirliliği nedeniyle dalyanın 5'te 4'ü deniz maruluyla kaplandı. Bu durum, kuşlar için büyük bir tehdit oluşturuyor.
UZMANLAR NE DİYOR?
Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, son yıllarda artan deniz kirliliğinin çekilmez hale geldiğini ve dalyanın bataklık olmaya doğru gittiğini söylüyor. Prof. Dr. Yaşar, "Burası her gün temizleniyor. Körfez, denize girilebilecek halden derin bir komaya girmiş duruma geldi" diye konuşuyor.
KİRLİLİĞİN KAYNAĞI NEDİR?
Prof. Dr. Yaşar, kirliliğin kaynağının arıtılmadan körfeze gelen pis sular ve derelerdeki betonlaşma olduğunu belirtiyor. Prof. Dr. Yaşar, "Türkiye'de denizlerimizi foseptik olarak kullanıyoruz. Önce bunu keseceğiz. 2'ncisi derelerdeki betonlar kaldırılacak" diyor.
NE YAPILMALI?
Prof. Dr. Yaşar, kirliliğin önlenmesi için derhal önlem alınması gerektiğini söylüyor. Prof. Dr. Yaşar, "Çözülecek bir olay ama eskisi gibi kısa sürede de değil" diyor.
DALYANIN ÖNEMİ NEDİR?
Çakalburnu Dalyanı, 100'den fazla kuş türüne ev sahipliği yapan önemli bir doğal alandır. Prof. Dr. Yaşar, dalyanın bataklığa dönüşmesi halinde kuşların bölgeyi terk edeceğini ve ekosistemin bozulacağını söylüyor. Prof. Dr. Yaşar, "İzmir kent olarak dünyanın en önemli doğa güzelliklerine sahip bir kent. Burayı kesinlikle kuş cennetinden bataklığa çevirmeyelim" diyor.