Kulis: Damat Albayrak, Erdoğan'ın yerine hazırlanıyor

Kulis: Damat Albayrak, Erdoğan'ın yerine hazırlanıyor
“Türkiye için değişim başlıyor” sloganıyla il il ziyaretler yapan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın AKP Genel Başkanlığı’na hazırlandığı konuşuluyor.

Gazete Duvar'da yer alan habere göre; AKP’de bu yorumu yapanlar için “meczup” diyen de var, “Neden olmasın” yanıtını veren de. Albayrak’ın söz konusu programlarını değerlendiren bir siyasi analiste göre ise durum biraz farklı. Sistemle ilgili en önemli tartışmalardan birinin Cumhurbaşkanının bir siyasi partinin de genel başkanlığını yürütmesi olduğuna dikkat çeken uzman, Erdoğan’ın bu noktada genel başkanlığı Albayrak gibi güvendiği bir isme bırakabileceğini ifade ediyor. Ama bu henüz kesin olarak alınmış bir karar değil. Albayrak sahaya indirilerek bunun testi yapılıyor. AKP’yi yakından takip eden uzmana göre, Albayrak’ın il ziyaretlerinden sonra gittiği kentlerde nasıl karşılandığı ile ilgili çeşitli ölçüm ve analizler yapılmış olma ihtimali çok yüksek. İşte Albayrak bu testlerden başarılı çıkarsa belki seçim öncesi genel başkanlık ile cumhurbaşkanlığının ayrılması kararı verilebileceği ifade ediliyor.

Demirtaş sakal bıraktı 

HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 3 yıl 3 aydır cezaevinde. Kamuoyu Demirtaş’ı tutuklanmasına yol açan davanın duruşmalarında yaptığı savunmalar, cezaevinden verdiği röportajlar, yazdığı roman ve öykülerden takip ediyor. Demirtaş’ın yoğun da bir ziyaretçi trafiği olduğu biliniyor. Ailesinin yanı sıra avukatlar, farklı siyasi partilerden temsilciler sık sık Demirtaş’ı Edirne Cezaevi’nde ziyaret ediyor. Geçtiğimiz hafta Demirtaş’ı ziyaret edenler bir sürprizle karşılaştı. Onu her zaman tıraşlı görmeye alışık olan ziyaretçiler bu kez sakal bırakmış bir Demirtaş’la karşılaştılar. Bugüne kadar Demirtaş’ı hiç sakallı görmemiş olan ziyaretçileri için görüntü şaşırtıcıydı ve ‘çok farklı’ olduğunu söylediler. Ancak ziyaret sırasında daha önceden talep edilmediği için fotoğraf çekimine izin verilmedi.

Babacan'a sordular: Neredesin? 

Yeni parti hazırlığında olan eski bakan Ali Babacan sosyal medya hesabını yaklaşık 4.5 yılın ardından ilk kez kullanmış, 1 Ocak 2020’de yeni yıl mesajı paylaşmıştı. “Daha fazla demokrasi, adalet ve özgürlük için mücadele edeceğiz. ‘Önce insan!’ demeye devam edeceğiz” diyen Babacan bu mesajı attığında Twitter’da takipçi sayısı 186 bindi. Kuracağı yeni partiyi merak edenler Babacan’ı takibe almaya başladı. Geçen 1.5 ayda Babacan’ın takipçi sayısı 35 bin artarak 220 binin üzerine çıktı. Ancak Babacan bu sürede sadece Elazığ depremi, Van Bahçesaray’daki çığ ve İdlib’de ölen askerler için başsağlığı mesajları paylaştı. Yeni partiyle ilgili takvim vermeyen Babacan’ı takipçileri de merak etmeye “Neredesin” diye sormaya başladı…

45 soru, 20 araştırma önergesi, 27 teklif: Ret

Türkiye’nin önemli sorunlarından biri kadın cinayetleri. 18 yılda yüzde 329 artan kadın cinayetleri muhalefet milletvekilleri tarafından sık sık soru önergesi, araştırma önergesi veya kanun teklifleri yoluyla Meclis’in gündemine taşınıyor. Ancak tüm talepler AKP ve MHP oylarıyla reddediliyor. Geçtiğimiz hafta kadın cinayetlerinin araştırılması için bir önerge daha verildi. Önerge üzerinde konuşan İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur, ilk kez girdiği Meclis’te milletvekilliğinde 586 günü geride bıraktığını anlattı, bu süreçte Meclis’e kadın cinayetleriyle ilgili 45 soru önergesi, 20 Meclis araştırma önergesi, 27 kanun teklifi sunulduğunu söyledi. Cumhur İttifakı’nın muhalefetten gelen her talebi reddetmesini eleştiren Cesur, kısır döngüye işaret ederek, “Bu bir fasit daire” dedi ve “Gelin bugün verilmiş bu önerge ve teklifi geçirelim. Dursun artık kandan sel olmuş gözyaşları” çağrısı yaptı. Ama kadın cinayetlerinin önlenmesi için Meclis’te bir araştırma komisyonu kurulması önergesi bir kez daha AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.
 

Etiketler :