Kredi ve bursu kesilen üniversiteliler Beşiktaş'ta eylem yaptı: Bizden çaldıklarınızı geri alacağız

Kredi ve bursu kesilen üniversiteliler Beşiktaş'ta eylem yaptı: Bizden çaldıklarınızı geri alacağız
Boğaziçi eylemlerine katıldıkları için aralarında Boğaziçi öğrencilerinin de bulunduğu yüzü aşkın üniversitelinin devlet tarafından verilen kredi ve bursu kesildi. Üniversiteliler, haklarının gasp edildiğini belirterek Beşiktaş'ta eylem gerçekleştirdi.

1 Ocak tarihinde Boğaziçi Üniversitesi'ne Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından rektör olarak atanan Melih Bulu’ya tepki gösteren Boğaziçi öğrencileri ve Türkiye'nin çeşitli illerinden destek veren üniversite öğrencilerinin yüze yakınının Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından verilen burs ve kredilerinin kesildi. İstanbul Beşiktaş'ta kredi ve burslarının kesilmesine tepki gösteren üniversite öğrencileri, yaptıkları açıklamada "Anayasaya göre her yurttaş gibi hakkımız olan protesto ve gösteri yürüyüşlerimize orantısız polis şiddetiyle saldıran iktidarın bugün o eylemlere katılan arkadaşlarımıza yönelik bu yaptırımı eğitim hakkının gasbından başka bir şey değildir" dedi.

Üniversiteliler, Demirören’in şirketlerine ihaleler için geri ödemesiz 750 milyon dolarlık krediler verilen, Türkiye’nin her yerinde devlet ihalelerini alan Cengiz Holding’in 422 milyon liralık borcu başta olmak üzere kar rekoru kıran yüzlerce şirketin borcu silindiğine dikkat çektikleri açıklamalarında "5 milyon öğrencinin KYK borcunun silinme talebi görmezden geliniyor. Binlerce öğrencinin geri ödemeli kredilerin geri ödemesiz bursa çevrilmesi talebi ekonomik olarak imkansız bir talepmiş gibi gösteriliyor. 128 milyar dolarla yandaş şirketlerin ve kurumların cebini dolduranlar; bugün öğrencilere çoğunlukla geri ödemeli şekilde asgari ücretin ancak dörtte biri kadar burs vermeyi bir lütuf olarak gösteriyor. Üstelik, demokratik, özerk ve bağımsız bir üniversite istediği için protestolara katılan öğrencilerin de burs ve kredisini kesiyor" diye konuştu

Üniversiteliler, kesilen kredi ve burslarının hayati önem taşıdıklarını belirttikleri açıklamalarında, çoğunun tek gelir kaynağının kesildiğini söylerken "Demokratik eylem hakkımızı kullandığımız için kesilmesi hukuksuzluktur. İktidar ve ortakları, aldığı her kararla bizi geleceksizlik ve sefalete mahkum etmeye çalıştığı gibi şimdi de üniversitelere yapılan kayyum atamaları, tek adam kararlarını tanımadığımız için elimizden eğitim hakkımızı da alarak bizi açlıkla terbiye etmeye çalışıyor. Ancak hizaya gelmiyoruz, gelmeyeceğiz" dedi.

AKP hükümetinin hukuksuz ve gayrimeşru tek parti tek adam iktidarının baskı ve şiddet politikalarını arttırmaktan başka bir çaresi olmadığı belirtilen açıklama "Onlardan hesap soracak iradeyi taşıyan en önemli halk kesimlerinden birinin bizler, memleket gençliği olduğunu biliyoruz. Ve irademize sahip çıkarak kampüslerimize, mahallelerimize, özgürlüğümüze, yaşamlarımıza yönelik her saldırılarının karşısında olup direnmeye devam edeceğimizi yineliyoruz. Ne tek adama biat etmeye zorlanan üniversitelermizdeki demokratik taleplerimizde ne de hayatın her alanında bize dayatılan kararlara karşı birlikte mücadele etmekten geri durmayacağız! Bizden çaldıklarınızı geri alacağımız gibi, geleceğimizi de memleketi de size teslim etmeyeceğiz" diyerek sonlandırıldı.