Köylülere sokağa çıkmak yasak, maden şirketine serbest!

Köylülere sokağa çıkmak yasak, maden şirketine serbest!
Bursa'nın Kirazyayla köyünde 'yüksek gerilim hattı' için çalışmalara başlandı. Sokağa çıkma kısıtlamasına rağmen evlerinin önleri kazılan köylüler, duruma tepki gösterdi.

Bursa'nın Yenişehir ilçesine bağlı Kirazlıyayla köyünde yapımı süren Çinko-Kurşun-Bakır Zenginleştirme Tesisi ve Atık Barajı'na karşı köylülerin mücadelesi sürerken, şirket bugün "yüksek gerilim hattı" için köyün içinde çalışma başlattı. Geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan köyüler, tarlalarına dahi gidemediklerini söylüyorlar. Salgın nedeniyle alınan “tam kapanma” kararını şirketin fırsata dönüştürdüğünü belirten CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca ise "Köylülere, Yenişehirlilere sokağa çıkmak yasak, maden şirketine serbest " sözleriyle çalışmalara tepki gösterdi. 

Kirazlıyayla köyünde Meyra Madencilik tarafından yapımı süren zenginleştirme tesisi ve atık barajına karşı köylülerin mücadelesi yıllardır sürüyor. Bir taraftan hukuk mücadelesini sürdüren köylüler diğer taraftan da şirketin çalışmalarına tepki gösteriyor. Şirket ise bugün, köyün içerisinde "yüksek gerilim hattı" için jandarma eşliğinde çalışmalara başladı.

Geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan köylüler, tarlalarına dahi gidemediklerini belirterek sitem ettiler. Köylüler, çalışmalardan dolayı, kanalizasyon ve altyapının da zarar gördüğünü söylediler. 

'Köylülere sokağa çıkmak yasak, maden şirketine serbest'

Şirketin, koronavirüs salgınında vaka sayılarının ve can kayıplarının artmasıyla 17 Mayıs'a kadar alınan tam kapanma kararını fırsata dönüştürdüğünü söyleyen CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, geçen yıl uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasında da ağaç kesimi işlemini yapıldığını anımsatarak, köylülere şöyle destek verdi:

"Sokağa çıkma yasağı, Kirazlıyayla Köyü'nde tüm itirazlara rağmen kurulmak istenen atık barajı projesine yarıyor. Köylülere, Yenişehirlilere sokağa çıkmak yasak, maden şirketine serbest. Yenişehir ilçe örgütümüz konuyla yakından ilgileniyor. Kirazlıyayla'nın su kaynakları, tarım arazileri ve orman sahasının maden ve atık barajı için yok edilmesine izin vermeyeceğiz. Kirazlıyayla köylülerinin haklı mücadelesinin yanındayız"

 

Etiketler :