Kıyma bu canlara yok etme bu cenneti! Allah aşkına yeter artık Mehmet Cengiz

Çanakkale’de Kaz Dağları’nda bulunan maden sahasını 10 katına çıkarıp bir milyonun üzerinde ağaç kesen Cengiz Holding’in hedefinde şimdi de Antalya Akseki’deki Gidengelmez Dağları’nı hedef aldı. Danıştay’ın, Kaz Dağları Halilağa Bakır Madeni için yapılan ÇED onayının yürütmeyi durdurma başvurusunu geçtiğimiz gün reddetmesi, Gidengelmez Dağları için mücadele eden yurttaşlarda hayal kırıklığına sebep oldu.
Doğanın büyük bir tahribata uğrayacağı bölgede yaban keçileri, boz ayılar, porsuk ve sansarlar yaşıyor. Maden projesiyle cennetten bir köşe olan Değirmenlik köyü ile 32’si endemik 253 bitki türü ve tarım alanları da zarar görecek. İkisi kritik derecede tehlike altında ve koruma altındaki üç nadir tür de burada yetişiyor.
SADECE BU BÖLGEDE YETİŞEN BİRÇOK ENDEMİK BİTKİ VAR
Antalya’nın Akseki ilçesinde bulunan Gidengelmez Dağları’ndaki Akseki ve İbradi Ormanları, “Önemli Doğa Alanı” (ÖDA) içinde yer alıyor. Dünya üzerinde sadece bu bölgede yetişen “Colchicum inundatum, Ornithogalum macrum, Silene isaurica” gibi endemik bitkiler olduğu bilinirken yörede yaban keçileri, yünlü kaya uyuru, gökdoğan, tavşancıl ve küçük kartal gibi hayvanlar da yaşıyor. Genişletilmek istenen maden alanı Değirmenlik ve Salihli Köyü arasında yer alırken buba izin verilirse maden işletmesinin sınırı Değirmenlik Köyü’ne dayanacak ve köyün 300 metre yakınında dinamitler patlatılacak, ağaçlar kesilecek.
“DOĞAL DENGE BOZULACAK”
Sözcü’den Başak Kaya’nın haberine göre, CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, konuya ilişkin yaptığı açıklamada ÇED raporu dahi alınmadan kapasite artışı istendiğini ifade ederek “Cengiz’in 1700 kat kapasite artışı istediği bu proje geri dönülmez zarara neden olacak. Dört köyün ortadan kalkma riski var. Boksit madeni projesi, sadece ekosistemi değil, bölgenin kültürel, ekonomik ve sosyal dokusunu da tehdit ediyor. Hafriyat tozları ve patlamaların neden olduğu sarsıntılar, kiraz, ceviz ve üzüm gibi ürünlerin yetiştiği bölgeyi tehdit edecek. Su kaynakları, turistik değerler, yüzlerce hektar ormanlık alan yok olacak, halkın geçim kaynakları kurutulacak. Doğal denge bozulacak’’ ifadelerini kullandı.
“CENNET ÇÖLLEŞECEK”
Akseki Belediye Başkanı İlkay Akça ise, “Alüminyum boksit maden ocağı 630 futbol sahası büyüklüğünde bir alanı kapsıyor. Maden delme ve patlatma ile çıkarılacak. Ağaçlar kesilecek, cennet çölleşecek” ifadelerini kaydetti. Akça, açıklamasında “Maden şu an işletilmiyor, genişlemeyi bekliyor. 1700 misli alanda ruhsat başvurusu yapıldı. Tarihi düğmeli evleri, medresesi ve şelalesiyle tanınan köylerimiz, turistik cazibe merkezi olmaktan çıkacak, sanayi bölgesine dönüşecek. Bu toprakları gelecek nesillere aktarmak için projeye karşıyız. Ciğerlerimize dokunmayın yoksa giden geri gelmeyecek.” söyleminde bulundu.
DÖRT KÖY TEHLİKE ALTINDA
Mehmet Cengiz, ÇED raporu ve gerekli izinleri alırsa sahayı 1700 kat genişleterek maden arayacak. Gidengelmez Dağları’nda bulunan dört köy ve doğal yaşam risk altına girecek. Hala 2 bin 633 metrekare ruhsat alanı bulunan Eti Maden, mevcut boksit arama alanını 4 milyon 475 bin 300 metrekare daha genişletmek istiyor. Değirmenlik, Salihler, Süleymaniye ve Cevizli mahalle ve köyleri tehlike altında.
Mehmet Cengiz Erdoğan'ı bu sefer memnun edemedi
Ne mahkeme ne millet! Mehmet Cengiz'i durdurabilene aşk olsun
Kaynak:Sözcü