Kiptaş yaptı, İlim ve Yayma'ya devretti: Milyonluk zarar

Kiptaş yaptı, İlim ve Yayma'ya devretti: Milyonluk zarar
İBB Teftiş Kurulu, belediye iştiraki Kiptaş’ın önceki dönem AKP tarafından el üstünde tutulan İlim ve Yayma Cemiyeti’ne bir yurt binasını bedelsiz tahsis ettiğini tespit etti. İncelemelere göre Kiptaş önce yurt binasını yaptı, sonra kullanım hakkını İlim ve Yayma Cemiyeti’ne devrederek şirketi zarara uğrattı.Yurt binasının güncel aylık kira bedeli 200 bin TL + KDV olarak hesaplanıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) kaynaklarından edinilen bilgilere göre, 22 bin 957 metrekarelik mülkiyeti hazineye ait taşınmaz üzerine İmam Hatip Okulu ve ek müştemilatı ile yurt binası yapılması için 14 Eylül 2015 tarihinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Kiptaş arasında protokol imzalandı. İnşaatlar Kiptaş’ın bütçesinden yapıldı. Protokol çerçevesinde de yurt binasının işletme ve kullanım hakkı Kiptaş’a verildi. Kiptaş da bu hakkı 15 Mart 2018 tarihinde 25 yıl süreyle bedelsiz olarak İlim ve Yayma Cemiyeti’ne devretti.

‘Özel yararına kullandırıldı’

İBB müfettişleri bu sürece ilişkin “birilerinin özel çıkarlarına bir kamu zararının oluşup oluşmadığının ve varsa kamu zararına sebep olanların belirlenmesi amacıyla” araştırma ve inceleme yaptı. Müfettişler 7 Kasım’da söz konusu sürece ilişkin bir rapor hazırladı. Raporda “müfettişler şirketin yurdun işletme ve kullanım hakkının üçüncü kişilere tahsis yetkisi bulunmadığını, görev ve yetki sınırlarını ihlal ederek şirketin mahrum kaldığı gelirleri kişilerin veya kurumların özel yararına kullandırıldığını” tespit etti.

‘Protokol feshedilmeli’

Ayrıca raporda dönemin yetkilileri hakkında “görece kötüye kullanma” nedeniyle suç duyurusunda bulunulması ve ilgili belgelerin Cumhuriyet Savcılığı’na sunulması gerektiği belirtildi. Şirkete verilen zararların ve yasal faizinin konunun uzmanları tarafından hesaplanarak kusur ve sorumlulukları olan kişilerden tahsil edilmesi gerektiğine dikkat çekilen raporda yurt binasının tahsis protokolünün feshedilmesi gerektiği anlatıldı. Raporda protokol gereği isim ile işletme ve kullanım hakkının KİPTAŞ’a iade edilmesi gerektiği vurgulandı.

‘Rapor savcılığa yollandı’

Sonuç olarak özetle raporda “KİPTAŞ ile İBB’nin menfaat özdeşlikleri düşünüldüğünde İBB’ye de zarar verildiğinin anlaşıldığı” belirtildi. Hazırlanan raporun 8 Kasım’da Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildiği öğrenildi.

Kaynak:halktv.com.tr

Etiketler :