Kılıçdaroğlu Kabotaj Bayramı'nda balıkçıların sorunlarını dinledi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının 19 Mayıs 1919 sabahı Samsun’a adım attığı Tütün İskelesi’ni ziyaret etti. Kılıçdaroğlu, 1 Temmuz Kabotaj Bayramı için denize çelenk bıraktı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının 19 Mayıs 1919 sabahı Samsun’a adım attığı Tütün İskelesi’ni ziyaret etti. 1 Temmuz Kabotaj Bayramı için denize çelenk bırakan Kılıçdaroğlu, balıkçıların sorunlarını dinlemek üzere gemiyle yola çıkan CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz’i limandan uğurladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yurttaşların sorunlarını dinlemek üzere Samsun'a geldi. 1 Temmuz Kabotaj Bayramı nedeniyle Atatürk ve silah arkadaşlarının 19 Mayıs 1919'da Samsun'a adım attığı Tütün İskelesi'ni ziyaret etti.

Sembolik Bandırma Vapuru ile Atatürk, silah arkadaşları ve onları Samsun’da karşılayanların heykellerini inceledi. Kabotaj Bayramı için iskeleden denize çelenk bıraktı. Kılıçdaroğlu, sahilde yürürken balıkçılarla sohbet etti, 'rastgele' dedi.

Kılıçdaroğlu; CHP Milletvekili Barış Karadeniz'in, Hopa'dan Samandağ'a kadar deniz kıyılarını gemiyle ziyaret ederek, balıkçıların sorunlarını dinleyeceğini belirtti. Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

“Her bölgenin kendine özgü sorunları var. Her bölgenin kendine özgü sorunlarını ayrı ayrı raporlayacak ve genel merkeze verecek. Türkiye, coğrafi olarak olağanüstü bir konumda dünyada. Üç tarafı denizlerle çevrili. Ayrıca kendi kara sınırları içinde Marmara Denizi gibi olağanüstü kendimize özgü bir denizimiz de var. Oradaki sorunları hep beraber görüyorsunuz. Müsilajın yarattığı tahribatın yarattığı endişeyi, hepimiz biliyoruz.

Balıkçılarımızın sorunları var, o sorunları dile getirmek, milletvekillerimizin tek tek gidip sorunlarını dinlemeleri, saptamaları, raporlaştırmaları bizim açımızdan son derece önemli ve değerli. Ben hepinizin huzurunda başta milletvekilimize ve geziye katılıp, sorunları dinleyecek, raporlayacak olan bütün arkadaşlara yürekten teşekkür ederim.

Tabii bunun Samsun'dan başlamasının bana göre özel bir önemi var. Samsun, bizim Milli Kurtuluş Savaşı'mızda çok önemli bir kent. Samsun'da olmaktan ayrıca mutluyum, sorunların saptanması konusunda böyle bir çabanın ilk adımlarının Samsun'da atılması bizim için son derece değerli"

55 günlük program

Balıkçıların sorunlarını dinlemek üzere CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun talimatıyla yola çıktıklarını söyleyen CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, "Hopa'dan başlayıp Hatay İskenderun, Samandağ'a kadar Türkiye'deki balıkçıların, deniz ürünleri sektörünün bütün sorunlarını, çözümlerini dinleyeceğiz. 1 Temmuz'da başlattığımız bu program yaklaşık 35 günde Ege sahillerinden Akdeniz sahillerine kadar 55 günlük bir program çerçevesinde Türkiye'deki balıkçıların sorunlarını dile getireceğiz" dedi. 

Karadeniz, Kılıçdaroğlu'nun balıkçıların sorunlarına değinmesinden sonra bu görevi üstlendiğini belirterek, şunları söyledi:

“Balıkçılarımızın sorunlarını dile getirmemizi isteyen Genel Başkanımıza huzurlarınızda teşekkürlerimi iletiyorum. Sadece balıkçılarımızın sorunları yok tabi ki. Çevresel sorunlar var, atık, müsilaj sorunu... Birçok sorun var. Genel Başkanımız, bir grup toplantısında şunu dile getirdi; 'Üç tarafı denizle çevrili ülkemizin denizcilik ve balıkçılık bakanlığının olmamasının çok sorunlar yaratacağını söyledi. İktidarımızda İnşallah, denizcilik ve balıkçılık bakanlığını kurup tüm sektöre gerekli hizmeti vereceğimizi arz ediyorum" diye konuştu. Daha sonra Kılıçdaroğlu ve milletvekilleri, gemiyle yola çıkan Karadeniz’i uğurladı.

Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci'yi makamında ziyaret eden Kılıçdaroğlu, daha sonra Atakum minibüsçüler ve servisçiler esnafıyla kahvaltı yaptı. Sorunlarını dinleyen Kılıçdaroğlu, çözüm önerilerini anlattı.  

CHP Lideri Kılıçdaroğlu'na; CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun, CHP Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, CHP İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan, CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Atakum Belediye Başkanı CHP'li Cemil Deveci eşlik etti.

Kabotaj Bayramı nedir?

Ülkemizde, 20 Nisan 1926 Tarihinde kabul edilmiş olan kabotaj Kanunu, 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe girmiş ve bu Kanun, 'Türkiye Limanları ve sahilleri arasında yük ve yolcu taşınması ile kılavuzluk ve römorkaj hizmetleri, Türk Vatandaşları ve Türk Bayrağı taşıyan gemilerce yapılır' hükmünü getirerek daha önceden yabancılara açık olan bu faaliyetleri bundan böyle sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yapabileceğini belirtmiştir. Bu nedenle her yıl 1 Temmuz gününü “Denizcilik ve Kabotaj Bayramı” olarak kutluyoruz.

Osmanlı Devleti'nin kapitülasyonlar çerçevesinde yabancı ülke gemilerine tanıdığı kabotaj ayrıcalığı Lozan Barış Antlaşması'yla 1923 yılında kaldırıldı. 20 Nisan 1926 tarihinde de kabul edildi. Kabotaj Kanunu 1 Temmuz 1926'da yürürlüğe girdi. Bu yasaya göre; akarsularda, göllerde, Marmara denizi ile boğazlarda, bütün kara sularında ve bunlar içinde kalan körfez, liman, koy ve benzeri yerlerde, makine, yelken ve kürekle hareket eden araçları bulundurma; bunlarla mal ve yolcu taşıma hakkı Türk yurttaşlarına verildi.

Ayrıca; dalgıçlık, kılavuzluk, kaptanlık, çarkçılık, tayfalık ve benzeri mesleklerin Türk yurttaşlarınca yerine getirilebileceği belirtildi. Yabancı gemilerin yalnız Türk limanlarıyla yabancı ülkelerin limanları arasında insan ve yük taşıyabileceği kabul edildi.

ANKA