Kayyum döneminde 11 milyon TL'ye ihalesi yapılmıştı: 2 yılın ardından eski halini arattı

Kayyum döneminde 11 milyon TL'ye ihalesi yapılmıştı: 2 yılın ardından eski halini arattı
Tunceli'de 2018 yılında dönemin kayyum valisi Tuncay Sonel tarafından yaklaşık 11 milyon TL'ye ihalesi yapılarak tadilata giren belediyeye ait yeraltı çarşısı, aradan geçen 2 yılın ardından eski halinden daha kötü duruma geldi.

FERİT DEMİR

Tunceli'de 2018 yılında kayyum belediye başkanı olan dönemin valisi Tuncay Sonel, toplam 79 dükkanın yer aldığı Yeraltı Çarşısı'nın tadilatı için davetiye usulüyle bir ihale açtı. İstanbul'da bir firmanın aldığı ihale sonucu başlayan tadilat 2019 yılında tamamlandı.

11 milyon TL'ye mal olduğu belirtilen tadilat çalışmasından bir sene geçmeden çarşının tavanı tekrar akmaya başladı. Bu sene ise kar yağısının fazla olmasıyla birlikte çarşıda birçok tavan çökerken, klima sistemi de zarar gördü.

whatsapp-image-2022-02-11-at-12-43-19.jpeg

Çarşıdaki esnaflar duruma tepki göstererek, '11 milyona tadilat yapılacağına çarşı sıfırdan yapılsa daha az harcama olurdu' ifadesini kullandı.

Çarşıda esnaf olan Müslüm Yollu şöyle konuştu:

“Buranın tadilatı öğrendiğim kadarıyla 10 milyon TL üzerinde bir rakam ile yapıldı. Tadilat yapılırken bir yıl buranın tüm esnafları kapatıldı. 1 yıl hiç satış yapamadık sonra pandemi geldi iyice mağdur olduk. Biz 2019 yılında tadilattan hemen sonra dükkanlarımızı açtık aradan birkaç ay geçti her yerden sular akmaya başladı. Yani harcanan o paraların tamamı havaya uçtu.

Ben mühendis değilim ama tadilat için harcanan 11 milyon ile bu çarşı yeniden sıfırdan yapılırdı sanırım. Çarşının tavanları çökmüş durumda birçok yer onarıldı ama iyi yapılmadığı için çökmeler devam ediyor. Kayyum vali bize 'Bir daha bu çarşıda sorun yaşanmayacak' dedi ama her yerden su akıyor. Dükkanlar kötü su damlıyor insanlar gelmiyor ısınma sistemi devre dışı 1 aydır soğukta kalıyoruz”

Bir başka esnaf Eylem Kandil ise şunları söyledi:

"İnanılmaz kötü bir kış geçiriyoruz. Yeraltı çarşısı milyonlarca lira harcanarak sözde tadilatı yapılmış ama görünen o ki sadece göz boyaması yapılmış. Bu kadar para ile bu çarşı yeniden yapılırdı. Her yere kartonpiyer yapılmış hepsi şimdi akan sular ile yıkılmış durumda. Klima sistemi 1 aydır çalışmıyor. Esnaf zaten pandemi nedeniyle perişan olmuş durumda burada yeraltında buz gibi yerde yaşıyoruz ve halimizi soran kimse yok. Devletin parası neden böyle boşa harcanır? Bu yeraltı çarşısı tamir edilirken 'Bir daha su akmayacak denildi görüyoruz' ki şimdi eskisinden beter durumda. Belediyemiz hangi firma bu tadilatı yapmış ise mahkemeye versin ve paraları geri alsın böyle tamirat mı olur milyonlarca para uçmuş gitmiş.”

whatsapp-image-2022-02-11-at-12-43-31.jpeg

Tunceli Belediyesi: Gerekli çalışmaları başlattık konuyu yargıya taşıyacağız

Tunceli Belediyesi'nin konuya ilişkin yaptığı açıklama şöyle oldu:

"Yeraltı Çarşısı'nda şu an kış şartları nedeniyle birçok sorun yaşamakta. Milyonlarca lira harcanarak sözde tadilat yapılmış ama görünen o ki sadece iç mekan ve tavanlar girdirme ile yapılmış. Hiçbir sorun giderilmemiş ve bunu yapan yüklenici firma 10 yıl garanti vermiş. Ancak aradan bir yıl geçmeden eski halinden daha kötü duruma gelinmiş.

Çevre Şehircilik İl Müdürlüğüne resmi yazı yaptık gerekli bilirkişi incelemesi yapacağız. Bu konuda yasal olarak gereken ne varsa yapacağız. Ayrıca kış şartlarında bir tadilat yapılmayacağı için bahar ayı ile birlikte gerekli çalışmaları hızla başlatacağız. Hiçbir esnafımızın mağdur olmasına izin vermeyeceğiz. "