Kastamonu’da 23 Nisan kıyafetlerinde kriz

Kastamonu’da 23 Nisan kıyafetlerinde kriz
Kastamonu'da Candaroğulları İlkokulu'nda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları için seçilen kıyafetler tartışma yarattı. Okul idaresi, seçilen kıyafetlerin üzerindeki 'young' kelimesinin bantla kapatılmasını ve kız çocuklarının içine atlet giyilmesini istedi. Veliler duruma tepki gösterdi.

Kastamonu'nun Merkez ilçesinde yer alan Candaroğulları İlkokulu'nda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları için toplam 242 çocuğun giyeceği kıyafet krize neden oldu.

Krizin nedeni, kız çocuklarının 'göbeği açık' kıyafetinin üzerindeki İngilizce 'stay young' (Genç kal) cümlesi. İngilizce ifade bahane edilerek kıyafetlerin bir din görevlisi tarafından İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne şikayet edildiği öne sürüldü.

whatsapp-image-2022-04-14-at-13-02-48.jpegwhatsapp-image-2022-04-14-at-13-02-49.jpeg

Kastamonu'ya ait yerel bir gazetede konuya ilişkin çıkan "Milli Bayram bu kıyafetle mi kutlanacak?" başlıklı haberin ardından ise okul idaresi ve İl Milli Eğitim arasında gerçekleşen görüşmenin ardından kıyafetlerdeki 'stay young' kelimesinin üstüne 'bant' çekilmesine ve kız çocukların atlet giymesine karar verildi.

whatsapp-image-2022-04-14-at-14-46-23.jpeg

Veliler duruma tepkiliyken, okuldaki kıyafet krizi devam ediyor. Bir birinci sınıf velisi durumu halktv.com.tr'ye şöyle anlattı:

"Hiçbir velinin kıyafete itiraz ettiğini, öğretmenle iletişime geçtiğini duymadık. İl Milli Eğitim'e giden şikayet üzerine başta bizim okulumuz olmak üzere kutlamalarda kıyafetlerin kullanılmayacağına karar veriyor. Türkçe yazı olmamasıyla ilgili bu kararın alındığı söylendi ancak biz kız çocuklarının kıyafetlerinin üzerinde file var biz bu kararın bundan alındığını algıladık.

Veliler arasında ise bir din görevlisinin okula 'Benim oğlumun yanında göbeği açık kız dans edemez' lafıyla şikayet ettiğini duyduk. Kastamonu'nun iklimi gereği kimse o kıyafeti atletsiz giydirmeyi düşünmedi zaten.

Kıyafetler üzerine etiketler yapıştırılacağı, yazıların kapatılması durumuna gelindi son olarak. "

'Yapmak istedikleri şey kıyafeti kapalı hale getirmek'

CHP Kastamonu İl Başkanı Hikmet Erbilgin ise halktv.com.tr'ye konu hakkında yaptığı açıklamada, "İlk kez böyle bir polemik yürüyor. Konuyu meşrulaştırmak için kıyafetlerin üzerindeki İngilizce 'stay young' yazısını bahane ediyorlar. Esasen yapmak istedikleri şey kıyafeti daha kapalı hale getirmek" diye konuştu.