Kapanma davası gölgesinde İstanbul Nevruz'u

Kapanma davası gölgesinde İstanbul Nevruz'u
Halkların Demokratik Partisi (HDP) her yıl geleneksel olarak yaptığı Nevruz kutlamalarının bu yılki adresi İstanbul Yenikapı Meydanı'ydı. AYM'ye yapılan parti kapatma başvurusunun gölgesinde gerçekleşen etkinlikte, beklenmedik bir kalabalık vardı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) her yıl geleneksel olarak yaptığı Nevruz kutlamalarının bu yılki adresi İstanbul Yenikapı Meydanı'ydı. Anayasa Mahkemesi'ne yapılan parti kapatma başvurusunun gölgesinde gerçekleşen etkinlikte, 5 bini aşkın kişi vardı. 

Çeşitli kitle örgütleri ve HDP bileşenlerinin de katıldığı etkinlik başlamadan önce alanda kurulan halaylar, zılgıtların ve geleneksel kıyafetlerin eşliğinde her zamanki gibi bir HDP mitingi izlenimi yaratıyordu.

whatsapp-image-2021-03-20-at-11-53-47.jpeg

Nevruz kutlamalarına son bir haftalık sürece rağmen İstanbul Valiliği tarafından izin verilmiş olması, ''Bazı partililer tarafından AKP'nin, kitle yoklaması yapmak istemesi'' olarak okunuyor. Yenikapı Marmaray istasyonundan başlayan polis kordonu, miting alanının girişine kadar sürerken, üç kere ayrı ayrı üst araması yapıldı. Güvenlik noktalarında çantalar ve kişiler detaylı şekilde aranırken alana çakmak dahi alınmadı. whatsapp-image-2021-03-20-at-13-48-51.jpeg

Kutlamalara katılanlar, alan içinde ve alan dışında "HDP halktır halk burada", "Gergerlioğlu yalnız değildir", "Vekiline sahip çık HDP'yi kapattırma" sloganları attı. 

HDP, yayınladığı programa göre kutlamaların saat 11.00'da başlaması beklenirken, belirtilen saatte alanda olan kitle sayısı oldukça azdı. Saat 12.30 gibi dolmaya başlayan alanda, sloganlar, zılgıtlar ve halaylar aralıksız sürmüş olmasını, HDP seçmeninde kapatma davasının moral kaybı yaratmadığı yönünde yorumlayanlar çoktu. Kutlamalarda en dikkat çeken şeylerden biri de gençlerin yoğun katılımıydı. whatsapp-image-2021-03-20-at-13-48-51-1.jpeg

Boğaziçi Üniversitesi'ne atanan rektör Prof.Dr. Melih Bulu'ya karşı eylem yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınanlar ve konut terketmeme tedbiri verilen gençler de sahneye çıktı. Konut terketmeme cezasını tanımadıklarını söyleyen gençler, elektronik kelepçelerini çıkarttı. 

Etkinlikler kapsamında konser verecek olan sanatçılardan biri de Kürt rap sanatçısı Roni Artin'di. Konser öncesi ses denemesi yapan sanatçı, kitle tarafından ilgiyle karşılandı. 

HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, etkinlikler kapsamında gönderdiği mektubunda, ''Sevgili halkımız, partimiz ve sizlere yönelik akıl almaz baskıların artarak devam ettiği bugünlerde hepinizin Nevruz direnişini selamlıyorum'' dedi. 

whatsapp-image-2021-03-20-at-13-48-52.jpeg

HDP İstanbul İl Eş Başkanı Erdal Avcı, yaptığı konuşmada, etkinliğin bir meydan okuma olduğunu belirterek, ''Halkların partisini kapatmaya çalışanlara cevap verdik. Yenikapı’dan bu zor koşullarda öyle bir mesaj veriyoruz ki halkların tabeladan ibaret olmadığını göstermiş olduk. Bu alan bundan sonra demokrasi alanıdır'' dedi. 

 

Etiketler :