Kaosun asıl sebebi: Avrupa'nın kıskandığı havalimanın pist ısıtması yok

Kaosun asıl sebebi: Avrupa'nın kıskandığı havalimanın pist ısıtması yok
İstanbul ve çevresindeki illeri iki gün boyunca etkileyen kar yağışının en çok etkilendiği yerlerden biri de İstanbul Havalimanı'ydı. 2019'da CHP'li milletvekili İlhami Özcan Aygün'ün Ulaştırma Bakanlığı'na havalimanıyla ilgili sorduğu soruda, 'Dünyanın en moderni' diye tanıtılan havaalanının pistlerinde ısıtma olmadığı ortaya çıkmıştı.

Kolin, Limak, Kalyon, Cengiz ve MNG şirketlerinin oluşturduğu İGA'ya yaklaşık 20 milyar avroluk ihale bedeliyle 25 yıl boyunca işletme hakkı devredilen yeni İstanbul Havalimanı’nda pist ısıtma sisteminin olmamasına Ulaştırma Bakanlığı, 2019 yılında CHP’den gelen soru önergesinde yanıt vermişti.

Dönemin Ulaştırma Bakanı Mehmet Cahit Turhan, uçuş güvenliği için tedbirler alındığını söylediği cevabında, pist ısıtma sistemlerinin kullanımı tercih edilmediğini söyledi.

Turhan, soruya tam olarak şöyle cevap vermişti:

“İstanbul Havalimanı ihale eki sözleşme, proje ve şartnamelerinde pistlerde ısınma sistemi öngörülmemiş olup, yapımı tamamlanan ve hizmete açılan pistlerde de pist ısıtma sistemi yer almamaktadır. Ancak İstanbul Havalimanı projesinin büyüklüğü ve vizyonu doğrultusunda kapsamlı bir karla mücadele ekip ve ekipmanları oluşturulmuş olup, kış şartlarında uçuş trafiği ve güvenliğini etkileyecek herhangi bir sorunla karşılaşılmaması için gerekli tüm tedbirler alınmıştır!”

Ne olmuştu?

Kar yağışının ardından binlerce yolcu, İstanbul Havalimanı'nda mahsur kalmış, kriz yönetiminin eksikliğinden şikayet etmişti. Havalimanında mahsur kalan yolculara İGA, karton dağıtmış, yolcular ertesi gün, otel istediklerine dair eylem yapmıştı. Olay yerine gelen çevik kuvvet ekipleri, sosyal medyada gündem olmuştu.