Kanser Hastaları Çoğaldı, Ölüm Oranı Azaldı
Erken teşhis ve tıbbi teknolojilerdeki ilerlemelerin, kanserle mücadelede önemli bir rol oynadığını belirtti. Göksel, kanserin artık daha yönetilebilir hale geldiğini ve kronik bir durum olarak ele alınabildiğini ifade etti.
''TEMİZ HAVA VE GÜVENLİ GIDA HER BİREYİN HAKKI''
Sağlıklı bir yaşamın kanserle mücadelede temel taşlarından biri olduğunu vurgulayan Göksel, temiz hava, güvenli gıda ve düzenli egzersizin bu alanda atılması gereken adımların başında geldiğini belirtti. Temiz hava ve güvenli gıda erişiminin her bireyin temel hakkı olduğunu vurgulayan Göksel, bu hakların korunmasının kanser riskini önemli ölçüde azaltabileceğini söyledi.
KANSERDE ERKEN TEŞHİS
Ayrıca, kanser risk gruplarının taranması ve erken teşhisin teşvik edilmesinin, kanserle mücadelede hayati öneme sahip olduğunu ifade etti. Erken teşhisin, kanser tedavisindeki başarı oranlarını artırabileceğini ve hastalığın yönetilebilirliğini sağlayabileceğini belirtti.
KANSERLİ HASTA SAYISI ARTTI
Türk Toraks Derneği Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tamer Altınok ise Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün yayımladığı son kanser istatistiklerine göre, nüfus artışına paralel olarak yıllık yeni kanser tanısı alan hasta sayısının arttığını ancak kanserden ölüm oranlarının düştüğünü bildirdi.
TÜRKİYE'DE İLK 5 KANSER YAYGIN
Türkiye'de en sık görülen ilk beş kanser türünün sırasıyla akciğer, meme, kalın bağırsak, prostat ve tiroid kanseri olduğunu belirtti. Bu kanserlerin tüm kanser vakalarının yarısından fazlasını oluşturduğunu ifade etti. Altınok, erkeklerde en sık görülen ilk beş kanser türünün akciğer, prostat, kolorektal, mesane ve mide kanseri olduğunu, kadınlarda ise meme, tiroid, kolorektal, akciğer ve rahim kanserinin en yaygın olduğunu aktardı. Bu verilerin, kolorektal kanserlerin hem erkeklerde hem de kadınlarda en sık görülen üçüncü kanser türü olduğunu gösterdiğini belirtti.