"Kanal İstanbul kararname ile yapılamaz, kanun çıkartılması gerekir"

TBMM eski Başkanı Hüsamettin Cindoruk, Halk TV'de katıldığı Cüneyt Akman ile Zamanın Ruhu programında, Kanal İstanbul ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Cindoruk, projenin hayata geçirilmesi için kanun çıkması gerektiğini söyledi.

Her pazar Cüneyt Akman'ın hazırlayıp sunduğu Zamanın Ruhu programında dün gece yine çok konuşulacak haberlere imza atıldı. Program konuklarından biri olan Eski TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk, gündem yaratan Kanal İstanbul projesi hakkında flaş açıklamalarda bulundu. Cindoruk, Kanal İstanbul projesinin yapılabilmesi için yasa çıkarılması gerektiğini söyledi.

Hüsamettin Cindoruk şöyle konuştu:

80 milyon liralık, 7 yıl sürede bitirilmesi tahmin edilen bir kıyıdan bir kıyıya uzanan bir proje Kanal İstanbul. Eğer proje açılabilirse 250 metre genişliğine sahip, 24 metre derinliğinde 2 sahil şeridi ortaya çıkacak. Bu kanalın iki tarafına tesisler yapılacak. Deniz hukukuna cari olduğu 'Load' diye bilinen bir sigorta şirketi adında denetimi ve koşulları altında olduğu kıyıdan kıyıya giden bir kanal. Bu projenin en başta 2 boğaz sıkıntısı var. Bu iki boğazın hukuku açıdan statüleri çok önemli. Milletler arası hukukun ceriyan ettiği bir alan. Anayasayı biraz bilen bir insanım biraz incelediğinizde her türlü kanun var.

Madde 43 şöyle diyor; "Kıyıları devletin kontrolü ve tesadüfi altındadır." Madde de yazıyor. Deniz, göl, akarsu kıyılarında deniz ve göl çevrili sahil şeridi yararında öncelik kamu yararı göz edilmelidir.

İkinci olarak madde 43 şu şekilde devam ediyor; "Kıyılar ve sahil şeritlerini kullanış amaçlarına göre derinliği ve kişilerin bu yerlerden yararlanma imkan ve şartları kanunlarla düzenlenebilir." Anayasa da açık bir şekilde yazıyor Kanal İstanbul'un yapılabilmesi içim kanun çıkarılması gerekmektedir. Kararname ile bu proje yapılamaz.

Etiketler :