Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Ataselim: Çok tehlikeli bir dönem bizi bekliyor

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Ataselim: Çok tehlikeli bir dönem bizi bekliyor
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim Halk TV'ye konuştu. Ataselim,  "Normalleşme süreciyle birlikte artacak bir kadına yönelik şiddetle karşı karşıyayız. Çok tehlikeli bir dönem bizi bekliyor." dedi.

halktv.com.tr Haber Merkezi

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim, Halk TV'de Fatma Nur Ak'a konuştu. Ataselim, şüpheli kadın ölümlerinin arttığını açıkladı. #ErkeklerYeriniBilsin kampanyasının nasıl başladığını anlattı.

Ataselim'in değerlendirmeleri şöyle:

Aleyna Çakır'ın şüpheli ölümü

"Videonun sosyal medyada paylaşılması bütün toplumu çok etkiledi. Ardından intihar denilerek haber yayılmaya başladı. Birincisi burada üzeri örtülen şüpheli durumlar var.

Aleyna'nın ölümü şüpheli bir kadın ölümüdür. Aydınlatılması gerekir, soruşturma süreci titizlikle yürütülmelidir. Ama görüyoruz ki ilk başta hemen Ankara Emniyet Müdürü açıklama yaptı.

Savcılığın da Emniyetin de açıklamasında intihar diye geçiyor ama tahkikat devam ediyor diyorlar. Bir diğeri Aleyna'nın ifadesinden alıp paylaşmışlar astım olduğu gerekçesiyle bayıldığı yönünde.

Bakıyorsunuz, arkadaşıyla birlikte Aleyna'ya işkence uygulamışlar, canlı yayında paylaşmışlar canavarca hisle bunları yapmışlar. Neden serbest bırakıldıklarıyla ilgili hiçbir açıklama yok. Daha sonra ölümü ortaya çıkıyor. Daha sonra ifadesini alıp tekrar serbest bırakıyorlar."

"Ümit Can Uygun derhal tutuklanmalıdır"

"Madem bu kadar masum olduğuna inanıyorsunuz neden açıklamıyorsunuz? Hadi ilk aşamada serbest bırakıldı, daha sonra boğazından asılmış bir biçimde ölmüş bulundu neden daha sonra da serbest bırakılıyor. 

Kasten öldürmemişse bile işkenceden tutuklanması gerekir. Derhal Ümit Can Uygun tutuklanmalıdır. "

Kadına yönelik şiddet arttı

"Koronavirüs çok etkiledi. Kadınlar eve hapsoldu. Bize gelen başvurulardan da gördüğümüz özellikle İçişleri Bakanlığının kadın cinayetlerinin azaldığı haberlerinden sonra olması tesadüf değil. Şüpheli kadın ölümleri çok arttı. Kadın cinayetleri belli bir seyirde devam etti.

Kadınlara uygulanan şiddet ertelenmedi.  Normalleşme süreciyle birlikte artacak bir kadına yönelik şiddetle karşı karşıyayız. Çok tehlikeli bir dönem bizi bekliyor.İki üç gün içerisinde olan kadın ölümleri Aleyna Çakır, şüpheli bir şekilde vahşice işkence görüntülerini gördük. Ayşegül Yıldız daha dün Konya'da öldürülen kadın arkadaşımız. Ayşegül Aktürk İstanbul'da. Emine K. Kastamonu'da. Ceren Kultaş, iş yerine giderken öldürülüyor.

İrem Bahçe. Miray Yılmaz. İki gün içerisinde 8 kadın. Çoğu pompalı tüfekle, bıçakla sokak ortasında öldürüldü. Kimilerine göre normalleşme diye söz ettikleri. Biz kadınlar için normal yok. Nisan ayında 27 kadın cinayetiyle karşılaştık. Bunlar az değil. Kimilerine göre azalmış gibi görünse de, her biri bir can demek. "

#ErkeklerYeriniBilsin kampanyasının çıkış noktası neydi?

"Bir kadın arkadaşımız kocam isterse çalışabilir paylaşımı yapmış. Daha önce de yapmış ama bu sefer toplum çok sahiplendi. Herkes kendi yaşadığı ya da gördüğü cümleleri, öznenin cinsiyetini değiştirerek paylaştılar. Eminim ki erkek egemen toplumda yaşayan her birimiz o cümlelerden birini gördüğümüzde şaşırmadık ama başka birini gördüğümüzde irite olduk ve oturmadığını hissettiğiniz an var ya bir garip oldu. Önce gülüyoruz sonra garip hissediyoruz.

Bu sebeplerle bu dayatmalarla öldürülüyor, şiddete uğruyor kadınlar ve normalleştiriliyor demek isterim. "