Kadın çiftçinin isyanı: Doymadan insan şükreder mi?

SOL Parti, Ordu’nun Fatsa ilçesinde üreticinin emeğinin karşılığını alabilmesi için fındığın kilo fiyatının 70 lira olması talebiyle miting düzenledi. “Fındıkta sömürüye son" çağrısıyla düzenlenen mitinge bölge halkı yoğun ilgi gösterirken fındık üreticilerinin sahnede yaptığı konuşmalar ise büyük alkış aldı.

'Fındıkta Sömürüye Son' mitingi Ordu Fatsa’da gerçekleştirildi. SOL Parti'nin düzenlediği mitinge Fatsa başta olmak üzere Ordu'nun birçok köyünden fındık üreticileri katıldı.

whatsapp-image-2022-07-24-at-19-18-33.jpeg

3 binin üzerinde kişinin katıldığı mitingde sanatçılar Ali Asker, Mehmet Gümüş ve Fuat Saka sahne alırken bölge halkı fındık fiyatları dışında bölgede sayıları gün geçtikçe artan taşocakları ve madenlere de tepki gösterdi.

whatsapp-image-2022-07-24-at-19-47-52-1.jpeg

'Doymadan insan şükreder mi?'

Mitingde fındık üreticileri de söz aldı. Fındık üreticilerinden Hatice Salbaş'ın sözleri alanda bulunanlar tarafından büyük alkış aldı.

Sahneye çıkan Salbaş, “Bize diyorlar ki ‘Orman mahsulü’. Bizim geleceğimiz 70 yıldır fındıktır. Biz nasıl geçinelim fındık olmadan. Söke söke alacağız hakkımızı. Hakkımız bu hakkımız. Biz bunların ekmeğini istemiyoruz. Ekmek 10 lira olmuş biz bu ekmeği nasıl alacağız. Biz bunların hakkını değil kendi hakkımızı istiyoruz. Dolar geliyor dolar gidiyor biz hala açız. Biz doymadan çalışıyoruz. Biz başaracağız hakkımızı alana kadar devam edeceğiz. Görecekler. Bizim hakkımız bu. Bir ekmeği 10 liraya çıkardılar. Nasıl alalım. Biz hakkımızı istiyoruz. Ben 70 yaşındayım bir türlü doyamadım. Doyan gidiyor, biz hep açız. Biz doymadan şükrediyoruz, doymadan insan şükreder mi? Etmez... Hakkımızı alana kadar devam edeceğiz. Ya verecekler ya verecekler. Bizi bankalara borçlandırdılar. İcraya veriyorlar, neyimiz varsa alıyorlar. Biz hakkımızı alacağız. Kimsenin ekmeğini istemiyoruz. Kendi hakkımızı istiyoruz ve alacağız" dedi.

whatsapp-image-2022-07-24-at-19-47-55-1.jpeg

Söz alan diğer kadın çiftçi ise devletin kendilerine destek vermediğini kaydederek, "Devlet bize destek verdik diyor yalan konuşuyor. Destek filan yok" dedi.

ekran-resmi-2022-07-24-20-35-48.png

'Bir kilo fındıkla 1 kilo şeker alınmıyor'

Başka bir kadın çiftçi Seyhan Ocak ise şu sözlere yer verdi:

“Biz Fatsalılar olarak, Karadeniz insanları olarak, fındık üreticisiyiz. Kadını erkeği olarak bu işi yapıyoruz, yevmiyeler 250 lira olmuş. Bizden sonra fındık çıksa ne olur, köylüler gelirlerini fındıktan sağlıyorlar. Başka bir yolları yok. İnsanlar gelirlerini ya fındıktan zeytinden karşılarlar oranın toprağında ne varsa. Bugün bu ülkede tarımı bitirmişler 3 milyar maaşla kimse çocuğunu okutamıyor. Benim çocuğum üniversitede, fındıkla okutabilir miyim bu çocuğu? Bugün fındık işçiliği, işsizler ordusuna yazılmıştır. İstiyoruz ki fındığımız 70 lira, 100 lira olsun. Biz hakkımızı istiyoruz. Yanlış bir şey yapmıyoruz. Bir kilo fındıkla bir kilo şeker alınmıyor düşünebiliyor musunuz? Fındık 70 lira olsun, yolumuz açık olsun."

Ardından mitingde SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi Önder İşleyin söz aldı. Kendisinin de fındık bahçelerinde büyüdüğünü belirten İşleyin, “Bizim fındığımızı 20 yılda değersizleştirdiler. Ben de burada fındık bahçelerinde büyüdüm. Fındık ekmektir, fındık okuldur, düğün-dernektir. Hepsinden alıkoydular. Emeğimizden çalıp emperyalist tekelleri zengin ettiler. Avucumuzda ne varsa sömürdüler. AKP iktidara geldiğinde dediler ya yerliyiz milliyiz diye IMF ve Dünya Bankasının emrindeler. Onlar istedikleri için Fiskobirlik’i tasfiye ettiler. Fiskobirlik halkın güvencesi olan bir kurumdu onu tasfiye ettiler. Üreticilerin cebinden çıkan malıyla aldığı mülkü Fiskobirlik’in tüm varlığını zenginlere peşkeş çektiler. O Fiskobirlik’in yerine ne yaptıklarını siz iyi biliyorsunuz! Bu iktidar böyle bir iktidar. Yoksuldan alıp zengine veren bir iktidar var ama artık buna ‘dur’ demek zorundayız" dedi.

 

'Madencisiyle, tefecisiyle hepsini bir bir kovacağız'

Fındığın acımasız tekellerin elinde mahvolduğunu belirten İşleyin, "Hayat pahalılığının bu kadar yüksek olduğu bir yerde bütün fiyatların 3- 4 katına çıktığı yerde biz bir kez daha söylüyoruz fındık en az 70 lira olmalı ve bu enflasyon ortamında sürekli güncellenmelidir. Zenginin parasına kur güvencesi verenler emekçilerin hakkını vermek zorundadır. Fındığı bekleyen bir tehlike de bu Fatsa’nın tepesini oydular siyanürle zehirleyip yok ettiler toprağımızı. Fındık bu acımasız tekellerin elinde mahvoldu. Taş ocaklarıyla mahvoldu. Biz bu ülkenin yurtseverleri, devrimcileriyiz. Bu toprakları emperyalist tekellere peşkeş çekenlere hesap soracağız. Madeniyle tefecisiyle hepsini bir bir kovacağız. Buna inancımız tam. Bunu başarmak zorundayız” sözlerine yer verdi.

whatsapp-image-2022-07-24-at-19-47-55-2.jpeg

Mitingde sanatçılar Ali Asker, Mehmet Gümüş ve Fuat Saka sahne aldı.

Fındık işçilerinin talepleri ise şu şekilde sıralandı:

  • Fındık taban fiyatı en 70 lira olmalı, hemen açıklanmalıdır.
  • Ferrero ve emperyalist tekellerin faaliyetlerine son verilmelidir.
  • Sözleşmeli çiftçilik uygulamasının önünü açacak, toprak satışını zorunlu kılacak yasalar kaldırılmalıdır.
  • Kooperatifleşme teşvik edilmeli, Fiskobirlik ve kooperatifler üreticinin doğrudan yönetimlerine katılacağı, söz ve karar hakkına sahip olacağı bir biçimde demokratikleştirilmelidir.
  • Fındık üreticisinin örgütlenmesinin önündeki engeller kaldırılmalı, fındık üreticileri sosyal haklara kavuşturulmalıdır.
  • Fındık işçilerinin emeğinin karşılığını alacağı insanca yaşam ve sosyal haklar temelinde ücret belirlenmelidir.

whatsapp-image-2022-07-24-at-19-47-48.jpeg