Kadıköy'de kadın cinayeti eylemi

Kadıköy'de kadın cinayeti eylemi
Kadıköy'de çoğunluğu kadınlardan oluşan grup, birlikte yaşadığı Hakan Asilkan tarafından silahla vurularak öldürülen Mihriban Arduç için eylem yaptı. Basın açıklamasında İstanbul Sözleşmesi'nnin yeniden imzalanması istendi.

Kadıköy’de Osmanağa Mahallesi'nde bir kafede 63 yaşındaki Mihriban Arduç, birlikte yaşadığı Hakan Asilkan tarafından silahla vurularak öldürüldü. Çoğunluğu kadınlardan oluşan 60 kişilik grup, bugün akşam saatlerinde Mihriban Arduç’un öldürüldüğü sokaktaki kafeye yürüyerek eylem yapmak istedi. Sloganlar atarak yürüyen gruptakilerle, çevik kuvvet polisleri arasında arbede yaşandı. Arduç'un öldürüldüğü kafenin önüne gelen gruptakiler, basın açıklaması yaptıktan sonra ayrıldı. Basın açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:


'İstanbul Sözleşmesi yeniden imzalansın'

  • Artık yeter! Bir kişi daha eksilmeye tahammülümüz yok. Nedeni yok bahanesi bol cinayetlerde kadınların öldürülmesini istemiyoruz. Bizleri içine kapatmaya çalıştığınız aileniz, bizler için dayak, ölüm ve tecavüz sarmallarına dönüşüyor.
  • Artık yeter. Kadına yönelik şiddet karşısında etkin önlemler alınmadığı sürece, cinsiyetçiliğe, ayrımcılığa, transfobi ve homofobiye karşı mücadele edilmediği sürece bu erkek şiddetinin katlanarak devam edeceğini biliyoruz.
  • Bu nedenle bizler yıllardır İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması için, bugün de yeniden imzalanması için mücadele ediyoruz.
  • Çünkü İstanbul Sözleşmesi kadınlar ve LGBTİ+’lara dönük şiddet karşısında henüz şiddet gerçekleşmeden eğitimden, kamusal alanın düzenlenmesine kadar birçok önleyici uygulamayı, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı mücadeleyi ve şiddete uğrayan kadınlar ve LGBTİ+’lar için yasaların etkin uygulanmasını sağlar. Erkekleri koruyan cezasızlık politikası karşısında yargıya ve iktidara sorumluluklar yükler.
  • İstanbul Sözleşmesi’nin bir yılı aşkın süredir yürürlükte değil. Mevcut yasaların uygulanması ya da yargının kadınlar lehine karar almasına dönük herhangi bir adım da yok. Ve kadınlar ve LGBTİ+’lar her gün daha da artan bir şekilde öldürülmeye, şiddete uğramaya devam ediyor.