Kademeli Emeklilik Nedir? Kime, Nasıl Uygulanır?

Kademeli Emeklilik Nedir? Kime, Nasıl Uygulanır?
İlk işe giriş tarihi 8 Eylül 1999 ve öncesi olan kişileri kapsayan EYT yasası, bazı kesimlerin 1 gün, 1 hafta bazı kesimlerin ise birkaç ay fark yüzünden emekli olamamalarına neden oldu. 9 Eylül 1999 tarihi ve sonrasında sigorta girişi olanları kapsama alacak kademeli emeklilik nedir? Nasıl uygulanır? Haberimizde...

Kademeli emeklilik, 9 Eylül 1999 ve sonrasında SGK girişi olan yaklaşık 6 milyon sigortalının yaşadığı duruma getirilen çözüm olarak önerilmektedir. Kademeli emeklilik nedir, kimler yararlanabilir? Haberimizde derledik.

KADEMELİ EMEKLİLİK NEDİR?

Kademeli emeklilik, sigortalı çalışanların belirli bir yaşa ve prim gün sayısına ulaştıklarında kısmi olarak emekli olmalarını sağlayan bir sistemdir. Bu sistem, genellikle belirli bir hizmet süresini doldurmuş ve belirli yaş kriterlerini karşılamış çalışanlara avantajlar sunar.

KADEMELİ EMEKLİLİKTEN KİMLER YARARLANABİLİR?

Kademeli Emeklilik Yasası’ndan yararlanmak için sigorta süresinin, prim gün sayısının ve yaş koşulunun birlikte sağlanması gerekir.

9 Eylül 1999 - 1 Mayıs 2008 tarihleri arasında sigortalı olanlar 25 yıl sigortalı olma şartı, 4500 prim günü ve 60 yaşını doldurmaları gerekir.

1 Mayıs 2008'den sonra sigortalı olanlar 28 yıl sigortalı olma şartı, 5400 prim günü ve 63 yaşını doldurma şartı gerekir.