Kaçak kazıda yer altı şehri bulan 7 kişi adli kontrolle serbest

Kaçak kazıda yer altı şehri bulan 7 kişi adli kontrolle serbest
Afyonkarahisar'ın İscehisar ilçesindeki bir evin altında tünel kazıp tarihi yer altı şehri ortaya çıkaran 7 kişi, adli kontrol şartıyla serbest kaldı.

Afyonkarahisar Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, kaçakçılık suçlarının deşifresine yönelik çalışmalar kapsamında, İscehisar ilçesindeki bir evde, tarihi eser bulmak amacıyla kaçak kazı yapıldığını belirledi. Dün düzenlenen operasyonda M.R.B., İ.A., M.A., E.A., O.Ö., R.A. ve H.Ş. suçüstü yakalandı. 


Ekipler evde yaptıkları araştırmada, pencere kısmından müştemilat kısmına geçiş olduğunu, müştemilat kısmına geçildiğinde ise yaklaşık 3 metre çapında çukur olduğunu, içerisinde sütunlu tarihi tünel bulunduğunu belirledi. Sütunların bulunduğu tünelde, çuvalların arkasına gizlenmiş yazıt, heykel ve lahit olarak değerlendirilen tarihi objeler tespit edildi. Yapılan incelemeler sonucu kaçak kazı yapılan alanın yeraltı şehri görünümünde olduğu değerlendirildi. 


Adli kontrolle serbest kaldılar
 

'Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu' kapsamında adli işlem yapılmak üzere gözaltına alınan 7 şüpheli, polis merkezindeki işlemlerinin ardından bugün adliyeye sevk edildi. Savcılık sorgularının ardından nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilen 7 şüpheli, adli kontrol şartıyla serbest kaldı. 


Uzman ekibin inceleme yapması bekleniyor
Yeraltı şehrinin bulunmasının ardından Müze Müdürlüğü arkeologları, kaçak kazı yapılan evde inceleme başlattı. Bölgeyle ilgili Ankara'dan da uzman bir ekibin Afyonkarahisar'a gelerek inceleme yapacağı öğrenildi. İnceleme sonrasında ortaya çıkarılan yeraltı şehrinin dönemi ve içerisindeki eserlerle ilgili rapor hazırlanacak.