İzmir'in Kanal İstanbul'u Çeşme projesine karşı miting

İzmir'in Kanal İstanbul'u Çeşme projesine karşı miting
İzmir’in ‘Kanal İstanbul’u olarak bilinen Çeşme Turizm Projesi’ne karşı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in çağrısı ve İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası EGEÇEP, DİSK, TÜRK-İŞ, KESK ve İzmir halkının katıldığı mitingde Konak Cumhuriyet Meydan’ında düzenlendi.

Yağmur Beril Varol / İzmir

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Yatırım İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından İzmir’in Çeşme Yarımadası’nda hayata geçirilmesi planlanan Çeşme Turizm Projesine karşı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in çağrısıyla gerçekleştirilen mitinge; CHP Doğa ve Çevre Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP’li belediye başkanları ve milletvekilleri, İzmir Barosu, sendikalar, meslek odaları, çevre örgütleri, siyasi partililer ve İzmir Halkı Konak Cumhuriyet Meydanı’nda mitinge katıldı.

whatsapp-image-2022-05-17-at-16-20-08.jpeg

'Çeşme projesi; İzmir’in kimyasına, aklına ve ruhuna aykırıdır'

Çeşme Projesi’nin, Çeşme’ye ait olmadığını, dışarıdan dayatılan bir kurgu olduğunun altını çizen İzmir Büyük Şehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bu proje alanı İzmir’in en kurak, toprak ve su açısından en fakir yerleri, Oysa bu proje, aşırı su kullanan golf sahalarını getiriyor. Bölgede farklı tarihlerde ilan edilmiş 11 turizm yeri var. Bu alanların sadece üç tanesinin onaylı imar planı var. Çeşme’de bunca turizm alanı boşken, bu alan imara açılıyor. Çeşme’nin su kaynakları zaten çok kısıtlı. Ulaşım, meselenin diğer bir ayağı. Çeşme’nin İzmir’e bağlantılı bir yolu var. Yaz aylarında daha şimdiden bu yol kapanıyor. Böylesi büyük bir projenin trafik için çözüm yolu yok. Kâğıt üzerinde ya da dünyanın başka yerinde güzel olabilir. Çeşme projesi, İzmir’in kimyasına, aklına ve ruhuna aykırıdır” ifadelerini kullandı.

whatsapp-image-2022-05-17-at-16-20-07-1.jpeg

'Tayyip Erdoğan haritacılık oynuyor'

Çeşme Projesi’nin bir rant projesi olduğunu ve buna izin vermeyeceklerini dile getiren CHP Doğa Hakları ve Çevreden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, “Bugün burada toplanıp, ‘Çeşme ranta kurban edilmesin. Biz İzmirliyiz, Çeşme’de yaşıyoruz. İzmir’in Çeşme’nin bu güzelliğini bozmayın’ diyorsunuz. Siz bunu söylüyorsunuz, Çeşme’ye yarımadaya sahip çıkmak istiyorsunuz ama birileri haritacılık oynuyor. Tayyip Erdoğan almış eline cetveli, kalemi, harita çiziyor. Şurası bu ülkenin iş adamına, burası Katarlıya, burası şu rantiyeciye diye harita çiziyor. İzmir buna izin vermeyecek, hiçbirimiz izin vermeyeceğiz. Mustafa Kemal Atatürk’ten bu yana Cumhuriyet’in ne kadar değeri varsa hepsini satıp peşkeş çektiler. Kıyıları, sahilleri, ormanları sattılar, sıra Çeşme’ye geldi” dedi.

'Halkın alanı halkın elinden alınacak'

İzmir Barosu avukatlarından Ömer Turgut Erlat ise, “Çeşme Yarımadası’nda 16 bin hektar alan yani ilçe sınırlarının yüzde 75’i tamamen devletin tasarrufunda olan kamuya ait bir alan. Yerleşim alanları dışında bütün kıyılar, tarım alanları, meralar özel kişilere devredilecek. Burada sadece ana yatırımcının sözü ve tasarrufu sağlanacak, kimse bu alana giremeyecek. Çünkü buralar halka kapalı özel alanlar olacak. Halkın alanı halkın elinden alınacak. Turizm teşvik kanununda yapılan teşvikler sonucu özelleştirilecek. Çeşme yarımadasının tamamının özel mülkiyete ait olduğunu düşünün, elimizden çıkıyor. Bilirkişiler bu işlerin kamu yararına ve hukuka aykırı olduğunu tespit etti. İki ay önce karar geldi ama Danıştay’dan hala karar yok. Yargıyı derhal hukuka uygun karar vermeye çağırıyor, İzmir halkını da yaşam alanını korumaya çağırıyoruz” diye konuştu.

whatsapp-image-2022-05-17-at-16-40-15.jpeg

'Doğaya sahip çıkalım'

Doğa Derneği Başkanı Galip Ener de şunları dile getirdi:

“Bugünkü yaptığımız eylem hem Çeşme Yarımadası özellikle İzmir’in yarımadası ne yazık ki talan ediliyor. Bütün yarımada İzmirlilerden koparılmak isteniyor. Zaten doğaya her yerde bir talan projesi başladı. Biz de bugün bu projeye karşı burada sesimizi yükseltmek için ir araya geldik.”

Seferihisar’ın Orhanlı Köyü’nde yaşayan Niger Hercan doğa talanına karşı olduğunu belirterek sözlerine söyle devam etti:

“Torunlarımız çocuklarımız için geldim bu mitinge. Onlara daha güzel bir doğa, daha güzel bir ülke bırakmak için geldim. Doğayı ellemesinler, doğayı kirletmesinler. Doğaya sahip çıkalım.”