İzmir’de 'Van Protestosu' Operasyonu

İzmir’de 'Van Protestosu' Operasyonu
İzmir’de Van protestolarına katıldıkları gerekçesiyle çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Sabah erken saatlerde birçok adrese operasyon düzenleyen özel harekat polisleri, aralarında Halkevleri, Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Sosyalist Mücadele İnisiyatifi (SMİ) ve Yeni Demokratik Gençlik (YDG) üyelerinin de bulunduğu 19 kişiyi gözaltına aldı.

Gözaltına alınanların sağlık kontrolünün ardından İzmir Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldüğü öğrenildi.

İKİ KADIN TUTUKLANMIŞTI

İzmir’de, Zeydan'ın memnu hakkının alınmasını ilişkin 2 Nisan'da gerçekleştirilen protestoda gözaltına alınan Mor Dayanışma üyesi Sibel Örkmez ve Kampüs Cadıları'ndan Sedanur Uğur, bir gün sonra tutuklanmıştı. Seda ve Sibel için başlatılan 'Özgürlük' kampanyası hala devam ediyor.

sedanur-ugur-ve-sibel-orkmez-icin-kampanya-baslatildi.jpg

NE OLMUŞTU?

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM), Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı için daha önce eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile aynı koğuşu paylaşan Abdullah Zeydan’ı ve Neslihan Şedal’ı aday gösterdi.

Resmi adaylık başvurusunu ise Abdullah Zeydan yaptı. Türkiye’de 31 Mart Pazar günü gerçekleşen yerel seçimde DEM Parti, 28 puan farkla Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı kazandı.

Ancak Adalet Bakanlığı'nın Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan'ın memnu haklarının geri alınması için seçimden 2 gün önce başvuruda bulunduğu ortaya çıktı.

Başvurunun ardından Zeydan’ın açık ara oy farkıyla seçimi kazanmasına rağmen mazbatanın AKP’li Abdulahat Arvas’a verilmesine karar verildi.

Karar, ülke genelinde tepkiyle karşılandı. Çok sayıda kentte binlerce yurttaş sokaklara çıkıp protesto gerçekleştirdi. Yurttaşların yanı sıra siyasi parti temsilcileri, demokratik kitle örgütleri, hukukçu, pek çok ünlü isim karara sert tepki gösterdi.

DEM Parti bunun üzerine YSK’ya itiraz etti. YSK ise DEM Parti'nin itirazı üzerine İl Seçim Kurulu'nun kararını kaldırarak Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı mazbatasının Zeydan'a verilmesine hükmetti.

Zeydan'ın seçilme hakkının elinden alınması üzerine birçok kentte düzenlenen protesto gösterilerinde onlarca kişiye gözaltı ve tutuklama yapıldı.