İzmir'de 3.7'lik deprem neden şiddetli hissedildi?

İzmir'de 3.7'lik deprem neden şiddetli hissedildi?
İzmir'de saat 16.30 sıralarında hissedilen bir deprem meydana geldi. Deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, depremin büyüklüğünün çok yüksek olmamasına rağmen neden şiddetli hissedildiğine dair flaş açıklamalar yaptı.

Saat 16.30 sıralarında İzmir'in Buca ilçesinde bir deprem meydana geldi. Depremin ardından AFAD ve Kandilli Rasathanesi'nden açıklama geldi. AFAD depremin büyüklüğünü 3.7 olarak duyururken derinliğini 6.44 km olarak paylaştı. Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü4, derinliğini ise 7.1 km olarak açıkladı.

3.7'LİK DEPREM NEDEN BU KADAR HİSSEDİLDİ?

Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Buca'da yaşanan depremi CNN Türk canlı yayınında değerlendirdi.

Ersoy, şunları söyledi:
"3.7 büyüklüğündeki bir deprem yıkıcı bir deprem değil ama o bölgenin deprem hattı bakımından aktif olduğunu göstermektedir. Biz İzmir ve çevresinin deprem oluşturabilecek faylar içereceğini zaten biliyoruz. Fakat bu hissetme konusu biraz zemine bağlı bir faktör.

Her ne kadar 3.7 büyüklüğündeki bir deprem büyük görünmese de zeminden kaynaklı olarak binalarda yaşayan insanlar bunu daha büyük hissedebilir.

KÜÇÜK DEPREMLERİN ZEMİNİ SAĞLAM OLMADIĞI MI ANLAMINA GELİYOR?

Bir anlamda daha çok hissettiriyor. Bunu 2020'de biliyorsunuz yaşadık. İzmir'de Yunan adasındaki bir depremin İzmir'de büyük yıkımlar yarattığını ve can kayıpları yarattığını hepimiz hatırlıyoruz. Bu zemin kaynaklıydı biliyorsunuz. Yoksa İzmir'de herhangi bir deprem olmamıştı. Ama İzmir depreme yatkın bir şehir. Her tarafında... Denizin içinde, körfezde ve çevresindeki illerde ve ilçelerde çok sayıda fay zonu var. Bunların da 6'nın üzerinde deprem oluşturma kapasiteleri var.

Ve en son 1970'de Gediz depremi var ve ondan sonra büyük bir deprem yok. Dolayısıyla buralardaki depremler bizi şaşırtmaz. Çok olağan karşılayacağımız bir durum."

Etiketler :