İtibardan değil sağlıktan tasarruf

İtibardan değil sağlıktan tasarruf
Sağlık Bakanlığı, kendi arazisinde kiracı olduğu lüks binaya milyon liralık bütçe ayırırken; aile hekimleri, hizmet sunacak bina bulamıyor...

Sağlık Bakanlığı, Sıhhiye’deki tarihi binasını bedelsiz olarak devredip Bilkent’te kendi arazisi üzerinde milyon liraya kiraya çıktı.

Cumhuriyet'ten Şeyma Paşayiğit'in haberine göre, lüks bina için bütçe ayıran Bakanlık, aile hekimliği atamalarında yüzlerce aile sağlığı merkezini binasız olarak duyurdu.

Sağlık hakkı, AKP hükümeti ile ticari bir alana dönüştürülüyor. “Aile Hekimliği Pilot Kanunu” sonrası aile hekimleri, bina fiziki şartlarını ve iç donanımını devlet yerine kendileri sağladıktan sonra hizmet sunmaya devam ediyor. Devletin birinci basamak sağlık kuruluşları için mekan bulma sorumluluğu ortadan kaldırılarak aile hekimlerine yüklenmiş oluyor.

Hükümet kanadından gelen “devlete yakışmıyor” eleştirilerine rağmen aile hekimleri hala mekanı olmayan birimlere atanıyor. Temel sağlık hizmetlerinin sunumunda bulaşıcı hastalıklarla mücadelede, bağışıklamada, anne ve bebek ölüm hızının düşürülmesine önemli rol oynayan birinci basamak sağlık hizmetlerinde sağlık kurumlarının mekansız olarak hayata geçiriliyor.

İmar planlarında aile sağlığı merkezi olarak ayrılan alanlar ise günden güne küçülüyor. Mekan yetersizliği dışında ekip hizmeti de gerektiği kadar karşılanmıyor. Son olarak önümüzdeki hafta tamamlanacak olan Aile Hekimliği Yerleştirme İşlemi’nde, yüzlerce aile sağlığı merkezi binasız olarak ilana çıktı. Sadece Ankara için 96 sağlık merkezi ilanında “Aile Sağlığı Merkezi Aile Hekimi tarafından temin edilecektir” notu düşüldü.

Lüks bina kaç para?

Birinci basamak sağlık hizmeti için bütçe ayırmayan Sağlık Bakanlığı, Bilkent’te bulunan milyon liralık lüks hizmet binasına kiraya çıktı. Bakanlık, Cumhuriyet döneminde inşa edilen Sıhhiye’de bulunan 92 yıllık binasını ise bedelsiz olarak Ankara Valiliği’ne devretmesi için İçişleri Bakanlığı’na tahsis etti. Aynı zamanda eski Bakan Ahmet Demircan’ın “Bu güzel binayı bırakmayacağız, başka bir yere vermemiz mümkün değil.

Cumhuriyet dönemindeki ilk Sağlık Bakanlığı binası yine Sağlık Bakanlığı binası olarak kalacak. Tarihi değeri de olan bu binanın ‘sağlık müzesi’ yapılmasının uygun olduğu görüşündeyim” sözleri de rafa kalkmış oldu.

Yurtiçinde CCN İnşaat adını kullanan Dia Holding’in üstlendiği, 120 bin 860 metrekare kapalı ve 45 bin metrekare arazi alanını kaplayan bakanlık binasının yapım süreci 2 Mayıs 2015’te başlamış 1 Ağustos 2017’de tamamlanmıştı. Öte yandan bakanlık binasının da bulunduğu Bilkent Şehir Hastanesi için 45 hektar orman talan edilerek ağaç katliamı yapıldı.

Kendi arazisinde milyon liraya kiracı olan Bakanlık, aile hekimlerine ilişkin kadroların “açıklama” kısmında yüzlerce “göreve başlayınca kira bedeli hesaplanacak”, “kiralık bina” , “bina yok” “Bina hekim tarafından temin edilecektir”, “mekan temin edilemeyen” ifadelerine yer verdi.

Etiketler :