İthalat hacmi son 5 ayın en düşük seviyesinde

İthalat hacmi son 5 ayın en düşük seviyesinde
Dış ticaret açığı yüzde 72.5 azalarak 2 milyar 503 milyon dolara geriledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan ocak ayına ilişkin geçici dış ticaret istatistiklerine göre, Türkiye'nin ithalat hacmi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27.2 azalarak 15 milyar 673 milyon dolara geriledi. İthalattaki bu düşüşle birlikte Türkiye, Ağustos 2018'den bu yana en düşük ithalat hacmini gerçekleştirmiş oldu.

Söz konusu dönemde Türkiye'nin ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5.9 artarak 13 milyar 170 milyon dolar oldu.

Verilere göre, Türkiye'nin dış ticaret açığı ocak ayında yüzde 72.5 azalarak 2 milyar 503 milyon dolara geriledi.

Dış ticaret açığı tekrar 50-55 milyar dolar bandına çıkabilir

Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı, yaptığı açıklamada, yıllık dış ticaret açığının 48.5 milyar dolar seviyesine gerilediğini belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Yıllık dış ticaret açığının, büyüme hızında yavaşlama, altın ithalatında normalleşme, enerji fiyatlarının son zamanlardaki yukarı yönlü seyrine karşılık geçen yıla kıyasla ılımlı kalmaya devam etmesi ve kurdaki değer kaybının gecikmeli etkileri ile baz etkisine de bağlı olarak, düşüş trendini yılın ikinci ve üçüncü çeyreklerinde de sürdürerek 35-40 milyar dolar bandına kadar inebileceğini tahmin etmekle birlikte, büyümede yeniden dengelenmenin belirginleşmesiyle yıllık dış ticaret açığının 2019 sonunda tekrar 50-55 milyar dolar bandına yükselebileceğini öngörüyoruz."

İç talepteki daralma ithalata yansımış durumda

GCM Yatırım Ekonomisti Enver Erkan da ithalattaki daralmanın halen devam etse de bunun ihracattaki artış ile dengelenmesinin sınırlandığının görüldüğünü ifade ederek, şunları kaydetti:

"İç talepteki daralma zaten ithalata daralma olarak yansımış durumda. Buna ilave olarak kurlarda düşüşün gerçekleşmesi ve ana ihracat pazarımız olan Avrupa bölgesindeki ekonomik yavaşlama ihracat tarafına olumsuz yansımış durumda. İhracattaki artışın yavaşlaması, cari işlemler dengesi tarafında aralık ayında yeniden açık vermemizde etkili olmuştu. Bu eğilimlerin aynen ocak ayı dış ticaret açığı rakamlarında da etkisini sürdürdüğünü görmekteyiz."

TÜİK'in nihai verilerinin Ticaret Bakanlığı verileriyle uyumlu olduğunu, paralel gerçekleştiğini vurgulayan Erkan, dış ticaret açığında azalma eğiliminin sürdüğünü, bunun da cari açık tarafına yansımasının düşüş şeklinde görüldüğünü söyledi.

60 Saniyede Gün Özeti

Etiketler :