İşte aşıdan en çok kaçan yaş grubu!

İşte aşıdan en çok kaçan yaş grubu!
Koronavirüs salgınında aşılama, aşı karşıtlığı, aşıda gönülsüzlük konuları Türkiye'nin en önemli gündemlerinden biri olmaya devam ediyor. Muharrem Sarıkaya bugünkü yazısında aşı karşıtlığına ilişkin, "25-30 yaş altındaki eğitimsiz gençlerde aşı tereddüdü %50’nin üzerine çıkıyor" şeklinde aktardı.

Aşı karşıtlığı veya tereddütü yaş gruplarına, eğitim düzeyine, sosyal çevreye, düşünce yapısına göre değişiklik gösterirken, gazeteci Muharrem Sarıkaya bugünkü yazısında aşıdan en çok kaçan yaş grubunun 30 yaş altındakiler olduğuna değindi.

Sarıkaya'nın Sağlık Bakanlığı'ndan yetkili bir isimden aldığı bilgilerden aktardığına göre, "25-30 yaş altındaki eğitimsiz gençlerde aşı tereddüdü %50’nin üzerine çıkıyor.

Eğitim düzeyi ve kalitesi arttıkça aşı karşıtlığı da o oranda azalıyor. Ancak yine de gençlerdeki aşı karşıtlığı oranı %50’ye yakın…

Nedenini sorguladım…

Üç önemli neden saydılar:

1- Sosyal medya üzerinden yapılan olumsuz propagandalara bu yaştaki gençler hemen inanıyor.

2- Yaşları genç olduğu için kendilerine bir şey olmayacağını düşünüyor.

3- Kısır kalacaklarına yönelik bir düşünce hakim olmuş, aşının cinselliği tüketeceği görüşü çok yaygın..."

50 yaş üzerinde az 

"Konunun uzmanı üç bilim insanını aradım…

Bilim Kurulu Üyesi, Halk Sağılığı Uzmanı Prof. Dr. Levent Akın, “Sadece bizde değil ABD’de de 30 yaş altında aşı karşıtlığı yüksek” diye söze girdi.

Komplo haberlere karşı daha duyarlı bir kesimle karşı karşıya olduklarını belirtti"

İlginç bir tespitte bulundu:

“Ankara Şehir Hastanesi’nde yapılan bir araştırma var, yakında sonuçlarını alırız. Aşı tereddüdü 50 yaş üstünde çok az. 60 yaş üzerinde ise daha da düşük. Nedeni bu kesimlerin aşının önemini bilmeleri. Çünkü hepsi kendi başına aşı oldu. Sonraki nesil ise aileleriyle birlikte gidip küçük yaşta aşı yaptırdı”

Prof. Dr. Akın, 2022 itibarıyla aşıların ruhsat alma sürecinin başlayacağını ve grip aşısı gibi insanların kendi başına gidip eczanelerden almak zorunda kalacağını da anımsattı.

 

Etiketler :