İstanbul'u da Sallayan Deprem Sonrası Şener Üşümezsoy'dan Uyarı! Sıcağı Sıcağına Deprem Beklediği Yeri Açıkladı

İstanbul'u da Sallayan Deprem Sonrası Şener Üşümezsoy'dan Uyarı! Sıcağı Sıcağına Deprem Beklediği Yeri Açıkladı
Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Çınarcık depremi sonrası yaptığı değerlendirmeden deprem beklediği yeri açıkladı.

Türkiye'yi yasa boğan 7,7 ve 7,6'lık Kahramanmaraş merkezli, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Hatay, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da büyük yıkımlara neden olan depremlerden sonra Türkiye deprem gerçeğiyle acı bir şekilde yüzleşti.

Uzmanlar kent, kent il ve ilçelerin deprem risklerine ilişkin kamuoyunu bilgilendirmeye devam ediyor. Olası İstanbul depremi herkesin çok yakın takip ettiği bir başlık. Bunun en büyük nedeni İstanbul'un yapı stoğunun eskimiş olması. İstanbul'da deprem ne zaman olacak, kaç büyüklüğünde olacak tüm Marmara Denizi'ne kıyısı olan yerleşimlerde en çok tedirginlikle takip edilen konu olarak yer alıyor.

Dün gece Çınarcık açıklarında meydana gelen depremden sonra Prof. Dr. Şener Üşümezsoy depremi değerlendirdi.

Üşümezsoy şunları kaydetti:

Çınarcık Teşvikiye açıklarında 4,2'lik deprem oldu ve İstanbul'da hissedildi. Depremin olduğu yere baktığımız zaman 1894'te kırılmış Kuzey Anadolu Fayının üzerindedir.

Bu fay hattı yukarıdaki EMSC'de görüldüğü gibi tam Armutu yarımadasının kıyısından Doğu-Batı yönünden gitmektedir ve kesinlikle Adalara doğru İstanbul'a doğru giden bir fay söz konusu değildir.

Kuzey Anadolu Fayı üç haritada da görüldüğü gibi Armutlu yarımadasının kıyısından gitmektedir ve bu deprem de onun üzerinde olmuştur.

1894'te deprem olan fay üzerindedir ve bu anlamda burada 1894'ten beri büyük bir stres birikmemiştir. Aynı şekilde bu fayın Esenköy hattı boyunca güneybatıya doğru uzanarak Gemlik Körfezinden batıya doğru uzanan

Doğu-Batı yönlü gidişli Mudanya fayı ile ilişkisi vardır. Gemlik Körfezi üzerinde 5'lik deprem olan sistemin bir parçası olarak bu 4,2'lik deprem olmuştur.

Burada kuzeydeki fay dediğimiz Gemlik fayının kuzeyindeki faydır. Armutlu yarımadasının hemen kıyısında olan faydır. Yoksa Adalar fayıyla, Kuzey Marmara kenar fayları ile ilgisi yoktur. Kuzey Marmara kenar faylarında genellikle fay yoktur. Büyük deprem olacak denilen fay olarak ileri sürülen yerlerde fay söz konusu değildir.

İSTANBUL KIYILARI İLE ARMUTLU YARIMADASI

Kıyılarındaki mesafe Çınarcık Teşvikiye hattında 40-50 km'ye kadar uzanmaktadır. Bu anlamda kuzey kenarda İstanbul'un 10 km kıyısındaki fay hattıyla bir ilişkisi yoktur.

2005 yılında 17 Ağustos depreminde stres boşalımı sonrası yeni oluşacak depremde stres boşalımı similasyonu yukarıdaki üç şekildedir.

bwvkawevr0jswkhcrvhjqufzzjvmlmpwzw.jpeg

bwvkawevr0jswkhtdlc4qufmq1pylmpwzw.jpeg

Bu anlamda görüldüğü gibi Teşvikiye açıklarında depremin olduğu kesimde stres vardır ve o fay Bozburun fayı ile güneydeki Gemlik Körfezi faylarına ulaşan bir bölgede risk taşımaktadır.

gblzicowiaax1df.jpeg

gblzhukw0aezmcx.jpeg

Orada oluşan deprem modelinde stresin boşalacağı alan morla gösterilmiştir.