İstanbul Valisi: Asayiş suç oranı düştü algı yapanlara asla prim verilmesin

İstanbul Valisi Davut Gül bu sene biri bombalı olmak üzere üç terör eyleminin engellendiğini açıkladı. Gül, asayiş suç oranlarının düştüğünü söyleyip, "Hemşehrilerimiz müsterih olsunlar.Bu konuda yanlış algı yapanlara asla prim vermesinler" dedi.

İstanbul'da ardı ardına gelen suç haberleri kamuoyunun büyük tepkisini uyandırdı. Özellikle Ümraniye ilçesinde Polis Şeyda Yılmaz'ı şehit eden 26 suç kaydı olan Yunus Emre Geçti'nin nasıl dışarda olduğu sorusu büyük tartışma yarattı.

Şişli ilçesinin kalbi denilebilecek Şişli Cami'nin tam karşısında da iki grup güpegündüz uzun namlulu silahlarla çatıştı.

aspun2pikewnczmvrwihjg.jpg
Her gün binlerce kişinin yaya olarak da yürüdüğü yerde uzun namlulu sialhlarla 22 Eylül 2024'te çatıştılar

Türkiye'de art arda gelen suç haberleri nedeniyle yurttaş sarsıldı. İstanbul'da suça karşı mücadeleye ilişkin de İstanbul Valisi Davut Gül basın açıklaması düzenledi. Gül, ilk dokuz ayın resmi verileri paylaştı.

ÜÇ TERÖR EYLEMİ DURDURULDU! BİRİ BOMBALI

Gül bu yıl içerisinde biri silahlı, biri silahlı bombalı ve bıçaklı olmak üzere üç terör eyleminin engellendiğini belirtti.

"SUÇ ORANI DÜŞTÜ"

Gül, geçen seneye göre de asayiş suç oranının düştüğünü söyledi. Gül, "Asayiş suçlarına baktığımızda bu yılın suç oranları geçen seneden daha düşük. Altını çizerek söylüyorum bu düşüşleri bundan sonraki aylarda da görmeye devam edeceğiz. Çünkü çeşitli suçlardan kimi 5, kimi 10 ve daha fazla yıldır aranan 117835 şahıs yakalandı. Özellikle yedi önemli suçta yakalama oranımız %37 arttı. Bu şahısların yakalanması demek mal varlığına karşı suçlarda ve kişilere karşı işlenen suçlarda azalma demektir. Bunu özellikle polisimize, jandarmamıza takviye olarak verilen araçlar ve donanımı da eklediğimizde bu başarıların artarak devam edeceğini görüyoruz, planlıyoruz. Hemşehrilerimiz müsterih olsunlar. Bu konuda yanlış algı yapanlara asla prim vermesinler" dedi.

Gül, İstanbul'da 1 milyon 51 bin 228 yabancının yaşadığını da açıkladı.

Gül; göçmen kaçakcılığı, uyuşturucu, gasp ve çeşitli suçlarla etkin mücadele de olduklarını anlattı.

Gül'ün konuşması şöyle:

"TERÖRDEN 531 ŞAHIS TUTUKLANDI 3 SALDIRI ENGELLENDİ"

  • 397 mesai arkadaşımızla İstanbul'un huzuru, Türkiye'nin huzuru için hep birlikte çalışıyoruz. Nüfusu 16 milyona yaklaşan bu şehir dünyanın en büyük metropollerinden biri. Terör örgütleri ile, şehir eşkıyalarıyla, dolandırıcılarla, göçmen kaçakçılarıyla, uyuşturucu tüccarlarıyla huzuru bozan her türlü suç odağıyla mücadelemizi var gücümüzle devam ediyoruz. Bu noktada mücadelemizin en önemli başlıklarından biri olan terörle ilgili verilere baktığımızda bu yılın ilk dokuz ayında terör örgütlerine karşı yapılan 2732 operasyonda 5567 şahıs yakalandı. 531 şahıs tutuklandı. 532 şahsa adli kontrol tedbiri uygulandı.Biri silahlı, biri silahlı bombalı ve bıçaklı olmak üzere üç terör eylemi engellendi. Ele geçirilen 8 milyon 483 bin Türk Lirası ile terörizmin finansmanına darbe vuruldu. Bölücü terör başta olmak üzere tüm terör yapılarını karşı amansız bir mücadele veren güvenlik güçlerimize sonsuz teşekkür ediyorum.

"148 SUÇ ÇETESİ ÇÖKERTİLDİ"

  • Terörle mücadelede olduğu gibi organize suçlarla mücadelemize de tavizsiz devam ediyoruz. Kendini kanunun nizamın üstünde gören bu şehir eşkıyalarına yönelik olarak 2024 yılının ilk dokuz ayında 193 operasyonda 148 suç çetesi çökertildi. 1595 şahıs yakalandı, 964 şahıs tutuklandı, 417 şahsa adli kontrol tedbiri uygulandı. 32 milyar 535 milyon Türk Lirası değerinde mal varlığına el konuldu. Şunun özellikle altını çiziyorum. Hiç kimse devletimizden daha büyük, kanunlarımızdan daha üstün değildir. Hemşehrilerimizin, şehrimizin huzurunu kaçıran herkes karşısında devletimizi, güvenlik güçlerimizi, adaleti bulacaktır. Kıymetli basın mensupları, mücadelemizin en önemli başlıklarından biri de asayiş. 4004 ekibimizle görev yapan toplam 31947 polisimiz jandarmamız ile hamdolsun suç oranlarını düşürmeye, aydınlatma oranlarını arttırmaya devam ediyoruz. Bu yılın ilk dokuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre Sayın Bakanımızın öncülüğünde büyük başarılar elde ettik. İstanbul'umuzun her karışında yedi gün 24 saat fedakarca görev yapan güvenlik güçlerimize, güvenlik güçlerimiz sayesinde kişilere karşı işlenen sekiz önemli suçta %9.5, mal varlığına karşı işlenen en önemli dokuz suçta ise yaklaşık %27 azalma sağlandı.

"HIRSIZLIK AZALDI"

  • Aynı zamanda kişilere karşı işlenenlerde %98.5, mal varlığına karşı işlenenlerde ise %80.4 aydınlatma oranı ile geçen yıl ki oranların üzerine çıkıldı. Özellikle mal varlığına karşı işlenen suçlara baktığımızda, geçen yılın aynı dönemine göre otoda hırsızlık %59, kapkaç %57, yan kesicilik %44, oto hırsızlığı %47, evden hırsızlık %38 oranında azaldı. Dolandırıcılık suçu ile ilgili daha çok çalışmamız gerektiğini hep söylüyorduk. Çok şükür bu konuda hemşehrilerimizin ve güvenlik güçlerimizin dikkati sayesinde rakamlarımızı önceki yıla göre düşürmeyi başardık.

"ASAYİŞ SUÇ ORANLARI DÜŞTÜ"

Asayiş suçlarına baktığımızda bu yılın suç oranları geçen seneden daha düşük. Altını çizerek söylüyorum bu düşüşleri bundan sonraki aylarda da görmeye devam edeceğiz. Çünkü çeşitli suçlardan kimi 5, kimi 10 ve daha fazla yıldır aranan 117835 şahıs yakalandı. Özellikle yedi önemli suçta yakalama oranımız %37 arttı. Bu şahısların yakalanması demek mal varlığına karşı suçlarda ve kişilere karşı işlenen suçlarda azalma demektir. Bunu özellikle polisimize, jandarmamıza takviye olarak verilen araçlar ve donanımı da eklediğimizde bu başarıların artarak devam edeceğini görüyoruz, planlıyoruz. Hemşehrilerimiz müsterih olsunlar. Bu konuda yanlış algı yapanlara asla prim vermesinler. Bu güzel tabloya vesile olan tüm güvenlik güçlerimize teşekkür ediyorum.

"15 BİN RUHSATSIZ SİLAH ELE GEÇİRİLDİ"

  • Üzerinde hassasiyetle durduğumuz bir konu da ruhsatsız silahlar. 2024 yılının ilk dokuz ayında 15.245 silah ele geçirildi. 17.407 kişi yakalandı. Bu alandaki çalışmalarımız tavizsiz devam edecektir.

"UYUŞTURUCUDAN 5 BİN 500 KİŞİ TUTUKLANDI"

  • Bütün birimlerimizle mücadele verdiğimiz alanlardan biri de uyuşturucu ve madde bağımlılığı. Bir babanın yüreği üzüntüden nasıl çarpıyorsa, bir annenin nasıl canı yanıyorsa bizim de bu konuya bakış açımız öyle. Bu konuda en büyük destekçimiz olan sizler aracılığıyla şunu özellikle vurgulamak istiyorum. Bu bataklığa bir kişinin bile düşmesine gönlümüz razı değil. Bu illet ile canla başla mücadele eden güvenlik güçlerimizin başarılı çalışmaları sonucunda bu yılın ilk dokuz ayında imal ve ticarete yönelik 7353 operasyonda 12696 şahıs yakalandı. 5552 şahıs tutuklandı, 3597 şahsa adli kontrol tedbiri uygulandı. 18 ton uyuşturucu, 32 milyona yakın hap, 7984 kök kenevir ele geçirildi. Uyuşturucuyla mücadelede etkin bir iletişim ve vatandaşlarımızdan gelen ihbarların bilgi akışının çok önemli olduğu hepimizin malumu. Bu anlayışla hayata geçirilen narkotik vaka analiz sistemi yani NARVAS'a son dokuz ayda yapılan ihbar sayısı 29193. Bu kapsamda yapılan 7947 operasyonda 12696 şüpheli yakalandı. Hemşehrilerimize bu konudaki duyarlılıklarından dolayı teşekkür ediyorum. El birliğiyle, güç birliğiyle, zehir tacirlerine göz açtırmayacağımıza, evlatlarımızı bu illetten uzak tutacağımıza yürekten inanıyorum.

"130 VATANDAŞ TRAFİKTE ÖLDÜ"

  • Değerli basın mensupları, ülkemizdeki araç sayısının yaklaşık beşte birine sahip şehrimizin en önemli başlıklarından biri de trafik. Hemşehrilerimizin evlerine, işlerine, okullarına zamanında yetişebilmesi, güvenli ve akıcı bir trafik için 5583 personel, 813 ekiple görevinin başında. Bütün hemşehrilerimizin güvenliği için bu yılın ilk dokuz ayında 12 milyondan fazla denetim yaptık. Buna rağmen 44'ü motosiklet ve motorlu bisiklet olmak üzere meydana gelen 117 ölümlü kazada maalesef 130 vatandaşımız hayatını kaybetti. 30539 vatandaşımız yaralandı. Trafik kurallarına uymayan, yasa dışı çakar taktığı tespit edilen araçlara 2633 cezai işlem uygulandı. Bu noktada hem yayalarımızdan hem de sürücülerimizden özellikle ricam lütfen ama lütfen kurallara uyalım. Özellikle motosiklet, elektrikli scooter ve benzeri araçlarla yola çıktığımızda daha dikkatli olalım.

ŞEHİR MAGANDALARINA CEZALAR

  • Yeri gelmişken şunu tekrar hatırlatmak istiyorum. Zaman zaman medyada karşımıza çıkan asker uğurlama, düğün konvoyu ve benzeri sebeplerle trafiğin aksatılması, silah kullanılması buna asla müsaade etmiyoruz.
  • Medya yansısın yada yansımasın. Tespit edilen bu anlamda her suça, her kabahata mutlaka güvenlik kuvvetlerimiz müdahil oluyorlar, gerekli cezai işlem yapıyorlar. Bununla ilgili yaptırımları sonuna kadar yapıyoruz, yapmaya devam ediyoruz. Birimin sevinci kimsenin işine, evine, sevdiklerine ulaşmasına mani olmamalı.

YABANCI SAYISINI AÇIKLADI

  • Savaşlar, kıtlıklar ve iklim değişikliği sebebiyle her geçen gün daha da büyüyen dünyanın meselesi haline gelen göç bir diğer başlığımız. Ne yazık ki yüz milyonlarca insan yerini, yurdunu terk etmek zorunda kalıyor. Bu noktada ülkemiz ve şehrimiz hedef ve geçiş noktalarından biri. Hamdolsun Göç İdaremizin ve güvenlik güçlerimizin insani değerlerden, hukuktan taviz vermeden yürüttükleri çalışmalar neticesinde düzensiz göç ve göçmen kaçakçılığında büyük bir mücadele veriyoruz. 1 milyon 51 bin 228 yabancının yaşadığı şehrimizde insan kaçakçılarına karşı ilk dokuz ayda yapılan 244 operasyonda 560 şahıs yakalandı, 164 şahıs tutuklandı. 88 şahsa adli kontrol tedbiri uygulandı. 116 araca el konuldu. Dünyada bir ilk olan 100 mobil göç noktası aracımızla 493 binden fazla yabancının kontrolleri gerçekleştirildi. 54 bine yakın düzensiz göçmen tespit edilerek sınır dışı işlemi başlatıldı.

92 KİŞİ BOĞULDU

  • Bilgilerini paylaşmak istediğimiz son başlığımız yaz mevsimi tedbirleri. Aldığımız tedbirlerle yangın riskini en aza indirerek geride bıraktığımız yaz mevsiminde 311 ekip, 23 TOMA, yedi İHA, 18 dron, iki helikopter, 36 video kamera, 71 foto kapan, 1400 personel ile ormanlarımızı koruduk. Kontrollerimiz bundan sonra da devam edecek. Yaz mevsiminin başından itibaren 436 kilometrelik deniz sınırına sahip şehrimizde maalesef 197 boğulma vakasında 92 kişi hayatını kaybetti. Hem sahil ve plajlarımızın güvenliğini sağlamak hem de boğulmaları engellemek için 176 ekip, 922 personel ile denetim ve kontrollerimize devam ediyoruz.

stanbul-valisi-asayis-suc-orani-dustu-algi-yapanlara-asla-prim-verilmesin1.jpg

Kaynak:halktv.com.tr