İstanbul için korkutan 'deprem' uyarısı: Mühendislik hizmeti almamış 2 milyon yapı var

İstanbul için korkutan 'deprem' uyarısı: Mühendislik hizmeti almamış 2 milyon yapı var
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda gündem dışı söz alan CHP İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan, İstanbul'da mühendislik hizmeti almamış 2 milyon yapı olduğuna dikkat çekerek deprem gerçeğini hatırlattı.

Dün TBMM'de yapılan genel kurulda CHP İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan gündem dışı söz aldı. Emecan, İstanbul'da yaşanması beklenen büyük bir depremin yaratacağı yıkımla ilgili konuştu.

"İstanbul'da 2 milyon mühendislik hizmeti almamış yapı var"

Gazete Rüzgârlı'dan Cemgazi Yoldaş'ın haberine göre, CHP'li belediye başkanlarının ilçelerdeki depreme dayanıksız yapıların kentsel dönüşüme girmesi amacıyla İBB Meclisi'ne başvurduğunu ancak buradan sonuç alamadıklarını söyleyen Emecan, İstanbul'da yaklaşık 2 milyon mühendislik hizmeti almamış yapının olduğuna dikkat çekti.

Öte yandan dün yayımlanan Elazığ depremi inceleme raporunda, yıkılan ve ağır hasar gören binaların neredeyse tamamında mühendislik hizmetine başvurulmadığı ortaya konulmuş ve yıkıma gerekçe olan en önemli sebepler arasında gösterilmişti.

"İstanbul rant odaklı politikalarla yönetildi"

Bu sorunun sadece CHP'li ilçe belediyelerinde değil iktidarın yönettiği ilçe belediyelerinde de mevcut olduğunu ifade eden Emecan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının geçtiğimiz hafta düzenlediği Kentsel Dönüşüm Zirvesi'ne atıf yaparak "İstanbul on yedi yıldır rant odaklı ve yapı stoku arttırıcı politikalarla yönetildi" ifadelerini kullandı.

Depremsiz torba teklif

Emecan'ın gündem dışı söz aldığı Genel Kurul'un gündemi ise torba yasa teklifiydi. Üç gündür Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen 37 maddelik torba teklifte depremle ilgili olan yalnzıca 2 madde olduğunu ifade eden Emecan, "Bizler hem yerel meclislerde hem de Türkiye Büyük Millet Meclisinde dönüşümün hızlanması için birlikte acil kararlar almak zorundayız" diye konuştu.

Etiketler :