İstanbul Boğazı'nda mayın alarmı

İstanbul Boğazı girişinde mayın olduğu tahmin edilen bir cisim bulundu. Cisim Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı Sualtı Savunma Timleri (SAS) tarafından incelemeye alındı. İstanbul Boğazı çift yönlü trafiğe kapatıldı. Milli Savunma Bakanlığı "İstanbul Boğazı açıklarında bahse konu mayın benzeri cisim SAS Timleri tarafından emniyete alınmıştır" denildi.

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Ukrayna harekatıyla birlikte Ukrayna deniz kuvvetlerinin Karadeniz’de 3 limanın açığına döşediği mayın hatlarında kopma yaşandığını uyarısı yapmıştı. FSB, “Rusya tarafından özel bir askeri operasyonun başlatılmasının ardından Ukrayna Donanması; Odessa, Ochakov, Chernomorsk ve Yuzhnyy limanlarına ve açıklarına yaklaşık 420 eski tip mayın tarlası oluşturdu. Bu mayınlar 20’inci yüzyılın ilk yarılarında üretildi. Fırtınalı koşulların başlamasıyla birlikte denizin dip ankrajlarına bağlanan kablolarda kopmalar meydana geldi. Karadeniz’in batı kesiminde mayınlar rüzgâr ve akıntıların etkisiyle serbestçe hareket etmeye başladı” açıklamasını yapmıştı.

İstanbul Boğazı çift yönlü kapatıldı

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, İstanbul Boğazı'nın güvenlik nedeniyle çift yönlü olarak trafiğe kapatıldığını duyurdu. Deniz trafiğini düzenleyen Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü balıkçılara ve gemilere alana yaklaşılmaması uyarısında bulunurken, uzmanlar incelemelerini sürdürüyor.

Boğaz'da mayın riskine karşı arama yapılıyor.

Milli Savunma Bakanlığı: Emniyete alındı

MSB' den yapılan açıklamada, "26 Mart 2022 tarihinde sabah saatlerinde İstanbul Boğazı açıklarında mayın benzeri bir cismin sivil ticari bir gemi tarafından tespit edilmesi üzerine olay mevkine Sualtı Savunma Timleri (SAS) süratle intikal ettirilmiştir. Bahse konu mayın benzeri cisim SAS Timleri tarafından emniyete alınmış ve etkisiz hâle getirmek maksatlı müdahaleye başlanmıştır" denildi.

SAS timleri çağrıldı

Sabah 10.00 sıralarında balıkçılar Sarıyer-Garipçe açıklarında bir cisim fark etti. Üzerindeki mekanizma ve görünüşü nedeniyle mayın olduğu tahmin edilen cisim önce Sahil Güvenlik Komutanlığı uzmanları tarafından incelendi.

Kıyı emniyeti: Mayın olasılığı çok yüksek bir cisim

Olayla ilgili Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü yaptığı ilk açıklamada, "İstanbul Boğazı Kuzey Demir bölgesi civarında mayın olasılığı çok yüksek bir cisim görülmüştür. Vts gerekli yerlere bilgi vermektedir. Cismin yuvarlak top gibi ve üzerinde boynuz gibi çıkıntıları olduğu belirtilmiştir. Vts gemilerin şu an için demir yerine yaklaşmamaları bilgisini vermektedir" dedi.

Ağva'da bir mayın kıyıya vurdu

Ayrıca, Gebze Yenigün Gazetesi'nin dünkü haberine göre, Ağva'da da başka bir tetikleyici mekanizmanın bulunduğu bildirildi.

adsiz-tasarim-2022-03-26t142607-442.png

Deniz trafiğini düzenleyen Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü balıkçılara ve gemilere alana yaklaşılmaması uyarısında bulundu.

Ne olmuştu?

Rusya-Ukrayna savaşında bir ay geride kalırken, Ukrayna'nın Odessa'dan Rus savaş gemilerini durdurmak için Karadeniz'e bıraktığı ve fırtına sonucu çıpalarından kurtulup sürüklediği öne sürülen mayınların İstanbul'a kadar ulaşabileceği belirtilmişti.

Ayrıca bugün, Samsun Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Atıf Malkoç, “Bunlar yeni mayınlar; anında patlar. Bir gemiyi batıracak türde, çok tehlikeli. İsmini anmak bile tehlikeli, denizin üzerinde gezici. Allah korusun” demişti.

Balıkçı Mustafa Zorlu ise, “Denizde görünmeyen bir tehlike. Denizdeki balıkçılar olarak tedirginiz. Ne zaman nerede karşımıza çıkacağı belli değil. Ama bizim bu Samsun civarına büyük ihtimal 1-2 ayı bulur gelmesi” ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak:DHA