İsrail, Gazze'nin batısında sivillerin yaşadığı 13 katlı binayı vurdu:

Gazze'nin batısındaki Rimal Mahallesi'nde sivillerin yaşadığı 13 katlı Hanadi Kulesi, İsrail'in saldırı tehdidinden kısa süre sonra hava saldırısıyla yıkıldı.

TİKA'nın Gazze ofisinin de bulunduğu binada yaralı ve can kaybına ilişkin bilgiye henüz ulaşılamadı.

2021-05-kule1.jpeg

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde ise Telegram'da yayınladığı mesajında İsrail'in Gazze'deki sivil binaları hedef alması durumunda Tel Aviv'e Askalan'dan daha şiddetli füze saldırıları düzenleneceğini belirtmişti.

2021-05-kule4.jpeg

Tel Aviv’e roket saldırısı: 1 ölü, 6 yaralı 

İsrail-Filistin arasındaki gerilim artarak devam ederken, Gazze Şeridi'nden İsrail'in başkenti Tel Aviv'e roket saldırısı düzenlendi.

Polis tarafından yapılan açıklamada, saldırı sonucu Holon ve Givatayim banliyölerine isabet eden roketler sonucu en az 8 kişinin yaralandığını, yaralılardan bazılarının durumunun ciddi olduğu ifade edildi.

Yaralılardan 4'ünün Holon'da bir otobüsün yanına roket isabet etmesi sonucu yaralandığı bildirilirken, Givatayim'de bulunan 4 yaralının ise hava savunma sistemi tarafından imha edilen roketin parçaları nedeni ile hafif şekilde yaralandığı açıklandı. Tel Aviv'in güneyindeki Rishon Lezion'da ise roket saldırısı nedeni ile 1 kadının hayatını kaybettiği bildirildi.

2021-05-kule3.jpeg

Hava trafiği Kıbrıs'a yönlendirildi

İsrail basınında yer alan haberlerde, roket saldırıları nedeni ile Ben Gurion Uluslararası Havaalanındaki hava trafiğinin geçici olarak durdurulduğu ve uçuşların Kıbrıs'a yönlendirildiği iddia edildi.

2021-05-kule2.jpeg

Hamas, Tel Aviv'e 130 roket attı

Hamas tarafından yapılan açıklamada, Tel Aviv'e 130 roket atıldığı ifade edilmiş, "Şimdi, sözümüzü yerine getirirken, El-Kassam Tugayları düşmanın sivil binaları hedef almasına cevaben 130 füze ile Tel Aviv ve çevresinde en büyük füze saldırısını başlattı" denilmişti.


Gazze'de 13 katlı bina vuruldu

İsrail tarafından Gazze'ye düzenlenen hava saldırısında 13 katlı olan Hanadi Kulesi vurulmuştu. Saldırının ardından bina çökmüştü.

Öte yandan Filistin Sağlık Bakanlığı, dünden bu yana İsrail tarafından Gazze Şeridi'ne düzenlenen hava saldırılarında, 9'u çocuk 28 kişinin hayatını kaybettiğini, 152 kişinin ise yaralandığını açıkladı.

İsrail polisi, Mescid-i Aksa’da Filistinli gençlere saldırdı

thumbs-b-c-b3e3ce2972ce1a2c6d87fb1f4725d028.jpeg

İsrail polisi, işgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’da ses bombalarıyla Filistinli gençlere saldırıda bulundu.

Doğu Kudüs’ün Eski Şehir bölgesinde bulunan Harem-i Şerif’te kılınan yatsı ve teravih namazlarının ardından Filistinli gençler, Kıble Mescidi ile Kubbetu’s Sahra arasında toplandı.

İsrail polisi, tekbir ve sloganlar atan gençlere bir süre sonra ses bombaları ile müdahale etti.

Filistinli gençler ise taş ve havai fişeklerle karşılık verdi. İsrail polisi, Harem-i Şerif’in avlularında Filistinli gençleri kovaladı.

mayis2021-samic.jpeg

Şam Kapısı’nda da müdahale

Öte yandan İsrail polisi Mescid-i Aksa’nın içinde bulunduğu Eski Şehir bölgesinin Şam Kapısı’nda da Filistinli gençlere müdahale etti.

İsrail polisi, teravih namazı sonrası Şam Kapısı’nda toplanan gençlere ses bombaları ve toplumsal olaylara müdahale aracı ile tazyikli pis sus sıktı.

Ayrıca bölgede bulunan Mustaribin olarak bilinen İsrail sivil giyimli özel polisleri de bir genci gözaltına aldı.

thumbs-b-c-b6a7561035e11d34311d654342e42ccf.jpeg

Mescid-i Aksa’nın içerisinde ve çevresinde gerilim devam ediyor.

Filistin Kızılayı yaptığı yazılı açıklamada, İsrail polisinin Mescid-i Aksa’da yaşanan olaylarda yaralananlara müdahale için giden sağlık ekiplerine izin vermediği belirtildi.

İsrail'in Lod kentinde OHAL ilan edildi

İsrail'in Lod kentinde Yahudi yerleşimcinin öldürdüğü Filistinlinin cenazesinde çıkan olayların büyümesi üzerine şehirde olağanüstü hal ilan edildi.

Gazze'de can kaybı 32'ye yükseldi 

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 2 Filistinli daha saldırılar sonucunda hayatını kaybetti. Önceki günden bu yana Gazze'deki saldırılarda 10'u çocuk 32 kişi hayatını kaybetti.

Kudüs ve Gazze'deki olaylar

Gazze Şeridi'ndeki Filistinli direniş grupları, İsrail polisinin işgal altındaki Doğu Kudüs'te yer alan Mescid-i Aksa ve Şeyh Cerrah Mahallesi'nden çekilmesi için dün yerel saatle 18.00'e kadar süre tanımıştı.

İsrail polisinin Mescid-i Aksa ve Şeyh Cerrah'tan çekilmemesi üzerine Filistinli direniş grupları İsrail'e çok sayıda roket fırlatmıştı.

Bunun üzerine de İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne yönelik "Surların Muhafızı" adı verilen askeri operasyon başlatıldığını duyurmuştu.

 

Kaynak: Ajanslar