İsmail Saymaz Erzurum'da: Sanık emniyetteki ifadelerini değiştirdi

Erzurum'daki yedi çocuğun tecavüz ve cinsel istismara uğramasına ilişkin davanın ilk duruşması görülüyor. Duruşmada yaşananları aktaran halktv.com.tr yazarı İsmail Saymaz, sanığın savunması sırasında emniyetteki ifadelerini değiştirdiğini söyledi.

Erzurum'daki Hacı Bahattin Evgi Yatılı Erkek Kuran Kursu'nda yedi çocuğun tecavüz ve cinsel istismara uğramasına ilişkin davanın ilk duruşması görülüyor.

halktv.com.tr yazarı İsmail Saymaz, Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen tecavüz yargılamasını salondan takip ediyor. Halk TV'de Neden Sonuç programına telefonla bağlanan Saymaz, duruşmada yaşananları şöyle aktardı:

"Hakim, ailelerle ilgili konuştu. Bu yargılamanın adaletle sonuçlanacağını umuyoruz. Sakin olmanızı, sanık konuşurken sakin olmanızı rica ediyoruz' dedi. Sanık doğrudan gelmedi. Sanığın adı H.A., Kuran kursunda aslında kaçak çalışmaktaydı. Burada bulunması yasakken dönemin yurt müdür N.K. tarafından çocukların başına atanmış bir kişiydi ve görev yaptığı 6 ay boyunca denetimindeki 15 çocukken 2'sine tecavüzde bulunmuş, 5'ine cinsel istismarda bulunmuş, diğerlerine de şiddet uygulamıştı.

'Sanık SEBGİS ile katıldı'

Bu yüzde kendisi salona getirilmedi. Bulunduğu cezaevinden görüntülü ve sesli SEBGİS üzerinden yargılamaya katıldı. Kendisi ekranda görülür görülmez aileler duygulandılar. Anneler ve babalar öfkeyle bakmaktaydılar. Hem öfkeliydiler hem de ağlamaklıydılar. Sonra hakim karar aldı, duruşmada taraf olmayanların salondan çıkması yönünde karar verdi. Burada 10-12 yaşındaki çocukların başından geçen mağduriyet konuşulacağı için bunların aleniyet kazanmaması adına salonu boşaltmamızı istedi, biz de karara riayet ettik.

'Sanık emniyetteki ifadelerini değiştirdi'

Benim öğrendiğim kadarıyla sanığın ifadesi alındı. Sanık, emniyette verdiği ifadesiyle çelişen beyanlarda bulunuyor. Daha önce 3 kez istismarda bulunduğunu söylediği çocukla ilgili 'hayır aslında 1 kez yaşanmıştı' diyerek ifadesini değiştirmeye çalışıyor, emniyette baskı altında olduğunu söylüyor. Kendince bir savunma geliştirmeye çalışıyor. Şimdi sanığın savunması tamamlanacak, ardından çocukların kayda alınan ifadeleri izlenecek. Daha sonra katılımcıların, avukatların talepleri ve görüşleri alınacak.

'Bazı yurt müdürleri görevlerinden alınmışlar'

4-5 saat daha sürer diye tahmin ediyoruz. Erzurum barosu dikkatle üzerinde duruyor. Erzurumlu genç avukatlar dikkatle üzerinde duruyor bu meselenin. Bu dava tek bir davadan oluşmuyor, aslında dört davadan oluşuyor. H.A adlı kişiye 7 çocuğa istismarda bulunduğu için bir dava açıldı o şimdi görülüyor zaten. İkinci dava ise H.A.'ya 15 çocuğa eziyet etmekten bir dava daha açıldı. Onun ilk duruşması ay başında görüldü. Bir diğer dava ise yurt müdürü N.K'ye görevi ihmalden açıldı. Bir diğeri ise hem yurt müdür N.K., hem de yurdun temizlik görevlisine 16 çocuğa fiziksel işkenceden dava açıldı, onun da duruşması temmuzda görülecek. Bizim ısrarlı haber takibimiz sonucunda, dönemin Erzurumlu Palandöken müftüsü ve bazı yurt müdürleri de görevlerinden alınmış ve Erzurum'dan gönderilmişler."