Irak'ta Türkiye Büyükelçiliği önünde protesto

Irak'ta Türkiye Büyükelçiliği önünde protesto
Irak'ın Zaho ilçesinde 8 sivilin ölümüne neden olan bombardımanın ardından Türkiye Büyükelçiliği önünde protesto gösterileri düzenlendiği belirtildi.

Iraklı protestocular, Türkiye'nin sınıra 15 km. mesafedeki, Zaho'ya bağlı Batifa bölgesinde gerçekleştirdiği ve sivil kayıplarıyla sonuçlandığını iddia ettikleri topçu saldırısını kınamak için Irak'ın pek çok noktasındaki Türk temsilciliklerinin önünde şiddetli protesto gösterileri düzenledi.

Türk Kültür Merkezi'ndeki Türk bayrağı indirildi

Dün öğle saatlerinde, Kuzey Irak’daki Duho kentine Türkiye’nin saldırı yaptığı iddiasından sonra, Türk Kültür Merkezi önünde toplanan Iraklılar, protesto gösterisinde bulundu, binanın önündeki Türk bayrağı indirildi. Başkent Bağdat’ta toplanan yüzlerce kişi de gösteri düzenleyerek, Türkiye Büyükelçiliği'nin kapatılmasını istedi.

Dışişleri yalanladı

Saldırıda 8 kişinin öldüğü 20 kişinin de yaralandığı (bazı kaynaklara göre 9 ölü 23 yaralı) iddia edildi. Türkiye ise olayı doğrulamakla birlikte Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) saldırısı sonucunda gerçekleştiği iddiasını yalanladı.

Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ''Türkiye sivilleri hedef alan her türlü saldırının karşısındadır'' ifadelerine yer verildi.

005123140-fyirhzrxeauajs1.webp
Şiddet eylemleri

Bağdat'taki Türk Kültür Merkezi önünde bir araya gelen ve Iraklı Şii lider Mukteda es-Sadr'a bağlı olduğu söylenen bir grup göstericinin elçiliğe saldırdığı, Türk bayrağını indirip yaktığı gelen bilgiler arasında.

'Gösteriler eski Büyükelçilik binamızın önünde'

2004-2007 yılları arasında Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi olan CHP Genel Başkan Başdanışmanı Ünal Çeviköz, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu aradığını açıkladı.

Çeviköz, yaptığı açıklamada "Yeni Büyükelçilik binamız güvenli bölgededir ve alınan tedbirlerle emniyettedir" ifadelerini kullandı

Gösterilerin eski büyükelçilik binasında olduğunu söyleyen Çeviköz, "Irak’ta yaşanmakta olan durum ile ilgili olarak Dışişleri Bakanı Sayın Çavuşoğlu’na geçmiş olsun dileklerimizi ilettik. Büyükelçiliğimizin ve personelimizin Irak makamlarının aldığı önlemlerle güven içinde olduğunu öğrendik. Gösteriler eski Büyükelçilik binamızın önündedir. Yeni Büyükelçilik binamız güvenli bölgededir ve alınan tedbirlerle emniyettedir" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsünden 'yakın takip' ifadesi

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, düzenlediği basın toplantısında Irak’ın kuzeyinde aralarında sivillerin de bulunduğu can kaybının yaşandığı saldırı ile ilgili konuştu. Price, “Irak’ta askeri eylemlerin Irak’ın egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı göstermesi gerektiğine ilişkin duruşumuzu tekrar teyit ediyorum” diye konuştu. Sivilleri hedef alan saldırıyı kınadıklarını belirten Sözcü Price, saldırının Irak’ın egemenliğinin ihlali olduğunu ve ülke egemenliğine saygı duyulması gerektiğini söyledi. Saldırının, uluslararası yasaları ihlal ettiğini aktaran Ned Price, devam etmekte olan gelişmeleri yakından takip ettiklerini kaydetti.

Ne olmuştu?

Dün öğle saatlerinde, Kuzey Irakta Duhok kentine Türkiye’den saldırı yapıldığı, turistik bölgede bulunan siviller arasında hayatını kaybedenler olduğu iddia edilmişti. BBC Türkçe'nin Irak devlet televizyonundan aktardığı habere göre bombardıman topçu ateşi sonucu meydana geldi. Ölenlerden ikisinin çocuk olduğu öne sürüldü.

Zaho Kaymakamı Muşir Beşir, Türkiye tarafından gerçekleştirildiğini söylediği bombardıman sonucunda 8 kişinin yaşamını yitirdiğini, 23 kişinin de yaralandığını belirtmişti.