İnsan Kaçakçılığı Telegrama Düştü! Her Ülkeye Farklı Tarife

İnsan Kaçakçılığı Telegrama Düştü! Her Ülkeye Farklı Tarife
Türkiye’de yaşanan ekonomik buhran ve insan hakkı ihlalleri, vatandaşları yurt dışına göçe zorluyor. Yurt dışına giden vatandaşların, bir kısmı yasal yollarla giderken, diğer bir kısmı ise insan kaçakçıları yolula gidiyor. İnsan kaçakçılığı, artık Telegram kanallarına kadar düştü. Yurt dışına kaçak gitmek isteyenleri üç bin 500 ile dört bin 500 euro arasında değişen ücreti ödeyerek yola çıkıyor.

Türkiye’de yaşanan ekonomik buhran ve insan hakkı ihlalleri, vatandaşları, yurt dışına göçe zorluyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2022 yılında 466 bin 914 vatandaş yurt dışına göç etti. Türkiye'den yurt dışına göç eden kişi sayısı 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 62,3 artarak 466 bin 914 oldu. Göç eden nüfusun yüzde 55,7'sini erkekler, yüzde 44,3'ünü ise kadınlar oluşturdu. Türkiye'den yurt dışına giden nüfusun 139 bin 531'ini Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, 327 bin 383'ünü ise yabancı uyruklular oluşturdu.

BULGARİSTAN SINIRINDA KARŞILIYORLAR

Türkiye’de hal böyle olunca insan kaçakçıları artık Telegram kanallarına kadar düştü. İnsan kaçakçılığı yurt dışına kaçak gitmek isteyenleri üç bin 500 ile dört bin 500 euro arasında değişen ücreti ödeyerek yola çıkıyor. Kaçakçılar, yakalanmama garantisi veriyor ve iletişim numarası olarak Almanya’nın telefonu olan +49’lu bir numara ile iletişim kuruyorlar. Grupta tam üç bin 375 üye bulunuyor ve iletişime geçtikleri vatandaşları Bulgaristan sınırında kendilerini karşılayacaklarını söylüyorlar.

KONUMA GÖRE AYRI TARİFE

Avrupa Birliği’nin (AB) Schengen Bölgesindeki ülkeye gitmek isteyen vatandaşlar, Balkanları, köprü olarak kullanıyor. Grupta, Sırbistan’dan Almanya’ya gidecekler üç bin beş yüz, Sırbistan’dan Avusturya’ya gitmek isteyenlere üç bin 200, yine Sırbistan’dan Fransa ve Belçika’ya gitmek isteyenlere dört bin 500 euro ücret isteniyor. Bir diğer Balkan ülkesi olan Bosna Hersek için bu fiyat daha ucuz. Bosna’dan İtalya’ya gitmek isteyenle üç bin euro ücret ödemesi isteniyor.

YURT DIŞI YASAĞI OLANLAR DAHA FAZLA ÜCRET ÖDÜYOR

Grupta ayrıca Türkiye’de yurt dışı yasağı bulunanlar da unutulmamış. Yurt dışı yasağı olanlardan daha fazla ücret alınıyor ve onlar için ayrı bir rota mevcut. Grupta yapılan açıklamada, “Çıkışlar Türkiye Bulgaristan üzerinden Ortalama 2-5 saat arası, yürüme mevcut. Bebek yolcu alınmamaktadır.” deniliyor ve gruptaki bulunlar yurt dışına kaçak girmek isteyenler ile dayanışma halinde. Öte yandan yurt dışı yasaklılar için kaçak yollardan Avrupa’ya gitmek isteyen vatandaşlardan insan kaçakçıları şöyle para alıyor.
*Türkiye-Almanya 9000€
*Türkiye-Avusturya 8500€
*Türkiye-Fransa 10.500€


ABD: SPONSOR GARANTİLİ

Öte yandan insan kaçakçıları Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’ye göç etmek isteyenleri de unutmamış durumda. Türkiye’den ABD’ye göç etmek isteyenlere işveren odaklı sponsor garantisi verip, 12 bin 500 dolar ücret istiyorlar. Ayrıca ABD Gümrük ve Sınır Koruma Dairesi’nin verilerine göre, 2020 yılında bin 944, 2021 yılında 4 bin 989 2022 yılında ise 24 bin 362 Türk vatandaşı, Meksika sınırından ABD’ye sığınmacı olarak gitti.

"ALEVİ İSENİZ ZÜLFİKAR KOLYESİ TAKIN"

Başka bir insan kaçakçılığı grubunda ise göç ettikten sonra oturum alabilmek için tavsiyeler veriliyor. 459 abonesi olan bu grupta şöyle tavsiyeler veriliyor:
"Eğer Kürt kimliğiniz ile iltica edecekseniz Kürt temsili renkler giyebilirsiniz. Ya da Alevi iseniz Zülfikar kolyesi takabilirsiniz. Ya da LGBT bireyiyseniz renkli konsept giyebilirsiniz. Yani, bunları giydiğimde, taktığımda bile Türkiye’de problem yaşıyordum diyebilirsiniz. Hem şans amacıyla hem de memura gösterme açısından. Tamamen size kalmış, sadece fikir açısından öneridir."