İmamoğlu'ndan, sokak hayvanları için flaş açıklama

İmamoğlu'ndan, sokak hayvanları için flaş açıklama
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, iktidarın sokak hayvanlarına yönelik 17 maddelik yasa tasarısına yönelik açıklamalarda bulundu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, AKP'nin sokak hayvanlarının katledilmesini içeren kanun teklifine karşı açıklama yaparak süreç için şeffaf çalışma vurgusu yaptı. İmamoğlu'nun önerileri arasında düzenli kısırlaştırma kampanyaları, yerel yönetimlerin denetimi, mali destek sağlanması ve toplumsal bilinçlendirme eğitimleri yer aldı.

Öte yandan İmamoğlu, Türkiye Belediyeler Birliği'nin bu süreçte dışarıda tutulmasının doğru olmadığını belirterek işbirliği çağrısında bulundu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Belediyeler Birliği Encümen Toplantısı sonrası açıklama yaptı.

Açıklamada AKP’nin hazırlayıp sunduğu sokak hayvanlarının katledilmesini öngören kanun teklifine dair değerlendirmede bulunan İmamoğlu, "Kısırlaştırma işlemlerinin süpürme şeklinde yapılması sayesinde bölgesel olarak kısırlaştırılmamış hayvan kalmaması hedef olmalıdır. Türkiye, dünyada en az kuduz vakası olan ülkedir. Dünya Sağlık Örgütü, köpeklerin toplu şekilde yok edilmeye çalışılmasının işe yaramadığını, hatta ters etki yaptığını raporlamış olduğu tarafımızca tespit edilmiştir" dedi.

"ÇALIŞMALAR ŞEFFAF BİR ŞEKİLDE GERÇEKLEŞTİRİLMELİ"

Sokak hayvanlarına ilişkin yasa teklifinin mecliste görüşülme çabasının zorlama bir girişim olduğunu belirten İmamoğlu, çözüm için şu maddeleri sıraladı:

  • Ülke genelinde düzenli ve etkili kısırlaştırma kampanyası,

  • İlgili bakanlıkların, kamu kurumlarının, yerel yönetimlerin, sivil toplum örgütlerinin, gönüllülerin sürece dahil edilmesi,
  • Bakım evi açma zorunluluğu olmasına rağmen bunu yerine getirmeyen yerel yönetimlerle ilgili sıkı denetimler yapılması,
  • Mali zorluk yaşayan belediyelere bakanlığın destek sağlaması, hayvan üretim tesislerinin ruhsatlandırılması ve işletilmesiyle ilgili çok sıkı kriterlerin belirlenmesi,
  • İnternet üzerinden illegal satış yapan işletmelerin ve kişilerin hakkında çok ciddi caydırıcı cezaların uygulanması
  • Çalışmaların şeffaf bir şekilde gerçekleştirilmesi,
  • Vatandaşlarımızın sokak hayvanları ve doğa konusunda iyi bir eğitime tabi tutulması,
  • Şehirle doğanın uyumu ve insanların bu konuda bilinçlendirilmesiyle ilgili hususların okullarda mutlaka eğitim programına dahil edilmesinin toplumsal bilinç açısından önemli olduğunu belirtmek isteriz.

Aynı zamanda Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı olan İmamoğlu, komisyon sürecinde hiçbir belediyenin dinlenmediğine dikkat çekerek şunları ekledi:

"Türkiye Belediyeler Birliği'nin hiç gündeme dahil edilmediği ya da diğer belediyelerden hiçbir şekilde görüş alışverişinin yapılmadığı bir ortamda yapılan bu çalışmanın doğru olmadığını ve mutlaka bu çalışmalın birlikte yapılıp sonucun meclise taşınması gerektiğini sizlerle ve kamuoyuyla paylaşmak isteriz."

Kaynak:halktv.com.tr