İlker Başbuğ'dan savaş yorumu: Endişeliyim

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle çok üzgün olduğunu belirtenEski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, “Bugün 24 Şubat 2022. Gerçekten çok üzgünüm ve endişeliyim. Ülkemizin dünyanın çok ciddi bir savaş durumu ile karşı karşıta kalması nedeniyle üzgünüm” dedi.

Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ’un bir gazetedeki söyleşisi nedeniyle hakkında “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme” suçundan 3 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davanın ilk duruşması İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşma sonrası İlker Başbuğ gazetecilere bir açıklama yaptı. Açıklamasında Ukrayna’daki savaş nedeniyle çok üzgün olduğunu belirten Başbuğ şunları söyledi: ‘’Bugün 24 Şubat 2022. Bugün gerçekten çok hem üzgünüm, hem endişeliyim ama üzgün olmamın ve endişeli olmamın nedeni maalesef dünyamızın çok ciddi bir savaş durumuyla karşı karşıya kalmış olmasıdır. Tabi, üzüldüğümü ve endişemi belki de diğer artıran bir nokta ise maalesef bu Ukrayna ve Rusya’da yaşanan krizin ülkemiz üzerine olabilecek bazı ciddi ciddi sorunların ciddi problemlerin olabilmesi ihtimali dolayısıyla gerçekten bugün 24 Şubat 2022’de bu nedenlerle herkesin olduğu gibi ben de gerçekten ciddi şekilde üzgünüm ve endişeliyim. Ümit edelim ki aklıselim galip gelir."

"Ukrayna’yla Rusya arasında çatışma zaten var" diyen Başbuğ, "Bu çatışma genişlemez ve umarım sayısız insanların hayatını kaybetmesine ve ciddi bir göç olayının Ukrayna’da meydana gelmesini yaşamayız" ifadesini kullandı.

"Gerek ülkemiz, gerek dünya ciddi sorunlarla karşı karşıya. Endişemin ve üzüntümün nedeni bu" ifadesini kullanan Başbuğ, şöyle devam etti:

"Bugün, burada olmayı şahsen hiç önemsemiyorum. Bugün Çağlayan’da hakkımda açılan bir davadan dolayı burada olmaktan pek bu kadar önemli olaylar varken benim burada bu nedenle olmamın çok önemli bir olay olduğunu düşünmüyorum."

'Yargılanan ben değilim'

"İçeride de söyledim, bakın bu kitap güç odaklarının mücadelesi 1299-1981’e kadar olan dönemi içeriyor. Aslında içeride de söyledim. Bugün burada yargılanan ben değilim, bu kitap. İçeride gösterdim ve söyledim. Bunu da dünyada ciddi sorunlar yaşanırken bunu da söylemeyi hiç arzu etmem, istemem ama bunu size söylememin göstermemin tek bir nedeni var. Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan krizin Türkiye’ye de sorunlar yaratması mümkün. Olasılık ümit ederim ki olmaz. Bugün bu konuya niye değiniyorum?

İsmet İnönü örneği

İsmet İnönü sayesinde Türkiye'nin İkinci Dünya Savaşı'na girmediğini söyleyen Başbuğ, şunları kaydetti:

Dünden itibaren son 1 haftadır televizyonları izlerseniz, herkes İkinci Dünya Harbi sırasında Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün nasıl bir tarafsızlık politikası izleyerek Türkiye’ye İkinci Dünya Harbi’ne nasıl sokmadığı konusunu tartışıyor. Bazıları diyorlar ki; şimdi belki kimsenin hemen dönüp okuması veya incelemesi gereken konulardan bir tanesi İkinci Dünya Harbi’nde İsmet İnönü’nün uygulamış olduğu tarafsızlık politikasını okuyalım, inceleyelim, anlayalım. Ben de burada naçizane onlara şunu hatırlatırım, bunu öğrenmek isteyenler varsa bu kitabı alsınlar, çünkü bu kitabın önemli bir bölümü İkinci Dünya Harbi esnasında Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün nasıl aktif bir tarafsızlık politikası izleyerek Türkiye’yi savaşa sokmadığını, bir Türk insanının dahi burnunun kanamasına nasıl izin vermediğini anlatıyor. Bu vesileyle bu kitabı gösteriyorum."