İliç Madeninden Kazanılacak Para Erdoğan'ın Uçağının Mazotuna Yetmiyor!

İliç Madeninden Kazanılacak Para Erdoğan'ın Uçağının Mazotuna Yetmiyor!
Gazeteci fatih Altaylı, İliç maden faciasına ilişkin değerlendirme yaptığı yazısında dikkat çeken ifadeler kullandı. Altaylı, madenin Türkiye'ye kazandıracağı paranın 198 milyon dolara tekabül ettiğini yazarak, "Cumhurbaşkanının kullandığı uçağın yarı fiyatı bile değil." ifadelerini kullandı.

İliç'te altın madeninde yaşanan faciaya ilişkin çalışmalar hala devam ediyor. İşçilerin yeri belirlendi ancak işçilere hala ulaşılabilmiş değil. Ailelerin acılı bekleyişi devam ediyor. Konuya ilişkin köşesinde değerlendirme yapan Gazeteci Fatih Altaylı, dikkat çeken ifadeler kullandı.

Altaylı, Jeomorfoloji uzmanı Prof. Dr. Tolga Görüm ile görüşme yaptığını yazdı ve aldığı bilgileri şöyle aktardı:

"Prof. Tolga Görüm’ün bana verdiği ilk bilgiler şöyle: “Olayın gerçekleştiği kesim, siyanür ile leaching yapılan alanda, henüz tetikleyicisi net bilinmeyen ama 3 milyon ton ayrıştırılmış toprağın akışa geçtiği ve bunun yapay bir malzeme üzerinde meydana geldiği.”

Peki bu bir sürpriz mi, bir afet mi yoksa öngörülebilir bir şey mi?

Tolga Görüm’ün yanıtı çok açık: “Bu alan, ilk belirlemelerimize göre 2015 yılından bugüne kadar 80 mm civarında bir hareketin olduğu ve öngörülebilecek bir kayma sahası. Biz de bu sonuçları InSAR yöntemi ile elde ettik”

Görüm’ün bahsettiği InSAR, yer yüzeyindeki milimetrik hareketlerin uydu gözlemlemesiyle tespit edilmesine verilen ad ve yer bilimlerinde yoğun olarak kullanılıyor.

Yani teknoloji ve bilgi diyor ki, bu kayma öngörülebilirdi. Bu bir kaza değil, bu geliyorum diyen bir cinayet aslında. Ve biz hâlâ siyanür sızdı mı, sızmadı mı tartışıyoruz, sanki sızsa sızdı diyeceklermiş gibi. Oysa tartışmamız gereken sızıp sızmadığı değil.

Türkiye’nin neden hâlâ siyanürle altın ayrıştırma yöntemi ile madencilik yapılmasına izin verdiği.

Anagold şirketinin büyük ortağı Kanadalı SSR Mining kendi ülkesinde, Türkiye’de kullandığı oranda siyanür kullanabiliyor mu, ya da hangi eyaletlerde kullanabiliyor?

ABD’de altın madenciliği yapılan pek çok eyalet, siyanür kullanımını niye yasakladı?

Paraya bizim kadar ihtiyacı olan Arjantin’de bile siyanürlü madenciliğe artık izin verilmiyor.

Peki biz niye hâlâ siyanürle altın aranmasına izin veriyoruz?

"ERDOĞAN'IN UÇAĞININ YARI FİYATI BİLE DEĞİL"

Biliyor musunuz, İliç’teki maden işletmesinden Türkiye devletine kalacak olan para 198 milyon dolar.

Cumhurbaşkanının kullandığı uçağın yarı fiyatı bile değil.

Bu kadarcık para için ülkeyi katlettirmeye değer mi!"