İl İl açıklama geldi! Yoğun kar yağışı ve soğuk hava dalgası geliyor! Tarih verildi, lapa lapa yağacak, günlerce devam edecek

İl İl açıklama geldi! Yoğun kar yağışı ve soğuk hava dalgası geliyor! Tarih verildi, lapa lapa yağacak, günlerce devam edecek
Yoğun kar yağışı erken başlıyor. Hava sıcaklıkları tamamen değişiyor. Meteoroloji son dakika kodu ile illeri tek tek açıkladı. Kar ne zaman yağacak? Kar İstanbul'da yağacak mı? İşte detaylar...

Havaların soğumaya başlaması ile birlikte 'kar ne zaman yağacak' sorusu pek çok kişi tarafından merak edilmeye başladı. Uzmanlar kar yağışının bu yıl diğer senelere göre çok daha erken başlayacağını açıkladı. Özellikle karın İstanbul'a ne zaman geleceği hem öğrenciler hem de çalışanlar tarafından araştırılıyor. 'İstanbul'a kar ne zaman yağacak?' sorusu da yanıtını buldu. Yoğun kar yağışı ile ilgili tarih verildi. Karın başlamasına sadece günler kaldı. Kar yağışına geçmeden önce bugün yurt genelinde hava nasıl olacak ona bakalım.

207867-1.jpg

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: Ülkemizin kuzey ve doğu kesimlerinin parçalı, yer yer çok bulutlu, Marmara'nın kuzeydoğusu, Karadeniz kıyıları ve Doğu Anadolu'nun güneydoğusunun sağanak, yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların, Doğu Karadeniz’in iç kesimlerinin yükseklerinde (1800 metre) karla karışık yağmur ve kar şeklinde görülmesi, Sinop çevreleri ile Orta ve Doğu Karadeniz kıyılarında ise yer yer kuvvetli olması bekleniyor. Sabah ve gece saatlerinde Marmara’nın güneyi, İç Ege, Batı Karadeniz'in iç kesimleri ve İç Anadolu'nun batısında pus ve yer yer sis bekleniyor.

HAVA SICAKLIĞI: Hava sıcaklıklarının bugün kıyı kesimlerde mevsim normalleri civarında, iç kesimlerde normallerinin 2-4 derece altında gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

214630.jpg

RÜZGAR: Genellikle kuzey, kuzeydoğu; Doğu Anadolu'nun doğusunda batı, güneybatı yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Batı Karadeniz kıyıları, Marmara ve Kuzey Ege'de kuzeydoğu yönlerden kuvvetli (40-60 km/saat) esmesi bekleniyor.

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI: Yağışların, Orta ve Doğu Karadeniz kıyıları ile Sinop çevrelerinde yer yer kuvvetli olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır..

KUVVETLİ RÜZGAR UYARISI: Rüzgarın, Batı Karadeniz, Marmara ve Kuzey Ege'de kuzey, kuzeydoğu yönlerden kuvvetli (40-60 km/saat) esmesi beklendiğinden dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

MARMARA

Parçalı, yer yer çok bulutlu İstanbul, Kocaeli ve Sakarya çevrelerinin sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Bölgenin güney kesimlerinde sabah ve gece saatlerinde pus ve yer yer sis bekleniyor.

247643.jpg

EDİRNE °C, 24°C Parçalı, yer yer çok bulutlu İSTANBUL °C, 21°C.

Parçalı, yer yer çok bulutlu, sabah saatlerinde sağanak yağışlı SAKARYA °C, 20°C.

Parçalı, yer yer çok bulutlu, sabah saatlerinde sağanak yağışlı KIRKLARELİ °C, 21°C.

Parçalı, yer yer çok bulutlu

EGE

Az bulutlu, iç kesimlerinin yer yer parçalı bulutlu geçeceği tahmin ediliyor. Bölgenin iç kesimlerinde sabah ve gece saatlerinde pus ve yer yer sis bekleniyor.

A.KARAHİSAR °C, 19°C Parçalı ve az bulutlu DENİZLİ °C, 26°C

Parçalı ve az bulutlu İZMİR °C, 26°C

Az bulutlu MUĞLA °C, 27°C

Az bulutlu

247643-001.jpg

AKDENİZ

Parçalı ve az bulutlu, doğu kesimlerinin yer yer çok bulutlu geçeceği tahmin ediliyor.

ADANA °C, 33°C Parçalı ve az bulutlu ANTALYA °C, 29°C

Parçalı ve az bulutlu HATAY °C, 30°C

Parçalı, yer yer çok bulutlu MERSİN °C, 31°C

Parçalı ve az bulutlu

İÇ ANADOLU

Parçalı ve az bulutlu geçeceği tahmin ediliyor. Sabah ve gece saatlerinde pus ve yer yer sis bekleniyor.

ANKARA °C, 20°C Parçalı ve az bulutlu ESKİŞEHİR °C, 19°C

Parçalı ve az bulutlu SİVAS °C, 17°C

Parçalı ve az bulutlu KONYA °C, 19°C

Parçalı ve az bulutlu

thumbs-b-c-2d5910ba31488ff4dfc260b08bd8ef88.jpg

BATI KARADENİZ

Parçalı ve çok bulutlu, kıyılarının sağanak yağışlı geçeceği, Sinop çevrelerinde görülecek yağışların yer yer kuvvetli olacağı tahmin ediliyor. Bölgenin iç kesimlerinde sabah ve gece saatlerinde pus ve yer yer sis bekleniyor.

BOLU °C, 18°C Parçalı, yer yer çok bulutlu KASTAMONU °C, 18°C

Parçalı ve çok bulutlu, kıyı kesimleri aralıklı sağanak yağışlı SİNOP °C, 19°C

Parçalı ve çok bulutlu, yer yer kuvvetli olmak üzere, aralıklı sağanak yağışlı ZONGULDAK °C, 19°C

Parçalı ve çok bulutlu, sabah saatlerinde sağanak yağışlı

ORTA ve DOĞU KARADENİZ

Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra yer yer kuvvetli olmak üzere, kıyı kesimlerinin aralıklı sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

AMASYA °C, 18°C Parçalı ve çok bulutlu SAMSUN °C, 17°C

Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra yer yer kuvvetli olmak üzere, aralıklı sağanak yağışlı TOKAT °C, 17°C

Parçalı ve çok bulutlu TRABZON °C, 17°C

Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra yer yer kuvvetli olmak üzere, aralıklı sağanak yağışlı

thumbs-b-c-7341077b228375450be0888d7389c6a3.jpg

DOĞU ANADOLU

Parçalı ve çok bulutlu, güneydoğu kesimlerinin yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

KARS °C, 15°C Parçalı ve çok bulutlu ERZURUM °C, 15°C

Parçalı ve çok bulutlu MALATYA °C, 23°C

Parçalı ve az bulutlu VAN °C, 16°C

Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak yağışlı

GÜNEYDOĞU ANADOLU

Parçalı ve az bulutlu geçeceği tahmin ediliyor. DİYARBAKIR °C, 26°C

Parçalı bulutlu GAZİANTEP °C, 26°C

Parçalı ve az bulutlu MARDİN °C, 24°C

Parçalı bulutlu ŞANLIURFA °C, 28°C

Parçalı bulutlu

thumbs-b-c-6b57192f641d00619317449ede5469f8.jpg

KAR NE ZAMAN YAĞACAK?

Van'da başlayan kar yağışı batı illerine ne zaman gelecek? 'İstanbul'a kar ne zaman yağacak?' neredeyse tüm İstanbullular bu sorunun yanıtını merak ederken uzmanlardan kar yağışı ile ilgili yeni açıklama geldi. Meteoroloji uzmanlarına göre geçtiğimiz sonbahar ve kış dönemi, Türkiye için son 60 yılın en kurak dönemiydi. İlkbahar yağışlı olsa da ardından gelen yaz ayları yine sıcak ve kurak geçti. Bu durum tarımdan sanayiye birçok alanda sıkıntıya kapı aralıyor, su kaynakları ve havzaları kuruma noktasına getiriyor. Ancak içinde bulunduğumuz sonbahar ve önümüzdeki kış aylarında, meteorolojik verilere bakılırsa, kurak dönemi geride bırakmaya hazırlanıyoruz gibi görünüyor.

TRT Haber'in derlediği bilgilere göre; Dünya, El Nino hava akımının etkisinde. Daha önceki deneyimler, El Nino yıllarında Türkiye'nin içinde bulunduğu Doğu Akdeniz havzasında genelde bol yağışlı kış mevsimlerinin olduğunu gösteriyor.

Yani bu durum, yağışa susayan ülkemiz için umut verici bir tabloyu ortaya koyuyor. Meteorolojik verilerin bizler için ne söylediğini Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi ve İklim Bilimci Dr. Okan Bozyurt anlatıyor.

KAR YAĞIŞI BAŞLADI

Rize'nin yüksek kesimlerinde kar yağışı etkili oldu. Huser ve Palovit yaylaları beyaz örtüyle kaplandı.

Doğu Karadeniz'de hava sıcaklıklarının düşmesi ile bölgedeki yüksek rakımlı yaylalara kar yağdı. Rize'nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı 2 bin 300 rakımlı Huser ve Palovit yaylaları beyaza büründü. Kar yağışı sonrası yeşilliklerin beyaz örtülü ile kaplanması, görsel şölen oluşturdu. Yağışların 2 gün boyunca etkili olacağı bildirildi.

KAR YAĞIŞI İÇİN TARİH VERİLDİ

“27-29 Ekim’de kuzeyden ciddi bir sistem bekliyorum. Eğer sapmazsa, Cumhuriyet Bayramı dönemlerinde hava sıcaklıkları hissedilir derecede azalacak. İç kesimlerde, mesela Ankara, Eskişehir, Afyonkarahisar, Kütahya gibi bazı şehirlerde sezonun ilk karı yağabilir.”

El Nino’nun etkili olduğu yıllarda Türkiye’nin bol yağış aldığını söyleyen Bozyurt, sıcaklık detayına vurgu yapıyor. “Bazı El Nino yıllarında bol yağışlı fakat ılık olmuş. Bazı El Nino yıllarında ise yine bol yağışlı fakat soğuk olduğunu görüyoruz” diyor ve bu seneki modellerin Türkiye için ne gösterdiğini açıklıyor:

“Bu sene özellikle sonbahar ve kış mevsimi bol yağışlı ve soğuk olacak gibi görünüyor. Özellikle kasım ayından itibaren. Şimdi önümüzde ekim ayının ortasına kadar kısa bir kurak dönem var. Ekimin ortasından sonra yeniden yağışlı bir sistemin ülkemize sokulacağını düşünmekteyim.”

Ekim ayında daha çok yağmur şeklinde yağışlar beklediğini belirten Bozyurt, ayın 15-20’sine dikkat çekiyor.

Bozyurt: “Balkanlar üzerinden gelecek olan sistem soğuk ve yağışlı olacak gibi duruyor. Bu durumda yurdun iç kesimlerinin yükseklerinde karla karışık yağmur ve kar yağışı bekliyorum. Ekimin 27-29’unda yine kuzeyden ciddi bir sistem bekliyorum. Hatta bu sefer, eğer sapmazsa, Cumhuriyet Bayramı dönemlerinde hava sıcaklıkları hissedilir derecede azalacak. İç kesimlerde belki mevsimin ilk karı da yağabilir diye düşünüyorum.

Mesela Ankara, Eskişehir, Afyonkarahisar, Kütahya gibi bazı şehirlerde sezonun ilk karı yağabilir. İstanbul ve çevresinde aralık ayına kadar çok üst seviyede yağışlar görülmüyor. Aralıktan itibarense yoğun yağışlar bekliyorum. Ocak ve şubat aylarında da deniz etkili kar yağışları olabilir.” dedi.

indir.jpg

İSTANBUL’U NASIL BİR KIŞ BEKLİYOR?

Barajlardaki su seviyesinin alarm noktasında olduğu İstanbul’da kuraklık endişe verici bir durum. Ancak meteorolojik tahminlere göre bu, sonbahar ve kış yağışları ile yerini iyimser bir tabloya bırakabilir. Bozyurt İstanbul'a yönelik önümüzdeki döneme ilişkin verileri şöyle yorumluyor:

Ocak ve şubat aylarında da deniz etkili kar yağışları olabilir. Karın su tutma kapasitesi çok fazla ve dolayısıyla kar erimelerinde potansiyel su ortaya çıkıyor. Barajlarda da çok olumlu bir etkisi var. Bunun dışında bir de kar havadan amonyağı da indiriyor ve toprağın daha verimli olmasını sağlıyor.”

Etiketler :