İkizdereli köylülerden TBMM'de Kılıçdaroğlu'na ziyaret

İkizdereli köylülerden TBMM'de Kılıçdaroğlu'na ziyaret
Rize İkizdere İşkencedere Vadisi’nde açılmak istenen taş ocağına karşı direnen köylüler, seslerini duyurmak için TBMM’de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya geldi.

Topraklarını savunan köylü kadınlar, “Vermişler toprağımızı Cengiz Bey’e, Mehmet mi ne gaybanadır? O zengin olacak ama biz ne olacağız? Nereye gideceğiz? Bizim çocuklarımız ne yapacak” dedi. Kılıçdaroğlu, köylü kadınlara, “Siz kazanacaksınız” sözleri ile destek verdi.

Cengiz İnşaat tarafından İskencedere Vadisi’ne yapılacak olan taş ocağına karşı direnen Rize İkizdereliler, CHP Grup Toplantısı’na katıldı.

İkizdereliler, daha sonra da CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun TBMM’deki odasına geçerek, Kemal Kılıçdaroğlu ve Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç’a yaşananları aktardı.

Edinilen bilgilere göre; İkizdereliler, taş ocağı yapımı için çalışmaların devam ettiğini ve Rize Valiliği tarafından salgın kısıtlamaları gerekçe gösterilerek alınan 15 günlük gösteri, yürüyüş ve basın açıklaması yasaklarının yeniden uzatıldığını anlattı.

'Ağacı savunmak için ağaca çıktık, kökünden indirildi'

İkizdereliler, bu yasak kararı ve salgına karşı alınan kısıtlama kararlarına aykırı davrandıkları gerekçesiyle ifade vermeye çağrıldıklarını söyledi. İkizdereliler, “Bizi; elimizi, kolumuzu bağlamaya çalışıyorlar. Biz barışçıl bir şekilde yaşam alanlarımızı savunmaya çalışıyoruz. Bunun neyi suç? Ağacı savunmak için ağaca çıktık, kökünden indirildi, biz saatlerce ağladık” dedi.

'Bize masal anlatmayın, topraklarımızı bırakın' 

Yöre halkından bir kadın, ormandan nasıl faydalandıklarını aktararak; “Ne ağacı bıraktılar ne taşını ne toprağını bıraktılar. ‘Biz oraları topraklayacağız’ dediler. ‘Bize masal anlatmayın. Bizim topraklarımızı bırakın. Sizden hiçbir şey istemiyoruz’ dedim” sözleriyle yaşadıklarını aktardı.

'Cengiz mi, Mehmet mi ne gaybanadır?' 

Kadın, “Onlar ağaç değil, hepsi canlı varlıktır. Gitsinler o ormandan kesilen ağaçların hepsine bir baksınlar. O taşların, o kayaların hepsinin canı var. Ama bunları neden yok ediyorsunuz. Mehmet zengin olsun! Vermişler onu Cengiz Bey’e, Mehmet mi ne gaybanadır? O zengin olacak ama biz ne olacağız? Nereye gideceğiz? Bizim çocuklarımız ne yapacak” diye sordu. Bunun üzerine Kılıçdaroğlu da “Zaten bu Cengiz’in hakkından da ancak sen gelirsin” diyerek espri yaptı.

Kemal Kılıçdaroğlu dünyadaki çevre hareketlerinden örnekler vererek, yapılan eylemlere destek çıktı. Kılıçdaroğlu, “Siz doğa için direniyorsunuz, siz kazanacaksınız” dedi.

ANKA

 

Etiketler :