İkinci el alışveriş sitelerini kullananlar dikkat: 'Nijeryalı dolandırıcılar' geri döndü!
ÖZEL HABER: CAN COŞKUN
Türkiye bir süredir alışveriş sitelerindeki dolandırıcılarla uğraşıyor. Özellikle ikinci el alışveriş sitelerine dadandığı belirlenen Nijerya menşeli dolandırıcıların, Bank of America'ya benzeyen sahte bir mail yoluyla kullanıcıları dolandırmaya çalıştığı öğrenildi. Geçmişte de bir dönem Türkiye'deki vatandaşları dolandırmaya çalışan grubun yeniden benzer sitelere dönüş yaptığı düşünülüyor.
İSİM DEĞİŞİYOR AMA TAKTİK AYNI
Genellikle İncirlik üssünde çalıştığını söyleyen bir Amerikalı kimliğiyle kullanıcılara yazan dolandırıcılar, Nijerya'da çalıştığını söyledikleri bir akrabası için ürünlere talip oluyorlar. Sıklıkla "John Rael" ismini kullanan dolandırıcılar, Türkiye'deki PTT Kargo sistemine ve ücret çizelgesine de hakimler. Son aylarda dolandırma girişimlerini artıran Nijerya menşeli dolandırıcılar, çoğunlukla ikinci el alışveriş sitelerini takip ediyor.
Dolandırma girişimi adım adım böyle cereyan ediyor:
1-İkinci el alışveriş sitelerinde satmaya çalıştığınız ürünü gören dolandırıcı, açıklama kısmında yer alan numaranızı kaydederek Whatsapp uygulaması yoluyla size mesaj atıyor,
2- Kendisini Amerikalı olarak tanıtan ve İncirlik üssünde çalıştığını ileri süren dolandırıcı genellikle "John Rael" ismini kullanıyor,
3-PTT Kargo sistemine ve ücret detaylarına hakim olan Nijerya menşeli dolandırıcı, sahte profil resminde de ABD'li bir asker izlenimi veriyor,
4-Hem ürün için istediğiniz fiyatı hem de kargo ücretini karşılayacağını belirten dolandırıcı, ürünü Nijerya'da yaşayan/görev yapan bir akrabası için istediğini belirtiyor,
5-Banka hesabınızı alan dolandırıcı, Nijerya'daki adresi de size veriyor.
6-Dolandırıcı, bu noktadan sonra dolandırma işlemi için girişimlere başlıyor. Bank of America'dan mail adresinize gelen mail'de, "Ürünün kargoya verilmesi halinde belirtilen tutarın hesabınıza yansıtılması konusunda talimat vardır" ifadeleri yer alıyor.
7-Dolandırıcı, Bank Of America mailinin ardından size yazarak, ürünü kargoya vermenizi ve ürün takip kodunu kendisiyle paylaşmanızı istiyor. Bunu yaptığınız taktirde Bank of America'nın anında parayı hesabınıza göndereceğini öne sürüyor.
Bu yolla yakın dönemde dolandırılan vatandaşların olduğu öğrenilirken, Nijerya'dan yazan dolandırıcılar çoğunlukla sert kayaya çarpıyor. Vatandaşlar dolandırıcılardan şüphelenerek para ellerine geçmeden kargo işlemini başlatmayarak dolandırılmaktan kurtuluyor.
Konuyla ilgili bir önceki dolandırıcı furyasını takiben Ekşi Sözlük sitesinde bir başlık açılmış. İlgili başlık altında, dolandırıcılarla uğraşan kullanıcıların aktardığı tecrübeler yer alıyor. (OKUMAK İÇİN TIKLAYIN)
Ayrıca, daha önce dolandırılma girişimiyle karşılaşan kimi site kullanıcılarının Youtube'da konuyu anlatan videolar çektiği de görülüyor. (İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN)